Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Κυριάρχησαν κουρδικό και ένταξη στην ΕΕ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, η Σύνοδος Κορυφής Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου με αναφορές στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι τα «Βαλκάνια είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης από ιστορική, γεωγραφική άποψη και είμαστε αποφασισμένοι να επισφραγίσουμε αυτή τη συνεργασία που βασίζεται σε κοινές αξίες με ένταξη στην ΕΕ». Θέμα ένταξης στην ΕΕ έθεσε από το βήμα της Συνόδου και ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, απαιτώντας απάντηση αν η ΕΕ θέλει ή όχι τη χώρα του μέλος της.

Ο Α. Γκιουλ ζήτησε από τα κράτη που συμμετείχαν στη Σύνοδο να συνεργαστούν προκειμένου να μετατραπούν τα Βαλκάνια «σε μία ζώνη ευημερίας και ειρήνης», προωθώντας το στόχο της Αγκυρας να ηγηθεί στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το κοινό ανακοινωθέν των 12 κρατών που συμμετέχουν (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) για μια αμερόληπτη αξιόπιστη και διεθνώς αποδεκτή έρευνα επί της ισραηλινής επίθεσης στο στολίσκο ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, από την πλευρά του, αναγνώρισε «σημαντική πρόοδο στο Κουρδικό», ζητώντας ωστόσο επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων από την τουρκική κυβέρνηση, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση των Βρυξελλών στις ενταξιακές της συνομιλίες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε την ειρήνη στα Βαλκάνια και την Ευρώπη με το Κουρδικό, αναφέροντας ότι ξεκινά από την νοτιοανατολική Τουρκία και χαρακτηρίζοντας το ΡΚΚ απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά για το σύνολο της ΕΕ. Ο Ρ. Ερντογάν ανέφερε ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκων κρατών έχουν αναγνωρίσει το ΡΚΚ ως «τρομοκρατική οργάνωση», ωστόσο δεν εκδίδουν τους «τρομοκράτες» στην Τουρκία, παρά τις υπάρχουσες συμφωνίες, προσθέτοντας ότι δεν προχωρούν και στη διακοπή των πηγών της χρηματοδότησής τους.

Την ίδια στιγμή η τουρκική αστυνομία συνεχίζει το κυνήγι εναντίον των Κούρδων ανταρτών, συλλαμβάνοντας χτες 27 φερόμενους ως «υπόπτους» σχετικά με τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη εναντίον στρατιωτικού λεωφορείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ