Κυριακή 20 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Απεργία ΠΑΜΕ 23 Ιούνη 2010
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Επιμένει στην προπαγάνδα και στις κάλπικες υποσχέσεις

Την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιούνη, μέρα της απεργίας των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αναμένεται το υπουργείο Εργασίας να προωθήσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα στη Βουλή προς ψήφιση, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα του Ιούλη να έχει «τελειώσει» και στην κυριολεξία με τις συντάξεις. Γιατί, παρά τα προπαγανδιστικά κόλπα της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, παρά τα τηλεοπτικά σόου του Α. Λοβέρδου, το νομοσχέδιο είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι η χαριστική βολή στις συντάξεις και στις παροχές που είχαν απομείνει.

Και η συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη η πολιτική ηγεσία με τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ, επικύρωσε ότι, με το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί, θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το Μνημόνιο. Βέβαια, ο Α. Λοβέρδος τις τελευταίες μέρες επιδόθηκε σε μια ακόμα προσπάθεια να μεταθέσει την προσοχή των εργαζομένων, όχι στα ουσιαστικά ζητήματα και στις ανατροπές που φέρνει το νομοσχέδιο, αλλά στα δευτερεύοντα και στα επιμέρους. Ετσι, επανέφερε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, που δήθεν «έσωσε» από τη μανία των ελεγκτών, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα φτάνει από το 60% μέχρι και το 80%, ότι θα δοθεί τελικά δυνατότητα για εξαγορά πλασματικού χρόνου (στρατιωτικό, λοχεία) ο οποίος θα προστίθεται στα έτη εργασίας, για να συμπληρωθεί η 40ετία. Ο υπουργός «άπλωσε» τον προπαγανδιστικό του τραχανά, αλλά αυτός είναι ξυνισμένος.

Υπεράνω όλων το μνημόνιο

Γιατί οι βασικές ανατροπές που θα νομοθετήσει προβλέπουν ότι η πλήρης σύνταξη, θα κατοχυρώνεται μόνο μετά από 40 ολόκληρα χρόνια εργασίας. Οτι η σύνταξη που λάμβανε ο εργαζόμενος με 35 χρόνια, συρρικνωμένη μέχρι και 50%, θα αποδίδεται πλέον στα 40 χρόνια δουλειάς. Οτι από το 2011, - και μετά από μία μικρή μεταβατική περίοδο για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων - τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων όλων των Ταμείων αυξάνονται στο 65ο έτος. Κανείς δεν μπορεί να βγαίνει σε σύνταξη πριν το 60ό έτος. Γι' αυτά ο λαλίστατος υπουργός δε λέει κουβέντα. Το μνημόνιο όμως κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ, το οποίο ο ίδιος λέει ότι θα εφαρμοστεί ορίζει:

  • Από 1/1/2011 καθορίζεται για όλα τα Ταμεία ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο 65ο έτος. Ακόμη και οι γυναίκες στο Δημόσιο - με ανάλογο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας - θα φορτωθούν από 5 έως 15 χρόνια εργασίας από το 2011 μέχρι το 2013.
  • Καταργείται η 35ετία με όριο ηλικίας και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Από το 2015, για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη θα απαιτούνται 40 χρόνια συνεχούς εργασίας.
  • Από την 1/1/2011 κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να φεύγει στη σύνταξη πριν το 60ό έτος. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), ακόμα και οι εργαζόμενοι που έχουν 40 χρόνια εργασίας.
  • Τα παραπάνω αφορούν όλους τους εργαζόμενους και αυτούς που είναι ασφαλισμένοι πριν από το 1993.
  • Οσοι συνταξιοδοτούνται μεταξύ του 60ού και 65ου έτους ηλικίας (πριν το ανώτερο όριο) για κάθε έτος θα τους επιβάλλεται μείωση κατά 6%. Δηλαδή στην πενταετία, η μείωση θα ανέρχεται στο 30% σε σχέση με το 65ο έτος. Η πραγματική μείωση, βέβαια, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού είναι σχεδόν αδύνατο στο 60ό έτος να έχει κάποιος 40 χρόνια εργασίας, που απαιτούνται πλέον για πλήρη σύνταξη.
  • Μειώνεται και το ανώτερο όριο συντάξεων και μπαίνει «ταβάνι» το ποσό των 2.523 ευρώ. Αυτό διαψεύδει και τον ισχυρισμό ότι «μετράει» κάθε ένσημο και όλες οι εισφορές των εργαζομένων.
  • Καταργούνται μέσα στο 2011 τα ΒΑΕ, η νέα λίστα δε θα υπερβαίνει το 10% της σημερινής (που ούτως ή άλλως είναι αναντίστοιχη των σύγχρονων συνθηκών) λίστας του ΙΚΑ.
  • Συρρικνώνονται οι αναπηρικές συντάξεις με την «εισαγωγή αυστηρότερων όρων», αλλά και «τακτική επανεξέταση» της πλήρωσης των νέων προϋποθέσεων.

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, δε συνιστούν «διάσωση» των συντάξεων ούτε του συστήματος, όπως θέλει να μας πείσει η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού της. Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, δεν πρέπει να δώσουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις. Αλλωστε, η κυβέρνηση δε δίστασε, διά νόμου, να κόψει φέτος δύο ολόκληρες συντάξεις, από τους συνταξιούχους των 700 και 800 ευρώ, από τον Αύγουστο θα επιβάλει και νέο χαράτσι στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Κυνικά και απροκάλυπτα «θερίζει» τους σημερινούς συνταξιούχους, είναι λοιπόν δυνατόν να δείξει ευαισθησία για τους μελλοντικούς συνταξιούχους;

Δεν δείχνει και δεν θα δείξει κανένα έλεος. Οι ισχυρισμοί τους για τις επικουρικές είναι τουλάχιστον γελοίες. Γιατί ποτέ οι επικουρικές δεν συνυπολογίζονταν στις κύριες συντάξεις ο υπολογισμός των οποίων είναι και το επίμαχο ζήτημα στο νέο σύστημα. Επιπλέον, και οι επικουρικές δε γλιτώνουν, αφού τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν κάτω του 20%, μείωση που θα επιβληθεί με το πρόσχημα της βιωσιμότητας και των «κατάλληλων» αναλογιστικών μελετών.

Κάλπικες εξισώσεις

Το ίδιο κάλπικος είναι και ο ισχυρισμός για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με το νέο σύστημα. Καταρχήν θυμίζουμε ότι πλέον η παλιά ενιαία σύνταξη σπάει σε δύο τμήματα, στην αναλογική που θα προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων και από τη βασική των 360 ευρώ που θα προέρχεται από το κράτος. Το υπουργείο υποστηρίζει πως, αφού «πέτυχε» το ποσοστό αναπλήρωσης να είναι στο 65% (μέσος όρος) αντί του 70%, υπολογίζοντας στην αναλογική σύνταξη και τη βασική των 360 ευρώ, τότε η τελική μείωση θα είναι μόλις μόλις 7% μεσοσταθμικά..!

Τι αποκρύπτει έντεχνα το υπουργείο:

1ο. Αποκρύπτει ότι ακόμα και αυτό το ποσοστό αναπλήρωσης (που δεν είναι αυτό που λέει το υπουργείο) θα υπολογίζεται πάνω σε έναν άλλο συντάξιμο μισθό, ο οποίος πλέον θα είναι συρρικνωμένος 35% έως και 40%, αφού θα προκύπτει από τις αποδοχές όλου του εργάσιμου βίου και όχι της καλύτερης πενταετίας που ισχύει σήμερα. Ετσι αντί για συντάξιμο μισθό π.χ. 2.370 ευρώ (συγκεκριμένα παραδείγματα για εργαζόμενους με τελικές αποδοχές γύρω στα 2.400 ευρώ), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με το νέο σύστημα ο συντάξιμος μισθούς θα πέσει στα 1.490 ευρώ. Ετσι επέρχεται η πρώτη δραστική μείωση.

2ο Το δεύτερο χτύπημα επέρχεται μέσω της μείωσης του συντελεστή αναπλήρωσης από το 2% κάθε χρόνο στο 1,2% μέσο ποσοστό αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης από το 70% στην 35ετία, θα μειωθεί στο 48% στην 40ετία ως μέσος όρος. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες ασφαλιστικές κλάσεις και σε εξάρτηση από το ύψος των αποδοχών το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι ακόμα μικρότερο.

3ο. Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ, την οποία προσθέτει το υπουργείο στο τμήμα της αναλογικής σύνταξης, για να προκύψει έτσι το συνολικό 65% - και να «δέσει τον ισχυρισμό του - καθόλου δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδίδεται. Ρητά και κατηγορηματικά πολλές φορές το ίδιο έχει δηλώσει ότι αυτό το ποσό, θα εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, θα συναρτάται αυστηρά από τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και άρα δεν είναι σίγουρο ότι θα καταβάλλεται. Κατά συνέπεια, η «βασική σύνταξη» δεν αποτελεί δικαίωμα και άρα ούτε σταθερό μέρος της συνολικής σύνταξης. Που σημαίνει ότι αυτό που θα έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι θα είναι μόνο η αναλογική σύνταξη και άρα μόνο το 48% της αναπλήρωσης και αυτό μόνο στην περίπτωση εργασίας για 40 ολόκληρα χρόνια.

Το εργασιακό «σβήνει» και τις συντάξεις

Επιπλέον, το τσουνάμι που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στα εργασιακά με το Προεδρικό Διάταγμα, καταργώντας και την ελάχιστη προστασία που είχε απομείνει για τον εργάτη, βάζει σε νέες βάσεις και τα δεδομένα για την Ασφάλιση και τις συντάξεις. Η μείωση των μισθών - κάτω και από τα κατώτερα όρια - η απελευθέρωση των απολύσεων και η συνακόλουθη έκρηξη της ανεργίας, χειροτερεύουν δραματικά τους πραγματικούς όρους για τις συντάξεις που αποδίδονται, ακόμα και με τις ισχύουσες προϋποθέσεις. Αρα, οι συντάξεις που θα αποδίδονται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, με την επιβολή δηλαδή της 40ετίας γίνονται πλέον άπιαστο όνειρο.

Αραγε τι συντάξιμο μισθό θα έχει ο νέος εργαζόμενος όταν σήμερα ο εργοδότης θα τον απασχολεί και με μισθό κάτω από τον κατώτερο; Ποιος σήμερα εργαζόμενος θα μπορέσει να εξασφαλίσει 40 χρόνια δουλειάς, όταν οι επιχειρήσεις εξασφάλισαν να απολύουν όσους θέλουν και όποτε θέλουν και μάλιστα με μισή αποζημίωση; Οταν, με την υπάρχουσα αγορά εργασίας κατά μέσο όρο στο ΙΚΑ ετησίως οι ημέρες ασφάλισης είναι μόλις 220 αντί για 300, και άρα απαιτούνται 55 ολόκληρα χρόνια (μέσος όρος) για να συμπληρωθούν τα 40 χρόνια, τι θα γίνει από εδώ και πέρα όταν φουντώσουν οι απολύσεις και λυθούν τα χέρια των εργοδοτών; Και ποιος άνεργος μεσήλικας με οικογενειακές υποχρεώσεις θα μπορεί να κάνει εξαγορά πλασματικού χρόνου, για να συμπληρώσει την 40ετία; Ρητορικά τα ερωτήματα. Ολοι γνωρίζουν ότι το εργασιακό τσουνάμι θα πνίξει όχι μόνο τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας, αλλά θα σβήσει στην κυριολεξία και τις συντάξεις. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αποκρύψει η κυβέρνηση όσα προπαγανδιστικά τεχνάσματα και αν επιστρατεύσει.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ