Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Διευρύνεται η συντήρηση της εξάρτησης

Μεταφορά μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ σε δημόσια νοσοκομεία ανακοινώθηκε μετά από κοινή σύσκεψη, χτες, κυβερνητικών στελεχών και του δημάρχου Αθηναίων

Επικίνδυνη η πολιτική συντήρησης του προβλήματος, η πολιτική που ενισχύει τη συντήρηση έναντι στης θεραπείας, την υποκατάσταση έναντι της απεξάρτησης
Επικίνδυνη η πολιτική συντήρησης του προβλήματος, η πολιτική που ενισχύει τη συντήρηση έναντι στης θεραπείας, την υποκατάσταση έναντι της απεξάρτησης
Μια βδομάδα πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών (την 26 Ιούνη) και η κυβέρνηση σε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας ανακοίνωσαν σχέδια στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης, πριμοδοτώντας τα προγράμματα υποκατάστασης, στη φιλοσοφία των οποίων εδράζεται η αντιδραστική άποψη πως η εξάρτηση είναι βιολογικό - ιατρικό - φαρμακευτικό πρόβλημα αποσιωπώντας τα κοινωνικά αίτια που το γεννούν. Τα παραπάνω αποτυπώνονται στην απόφαση για ταχεία μετεγκατάσταση δύο επιπλέον μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, μετά από κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο ...Προστασίας του Πολίτη - όπου η εμπλοκή του συγκεκριμένου υπουργείου σηματοδοτεί για άλλη μια φορά τον κατασταλτικό χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τα ναρκωτικά. Η σύσκεψη για την απομάκρυνση των μονάδων του ΟΚΑΝΑ από το ιστορικό κέντρο και τη μεταφορά τους στο ΕΣΥ έγινε σε κλίμα πλήρους συμφωνίας, μετά από προφορικό αίτημα του δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη και με τη συμφωνία και συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη και της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη.

Για άλλη μια φορά αποκαλύπτονται οι προθέσεις των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που όχι μόνο δε θέλουν να ασχοληθούν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά κινούνται στην κατεύθυνση συντήρησης και διόγκωσης του προβλήματος. Χωρίς καν να γίνεται λόγος για μέτρα που να αφορούν την εφαρμογή και διεύρυνση προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, επιλέγουν τη μεταφορά των μονάδων υποκατάστασης στα ήδη επιβαρυμένα δημόσια νοσοκομεία.

Η συγκεκριμένη αντιεπιστημονική πρόταση που ιατρικοποιεί το πρόβλημα των ναρκωτικών και στερεί από χιλιάδες νέους ανθρώπους το δικαίωμα στην απεξάρτηση μοιράζοντας απλόχερα συντήρηση της εξάρτησης μέσω του ΕΣΥ! Δεν πρόκειται για καινούρια πρόταση και μάλιστα, επανειλημμένα στο παρελθόν όλοι οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς (ΕΙΝΑΠ κ.ά.) έχουν αντιταχθεί σε μια τέτοια μεθόδευση.

Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής εμπειρία σε Ευρώπη και Αμερική επιβεβαιώνει την αναποτελεσματικότητα των προγραμμάτων υποκατάστασης ως προς το στόχο απεξάρτησης, σε αντίθεση με τα «στεγνά» προγράμματα που όχι μόνο κατάργησαν το μύθο πως ο τοξικομανής δε θεραπεύεται, αλλά στη χώρα μας έχουν να επιδείξουν αξιοζήλευτα ποσοστά επιτυχίας (στο 70% φτάνει στην απεξάρτηση). Ολα τα υποκατάστατα (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη είναι και αυτά εξαρτησιογόνα) έχουν δράση μόνο απέναντι στη χρήση ηρωίνης και όχι της πολυτοξικομανίας, της παράλληλης δηλαδή κατανάλωσης διαφόρων ουσιών που είναι το κυρίαρχο φαινόμενο (80%). Η χορήγηση υποκαταστάτων είναι συνδεδεμένη με μεγάλο αριθμό θανάτων (π.χ. για το 44% των θανάτων από ναρκωτικά στη Δανία ευθύνεται η μεθαδόνη).

Εκτός αυτών, η νόμιμη δόση που χορηγείται από το κράτος δε καλύπτει το χρήστη και αναζητά τη συμπληρωματική «παράνομη» με αποτέλεσμα η περιοχή γύρω από τις μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ να μετατρέπονται σε πιάτσες διακίνησης και χρήσης. Αυτή η εικόνα που χαρακτηρίζει τα χαμηλών προδιαγραφών προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ και καλλιεργεί το ρατσισμό στις τοπικές κοινωνίες για τους χρήστες, ακόμα και για τα «στεγνά» προγράμματα (καθώς λόγω ελλιπούς ενημέρωσης τσουβαλιάζονται «στεγνά» και υποκατάστατα), εκτός των άλλων ευνοεί την επικίνδυνη προπαγάνδα περί «ανάγκης εκκαθάρισης» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και παράλληλα θέτει ένα δευτερεύον και επιμέρους ερώτημα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πιθανή μετατροπή των νοσοκομειακών προαύλιων χώρων σε... κρατικές πιάτσες.

Επιπλέον, πάνω στην πλάτη χιλιάδων νέων και στην ανάγκη τους για θεραπεία και κοινωνική επανένταξη, επιχειρήθηκε χτες να στηθεί προεκλογικός καβγάς από το νυν δήμαρχο Αθηναίων που κατηγόρησε για την απουσία της από τη σύσκεψη την υφυπουργό Υγείας Φ. Γεννηματά, για να απαντήσει στη συνέχεια το υπουργείο Υγείας ότι εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ