Σάββατο 12 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ «ΔΕΛΦΙΝΙ»
Συλλαλητήριο χτες στην Καβάλα

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και η ΟΕΚΙΔΕ, καλώντας τους εργαζόμενους σε ταξικό συντονισμό

Συλλαλητήριο ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να βάλει οριστικό λουκέτο στην επιχείρηση «ΔΕΛΦΙΝΙ» στην Καβάλα και να πετάξει στο δρόμο τους 50 εναπομείναντες εργάτες, αλλά και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που στρώνει το έδαφος για την επίθεση της εργοδοσίας, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Καβάλας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε μαζικά το ΠΑΜΕ, αλλά και αντιπροσωπεία της ΟΕΚΙΔΕ, οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό.

Προηγούμενα, νωρίς το πρωί, στο πλευρό των εργαζομένων (και) μέσα στο χώρο του εργοστασίου, βρέθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (ΟΕΚΙΔΕ) Δήμος Θεοδώρου. Μίλησε μαζί τους στο διάλειμμα και ξεκαθάρισε ότι η ΟΕΚΙΔΕ δεν αποδέχεται απολύσεις και κλείσιμο του εργοστασίου. Τους κάλεσε σε ταξική συσπείρωση και συντονισμένη πάλη μαζί με τους άλλους απολυμένους και τους άλλους εργαζόμενους της περιοχής ώστε να αποκρούσουν τη βάρβαρη επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Τους κάλεσε να παλέψουν για να μην κλείσει η επιχείρηση και να διεκδικήσουν ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.

Η επιχείρηση «ΔΕΛΦΙΝΙ» εδώ και δύο χρόνια ξεκίνησε τις απολύσεις και τη σταδιακή μεταφορά της παραγωγής στη γειτονική Βουλγαρία, προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμη πιο φθηνό εργατικό κόστος. Ετσι από τους 400 εργαζόμενους έφτασε να απασχολεί μόλις 50 και τώρα ετοιμάζεται να βάλει οριστικό λουκέτο και να πετάξει στην ανεργία και τους τελευταίους εργάτες.

Ο Δήμος Θεοδώρου κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια την πείρα τους. Οπως είπε, μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ξεκίνησε η μεταφορά των επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Συνολικά περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο στην Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στις γειτονικές χώρες. Αυτή η πολιτική της ΕΕ που συνυπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ, πολιτικές απελευθέρωσης των αγορών, της κίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίου κ.λπ., έφεραν τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο και καταστροφικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής προωθούνται σήμερα τα μέτρα της κυβέρνησης. Και ξεκαθάρισε οι εργαζόμενοι πρέπει να το κατανοήσουν αυτό, για να μπορέσουν να χαράξουν τον αγώνα τους σε σωστή κατεύθυνση. Σε κατεύθυνση που θα έρχεται σε σύγκρουση και ρήξη με το σύστημα, που θα παλεύει για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, σε όφελος των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ