Κυριακή 13 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Ενα προαναγγελθέν έγκλημα

Από τις πρώτες μέρες της έκρηξης
Από τις πρώτες μέρες της έκρηξης
Μία «καταραμένη» φυσαλίδα μεθανίου προκάλεσε την έκρηξη στην εξέδρα της «Deepwater Horizon» στις 20 Απρίλη 2010, που ανήκε στην εταιρεία «Transocean» και την εκμετάλλευση της οποίας είχε ο βρετανοαμερικανικός κολοσσός ΒΡ. Εντεκα εργαζόμενοι σκοτώθηκαν, ενώ 48 ώρες μετά η εξέδρα βυθίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού. Εκτοτε εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου μολύνουν τη θάλασσα, μία πετρελαιοκηλίδα 16.000 τετραγωνικών μιλίων (41.350 τετραγωνικά χιλιόμετρα) έχει σχηματιστεί και η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή είναι πρωτοφανής και φυσικά ανυπολόγιστη.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία προαναγγελθείσα τραγωδία, ένα προαναγγελθέν έγκλημα, που αποκαλύπτεται σταδιακά, μέσω των διαρροών προς τον Τύπο και μέσω και των καταθέσεων στην αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει στελέχη τεσσάρων εταιρειών: Της «Transocean», που είχε κατασκευάσει την εξέδρα, της BP, που μίσθωνε την εγκατάσταση, της «Halliburton», προμηθευτή υλικών και εξοπλισμού, και της «Cameron», η οποία κατασκεύασε ένα σύστημα ασφάλειας για τη γεώτρηση, ενώ έχει κληθεί να καταθέσει στις 17 Ιούνη και ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ Τόνι Χέιγουαρντ. Οπως προκύπτει, πριν την έκρηξη είχαν εντοπιστεί πολλά προβλήματα, απροσδόκητες αυξήσεις της πίεσης, διαρροές υγρών, προβλήματα στο σκυρόδεμα που προστάτευε το κοίτασμα και αποκλίσεις στην πλατφόρμα από το καθορισμένο πρόγραμμα άντλησης, ακόμη και έως τα τελευταία λεπτά πριν σημειωθεί η έκρηξη και κανείς δεν έκανε τίποτα. Η καταστροφή δε φαίνεται ότι προκλήθηκε από αστοχία του συστήματος αυτού, όταν μια φυσαλίδα μεθανίου ανέβηκε από την τρύπα της γεώτρησης και εξερράγη στην εξέδρα. Το σύστημα της «Cameron» παρουσίαζε διαρροή και δεν μπόρεσε να εμποδίσει την άνοδο της φυσαλίδας, ενώ ελαττωματικό φαίνεται πως ήταν και ένα δεύτερο σύστημα ασφάλειας που θα σφράγιζε τον αγωγό με κάθετες μεταλλικές ράβδους.

Με σκούρο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές που έχουν πληγεί. Με κόκκινο είναι τα όρια της πετρελαιοκηλίδας, ενώ η δεξαμενή βρισκόταν στο σημείο όπου είναι η μαύρη κουκκίδα
Με σκούρο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές που έχουν πληγεί. Με κόκκινο είναι τα όρια της πετρελαιοκηλίδας, ενώ η δεξαμενή βρισκόταν στο σημείο όπου είναι η μαύρη κουκκίδα
Οι «New York Times» αποκάλυψαν εσωτερική αλληλογραφία της BP, στην οποία εδώ και 11 μήνες και μέχρι τις μέρες πριν το ατύχημα οι μηχανικοί υπογράμμιζαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα ασφαλείας στο «Deepwater Horizon», που προειδοποιούσαν για την καταστροφή, ενώ η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη την έκθεση του ερευνητή του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρει πως εκτός των εργαζομένων ούτε και οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι που ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των εργασιών στην πλατφόρμα δεν έπραξαν κάτι, καθώς υπάρχουν στοιχεία, μόνιμου χρηματισμού και διαφθοράς, τέτοια που τους έκαναν να θεωρούν εαυτούς «μέρος της εταιρείας».

Επίσης, ομοσπονδιακά έγγραφα καταδεικνύουν ότι η αμερικανική Υπηρεσία Διαχείρισης Μεταλλευμάτων (MMS) στις 6 Απρίλη 2009, παρά το γεγονός ότι η «ΒΡ» δεν είχε συντάξει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, της επέτρεψε να αρχίσει γεωτρήσεις στην πλατφόρμα «Deepwater Horizon».

Προφανώς όλες αυτές οι αποκαλύψεις αποτελούν θραύσματα και μόνο. Η ΒΡ εγκληματεί συστηματικά με γνώμονα το κέρδος, ενώ «συνεργός» είναι η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις που επιλέγουν να εκτρέφουν ή καλύτερα να εργάζονται για λογαριασμό εταιρειών σαν την ΒΡ.

Συνεργός η αμερικανική κυβέρνηση

Η «φυσαλίδα» μεθανίου ήταν η θρυαλλίδα της εγκληματικής πολιτικής της ΒΡ και της εγκληματικής συγκάλυψης της κυβέρνησης του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, αλλά και των προηγούμενων. Ακριβώς όπως και στην περίπτωση της καπιταλιστικής κρίσης η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε όλο το χρόνο στην ΒΡ να χειριστεί την κατάσταση.

Επί ένα μήνα ούτε καν δημόσιες επικρίσεις δεν είχαν διατυπωθεί, ενώ δίνονταν οι «άδειες» να λαμβάνει μέτρα καταπολέμησης της πετρελαιοκηλίδας, όπως στην περίπτωση της χρήσης του χημικού «Corexit 9500». Το συγκεκριμένο χημικό δεν έχει δοκιμαστεί, η σύνθεσή του δεν έχει γνωστοποιηθεί καθώς αποτελεί «εμπορικό μυστικό» και, όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της Λουιζιάνας, θεωρείται εξαιρετικά τοξικό, οι κίνδυνοι ενδεχομένως πολλαπλασιάζονται και σίγουρα δεν μπορεί να εκτιμηθούν για το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής.

Οταν πια το «έγκλημα» είχε εξαπλωθεί τόσο πολύ, ο «θάνατος» εμφανίστηκε στο κατώφλι των πολιτειών που είχαν πληγεί - Λουιζιάνα, Μισισιπί, Αλαμπάμα, Τέξας, Τζόρτζια και Φλόριντα - η οργή ξεχείλισε και τα ΜΜΕ έκαναν λόγο ότι όπως τον πρόεδρο Μπους τον σάρωσε ο «κυκλώνας Κατρίνα», ο «Ομπάμα βουλιάζει στο πετρέλαιο». Ο πρόεδρος Ομπάμα έδειξε να ξυπνά από το «λήθαργο», με συνεχόμενες επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές, αλλά και δηλώσεις όπως ότι η ΒΡ θα «πληρώσει όλο το κόστος» και ότι ο ίδιος «θα έδινε μία κλωτσιά» στον Χέιγουαρντ, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ ανακοινώνει την έναρξη έρευνας για πιθανή ποινική δίωξη....

Πρόκειται πραγματικά για στροφή 180 μοιρών; Σίγουρα σε επικοινωνιακό επίπεδο. Στην πραγματικότητα ελάχιστες «απειλές» θα πραγματοποιηθούν, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα δε διαφέρει ουσιαστικά από τις προηγούμενες.

Η σχέση της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και άλλων με τις πολυεθνικές είναι ισχυρή και μακρόχρονη. Εκτός της «χρηματοδότησης» των πολιτικών, μέτοχοι της ΒΡ είναι η πλειοψηφία των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, συνταξιοδοτικά ταμεία στις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη κ.ά. Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνήσεις και οργανισμοί δαπανούν από 250 έως 400 δισ. ετησίως για την πετρελαϊκή βιομηχανία. Μόνο η Παγκόσμια Τράπεζα δίνει 70 δισ. δολάρια το χρόνο στην παγκόσμια βιομηχανία καυσίμων.

Εύλογο λοιπόν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «ευθυγραμμίζεται». Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από το ατύχημα σε μία καθαρά «πολιτική απόφαση» ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι μετά από 20 χρόνια επιτρέπονται πλέον οι υπεράκτιες γεωτρήσεις ούτως ώστε οι ΗΠΑ «να απεξαρτηθούν από τις ανάγκες τους για πετρέλαιο». Ουδεμία σχέση. Το πετρέλαιο δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμο πριν περάσουν 10-12 χρόνια και η ποσότητα των 130 εκατομμυρίων βαρελιών που εκτιμάται ότι θα αντληθεί δε θα είναι αρκετή για να απεξαρτηθούν οι ΗΠΑ. Πριν μερικές μέρες δε ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σαλαζάρ διαβεβαίωσε ότι «οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν οπωσδήποτε» καθώς λόγω του ατυχήματος «έχουν παυθεί».

Σχεδόν 8 εβδομάδες μετά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πόση είναι η διαρροή αφού η κυβέρνηση στηρίζεται μόνο στις «εκτιμήσεις της ΒΡ», που αναφέρουν ότι είναι περίπου 40.000 βαρέλια ημερησίως, αν και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100.000 βαρέλια ημερησίως...

Περιβαλλοντικός και οικονομικός όλεθρος

Πλήρης απονέκρωση των θαλάσσιων υδάτων σε όλα τα βάθη είναι η τελευταία εφιαλτική προειδοποίηση των επιστημόνων ενόσω η διαρροή πετρελαίου της εξέδρας «Deepwater Horizon» της BP στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζεται ενώ ήδη γιγάντια νέφη από σταγονίδια πετρελαίου έχουν σχηματιστεί και εξαπλωθεί μέχρι τον πυθμένα του Κόλπου.

Τα σταγονίδια πετρελαίου δημιουργούν ένα τεράστιο «τρισδιάστατο παζλ» βορειοανατολικά του σημείου της γεώτρησης και πιθανότατα καθιστούν αδύνατη την απορρύπανση του Κόλπου, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), ενώ το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι προειδοποιεί ότι το αιωρούμενο πετρέλαιο θα μπορούσε να σκοτώσει τα σπάνια κοράλια μεγάλου βάθους και να επηρεάσει το πλαγκτόν - το σύνολο των έμβιων αιωρούμενων κατά κύριο λόγο οργανισμών που απαντώνται από την επιφάνεια έως το βυθό ωκεανών, θαλασσών, λιμνών κλπ. και παίζει σημαντικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Εξάλλου, εδώ και ένα μήνα σχεδόν που το πετρέλαιο έχει φτάσει ως τις ακτές της Λουιζιάνας η αντίστροφη μέτρηση για μία περιοχή που θεωρείται ότι είναι ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα του πλανήτη άρχισε. Στις 7 Μάη 2010, η Υπηρεσία Ψαριών και Αγριας Ζωής (U.S. Fish and Wildlife Service) έκλεισε το Εθνικό Καταφύγιο Αγριας Ζωής Μπρέτον, που αποτελεί καταφύγιο των Καφέ Πελεκάνων, καθώς το πυκνό ρευστό πετρέλαιο έχει καλύψει τις φωλιές των καφέ πελεκάνων και έχει καταστρέψει τη μανγκρόβια βλάστηση.

Επίσης το πετρέλαιο απειλεί και πολλά είδη θαλάσσιας χελώνας, κάποια εκ των οποίων θεωρούνται είδη υπό εξαφάνιση, τις φάλαινες φυσητήρες και τα ρινοδελφίνια που ενδημούν στην περιοχή, καθώς και τον Ερυθρό Τόνο του Βορείου Ατλαντικού που είναι ήδη στα όρια της εξαφάνισης λόγω της υπεραλίευσης.

Το χειρότερο όλων, δε, είναι ότι καμία αποτίμηση δεν μπορεί να γίνει όσον αφορά τις περιβαλλοντικές καταστροφές και ακόμη περισσότερο για το οικονομικό κόστος για τις περιοχές που επλήγησαν. (Το πολιτειακό «ΑΕΠ» της Φλόριντα είναι κατά τι διπλάσιο από το ΑΕΠ της Ελλάδας).

Για την ίδια την ΒΡ, σύμφωνα με ανακοίνωση, το κόστος για τις αποτυχημένες προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τη διαρροή και τις συνέπειές της έχει ανέλθει στο 1,5 δισ. δολάρια.

Το ποσό ωχριά μπροστά τις πρώτες εκτιμήσεις όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Σύμφωνα με τον Νιλ ΜακΜάχον, αναλυτή στην εταιρεία επενδύσεων «Bernstein», το κόστος βάσει των των εκτιμήσεων «για τη βιομηχανία της αλιείας στη Λουιζιάνα μπορεί να αγγίξει τα 2,5 δισ. δολάρια, ενώ οι επιπτώσεις στον τουρισμό κατά μήκος των ακτών της Φλόριντα μπορεί να φτάσουν τα 3 δισ. δολάρια».

Σχεδόν οκτώ βδομάδες μετά, και με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναφέρουν ότι οριστική λύση στο πρόβλημα αναμένεται τον Αύγουστο, όταν η BP ολοκληρώσει δύο γεωτρήσεις εκτόνωσης εκατέρωθεν της παλιάς ώστε να σφραγίσει το κοίτασμα, τα σενάρια είναι δυσοίωνα όσον αφορά το μέλλον της εταιρείας, καθώς πλέον τίθεται σε αμφισβήτηση από τους οικονομικούς αναλυτές ακόμη και η ίδια η επιβίωσή της.

Το οικονομικό κόστος «θα είναι σημαντικό για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας» θα τονίσει και ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Και σε βάθος χρόνου καθώς θα περάσουν χρόνια για να μάθουμε - εάν μάθουμε ποτέ - το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής και ενόσω και άλλες περιοχές και χώρες κινδυνεύουν καθώς ξεκινά η περίοδος των κυκλώνων και τυφώνων και το πετρέλαιο που βυθίζεται, τείνει να επιστρέφει στην επιφάνεια με τις καταιγίδες και φυσικά να μεταφέρεται ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ