Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Καθυστερούν ακόμα οι αποζημιώσεις

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας προστίθεται και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση διάφορων ενισχύσεων, όπως η εξισωτική αποζημίωση του 2009 που δεν έχει δοθεί σε όλους τους δικαιούχους ενώ δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους ούτε αυτές του 2008.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης αλλά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην απάντησή της αρκέστηκε σε γενικολογίες. Είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τις εθνικές πιστώσεις για τα διάφορα προγράμματα και ανέφερε ότι ο Νοέμβριο του 2008 και τον Απρίλη του 2009 είχε δοθεί προκαταβολή με τη μορφή ταμειακής διευκόλυνσης για την εξισωτική αποζημίωση του 2008. Για την αποζημίωση του 2009 είπε ότι θα γίνουν πληρωμές μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των προβλεπόμενων ελέγχων και μετά την έγκριση εθνικών πιστώσεων.

Στην παρέμβασή του ο Ν. Μωραϊτης είπε ότι είναι πάρα πολλοί οι δικαιούχοι που δεν έχουν πάρει αποζημίωση για το 2008 ενώ για το 2009 η απάντηση της υπουργού δημιουργεί ανησυχίες. Ο κτηνοτροφικός τομέας, ανέφερε, περνάει δύσκολες μέρες αφού οι τιμές είναι εξευτελιστικές και χαρακτηριστικά η λεγόμενη συνεταιριστική οργάνωση «Δωδώνη» πριν από λίγες μέρες έστειλε τηλεγράφημα στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και τους ζητάει να υπογράψουν ότι για τις ποσότητες γάλακτος της νέας περιόδου στο 70% οι τιμές θα είναι μειωμένες κατά πέντε λεπτά ενώ στο υπόλοιπο της παραγωγής θα είναι μειωμένες κατά επτά με οκτώ λεπτά.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι της χώρας πρέπει να παλέψουν για μια άλλη πολιτική που θα τους δίνει τα περιθώρια να παραμείνουν στα χωριά τους και θα παίρνει υπόψη τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Αυτός ο δρόμος, είπε, μπορεί να ακολουθηθεί μέσα από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ