Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οξύνονται τα προβλήματα για την υγεία του λαού

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ

Στα χρόνια προβλήματα των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό που αντιμετωπίζουν τα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας, ήρθε τώρα να προστεθεί και το πρόβλημα των ελλείψεων αναλώσιμων υλικών με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση «παράλυσης». Βεβαίως, όλα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία, ούτε και συγκυριακά, αλλά αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η οποία παραδίδει την Υγεία βορά στους κανόνες της αγοράς και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η τραγική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας - όπως τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα - δεν αντιμετωπίζεται ούτε με μερεμέτια και πολύ περισσότερο δεν αντιμετωπίζεται με νέες διευκολύνσεις της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες - επιχειρηματίες, ώστε να συνεχίσουν την επιχειρηματική κερδοσκοπία τους σε βάρος του δημόσιου συστήματος Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, εντέλει σε βάρος των εργαζομένων, του λαού.

Η λύση, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού βρίσκεται στην κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο δημόσιο τομέα της Υγείας και των κλάδων που τον υπηρετούν, στη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου ενιαίου δωρεάν και καθολικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, ανεπτυγμένου σε όλες τις βαθμίδες, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Τις προτάσεις του ΚΚΕ για την Υγεία, που οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση θα παρουσιάσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, η ΝΕ Λάρισας του Κόμματος.

Επίσης, ανάλογες παρεμβάσεις προγραμματίζονται και στην υπόλοιπη Θεσσαλία:

  • Αύριο Παρασκευή, κλιμάκιο της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αχ. Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας (9.30 π.μ.) και στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων(11.30 π.μ.).
  • Ακόμα, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιούνη, θα περιοδεύσει στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ.

Με αγωνιστικές και συντονισμένες παρεμβάσεις αντιδρούν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της Υγείας στην περιοχή οι τοπικές δυνάμεις του αγωνιστικού εργατικού - λαϊκού κινήματος. Χτες, οι Γραμματείες Τρικάλων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του Συλλόγου Γυναικών, του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΙΚΑ, στο νομό. Ανάλογη παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Τρικάλων.

Τεράστιες ελλείψεις

Οι ελλείψεις σε επιστημονικό και άλλο προσωπικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας είναι τεράστιες.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας λείπουν γιατροί και πάνω από 250 νοσηλευτές. Στο Νομαρχιακό Λάρισας λείπουν 40 γιατροί και 300 νοσηλευτές, ενώ έχει πάει στις ελληνικές καλένδες η κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας. Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας λείπουν 26 γιατροί και 230 νοσηλευτές και άλλο προσωπικό, στα Τρίκαλα το νέο νοσοκομείο λειτουργεί με τον ίδιο αριθμό προσωπικού κι ας αυξήθηκαν τα κρεβάτια από 130 σε 350 και στο νοσοκομείο του Βόλου υπάρχουν παραπάνω από 500 κενές οργανικές θέσεις. Στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας καλύπτεται μόνο το 54% των οργανικών θέσεων των γιατρών και μόνο το 62% των οργανικών θέσεων των νοσηλευτών και του άλλου προσωπικού.

Σε όλα αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί κι αυτό της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών στους γιατρούς των νοσοκομείων.

Η κατάσταση «παράλυσης» φαίνεται και από τις ελλείψεις αναλώσιμων και άλλων υλικών που άρχισαν να εμφανίζονται και στα πέντε νοσοκομεία της περιοχής που έχουν σαν αποτέλεσμα να αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο η Αγγειοχειρουργική κλινική δε δέχεται περιστατικά λόγω έλλειψης υλικών, το Αιματολογικό Εργαστήριο διαθέτει σωληνάρια μόνο για τις επείγουσες αιματολογικές εξετάσεις, το Ακτινολογικό τυπώνει τις ακτινογραφίες σε χαρτί, ενώ εδώ και ένα μήνα δε λειτουργεί λόγω βλάβης ο στεφανιογράφος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ