Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Συντονισμένη κινητοποίηση σήμερα

Στο πλευρό των εργαζομένων του Μετρό βρέθηκαν χτες το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την απόφαση που έβγαλε παράνομη την απεργία τους

Ο βουλευτής του ΚΚΕ συζητά με απεργούς του Μετρό
Ο βουλευτής του ΚΚΕ συζητά με απεργούς του Μετρό
Η απόφαση του δικαστηρίου να βγάλει παράνομη και καταχρηστική τη χτεσινή τους απεργία δεν πτόησε τους εργαζόμενους στην Αττικό Μετρό Επιχείρηση Λειτουργίας (ΑΜΕΛ). Εκαναν την απεργία δίνοντας την καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια της διοίκησης της ΑΜΕΛ να τους τρομοκρατήσει, όσο και στην απόφασή της να πετάξει στο δρόμο 285 συμβασιούχους, αλλά και να περικόψει τις αποδοχές τους, απόρροια των αντεργατικών μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ούτε και σήμερα θα λειτουργήσει το Μετρό, καθώς τα τρία σωματεία του χώρου έχουν πάρει απόφαση για διαδοχικές στάσεις εργασίας, ενώ προσανατολίζονται για την πραγματοποίηση 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών από αύριο. Επίσης, σήμερα, στάση εργασίας (11 το πρωί με 4 το απόγευμα) και συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 11.30 το πρωί, ενάντια στους αντεργατικά μέτρα και τους σχεδιασμούς πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις υπόλοιπες αστικές συγκοινωνίες στην Αττική (λεωφορεία, ηλεκτρικός, τραμ, τρόλεϊ). Ακόμα, στάση εργασίας (12 το μεσημέρι με 4 το απόγευμα) πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις σημερινές κινητοποιήσεις με αιτήματα αντίστοιχα των σύγχρονων αναγκών.

Χθες, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις της ΑΜΕΛ στα Σεπόλια. Εκεί βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, μιλώντας στους εργαζόμενους, επισήμανε ότι στόχος των μέτρων που λαμβάνονται είναι να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς, οι εργαζόμενοι πρέπει να προβάλλουν και να διεκδικούν στο ακέραιο τα δικά τους αιτήματα, διαμορφωμένα με βάση τις ανάγκες τους και τις ανάγκες της κοινωνικής υπηρεσίας που προσφέρει το Μετρό. Επισήμανε ότι «πρέπει να κάνετε συμμαχίες για να εξουδετερωθεί ο αντίπαλος. Είναι σημαντικό να έχετε την υποστήριξη των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που χρησιμοποιούν το Μετρό. (...) Ακόμα, απαιτείται κοινή δράση με αιτήματα που θα ενώνουν όλες τις ειδικότητες. Αλλά και συμπαράταξη με τους άλλους κλάδους των εργαζομένων».

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, με την παρουσία τους στη συγκέντρωση, εξέφρασαν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σε δηλώσεις του, καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου που έβγαλε παράνομη την απεργία, σημειώνοντας ότι «λειτούργησε πολύ γρήγορα, όπως λειτουργούν σε αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να καταστείλουν εργατικές κινητοποιήσεις». Επισήμανε ότι η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι αποτέλεσμα «των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση, των μέτρων που εκπορεύονται από την ΕΕ και το διεθνές κεφάλαιο, προκειμένου να μεγαλώσει η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του. Τους καλούμε να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να σταθούν απέναντι σε αυτήν την πολιτική, να δουλέψουν για την οριστική ανατροπή της. Για μια άλλη προοπτική, για μια άλλη εξουσία, που οι αστικές συγκοινωνίες και συνολικά οι μεταφορές θα είναι λαϊκή περιουσία και θα δουλεύουν για το καλό και το συμφέρον του λαϊκού συνόλου, με δωρεάν εισιτήρια το πρωί για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στις πρώην ΔΕΚΟ

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ στις πρώην ΔΕΚΟ, στην κατεύθυνση οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που ξεπουλά το δημόσιο πλούτο. Συγκεκριμένα, θα γίνουν συγκεντρώσεις:

Σήμερα, στον ΟΣΕ, στις 9 π.μ., στο κεντρικό εργοστάσιο του Πειραιά με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. Αύριο, στις 9 π.μ., στον ΟΣΕ, στο μηχανοστάσιο Αγ. Ιωάννη Ρέντη με τον Κώστα Λιαπάτη, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Την ίδια μέρα και ώρα στην ΕΘΕΛ, στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού, με τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ