Κυριακή 13 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Ορατή και νέα επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Καθημερινό φαινόμενο οι θάνατοι αμάχων στους δρόμους του Μογκαντίσου...
Καθημερινό φαινόμενο οι θάνατοι αμάχων στους δρόμους του Μογκαντίσου...
«Οι Αιθίοπες εξοπλίζουν τους ισλαμιστές της ασκητικής οργάνωσης "Σούφι Αχλού Σούνα Ουάλ - Τζαμά'α". Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εξοπλίζουν τη μεταβατική κυβέρνηση και την αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης, AMISOM. Οι Ερυθραίοι εξοπλίζουν τους ισλαμιστές του "Χιζμπ αλ Ισλάμ" ("Ισλαμικό Κόμμα"). Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα στελέχη της ΑΜΙSOM πουλούν τα όπλα σε μας και εμείς τα πουλάμε στους ισλαμιστές της Αλ Σαμπάμπ...

Πριν, ένα καλό όπλο τύπου Καλάσνικοφ έπιανε στην αγορά 150 δολάρια. Τώρα κάνει 500 δολάρια και η τιμή ανεβαίνει όσο πιο σφοδρές γίνονται οι συγκρούσεις. Οταν οι συγκρούσεις αγριεύουν, τα κέρδη μας αυξάνονται, αφού όλοι έρχονται στην αγορά για ψώνια...».

Με αυτόν το λιτό και κυνικό τρόπο ένας Σομαλός μαυραγορίτης όπλων στο Μογκαντίσου, ο Φαράχ, εξηγούσε προ ημερών σε δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» τη «γεωγραφία» των εξοπλισμών στη χώρα του. Σκιαγράφησε, έτσι, το σύνθετο παζλ της ανάμιξης των ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε έναν πόλεμο που μετρά πλέον 19 χρόνια σε ένα από τα πιο στρατηγικά κομμάτια της ανατολικής Αφρικής. Πού να μιλούσε κιόλας για τα αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά 500 τόνων, που πήραν μόνον πέρσι... ο σομαλικός στρατός και η κυβέρνηση...

Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων στη Σομαλία έχουν φέρει τα πράγματα σε ένα κρίσιμο, κομβικό σημείο, που προδιαγράφουν την εξαπόλυση μίας νέας, πιο φανερής, επέμβασης των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, στο πλάι, υποτίθεται, της αποτυχημένης μετριοπαθούς ισλαμικής κυβέρνησης του Προέδρου Σαρίφ Αχμέντ.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι της ΕΕ εκπαιδεύουν στο Τζιμπουτί το «στρατό» της Σομαλίας
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι της ΕΕ εκπαιδεύουν στο Τζιμπουτί το «στρατό» της Σομαλίας
Βέβαια, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι παρούσες στο Κέρας της Αφρικής εδώ και χρόνια με διάφορους τρόπους. Μόνο μέσα στην τελευταία τριετία, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι με τη βοήθεια ορισμένων χωρών - δορυφόρων της ανατολικής Αφρικής έχουν στήσει στη Σομαλία τη λεγόμενη «μεταβατική κυβέρνηση», έχουν εξοπλίσει και εκπαιδεύουν «στρατό και αστυνομία» και χρηματοδοτούν τη δράση της στρατιάς των περίπου 5.300 στρατιωτών της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη χώρα (AMISOM) έναντι ντόπιων και ξένων ισλαμιστών που πολεμούν με σκοπό την ίδρυση ενός σκληρού ισλαμικού κράτους στη Σομαλία... Ενώ ταυτόχρονα, με το πρόσχημα «της ασφαλούς ναυσιπλοΐας» στα στενά του Αντεν, στα παράλια της Σομαλίας υπάρχει ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη, στην οποία συμμετέχει και ελληνικό πλοίο.

Αιθιοπία και Κένυα καλούν ΗΠΑ

Η πιθανότητα νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Σομαλία διαφάνηκε και από τις σχετικές «εκκλήσεις για σταθεροποίηση» της εκεί κατάστασης που απηύθυναν στις αρχές της περασμένης βδομάδας οι ηγέτες δύο χωρών της περιοχής που συνιστούν παράλληλα στενούς συμμάχους των ΗΠΑ και της ΕΕ, της Αιθιοπίας και της Κένυας.

Στις 7 του μήνα, ο Αιθίοπας και πρόσφατα επανεκλεγείς πρωθυπουργός Μέλες Ζενάουι ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να θέσει άμεση προτεραιότητά της τη Σομαλία. Υποστήριξε ότι η σομαλική μεταβατική κυβέρνηση έχει κάνει «κάποιες προόδους, όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι δέχεται καθημερινά σφοδρές επιθέσεις». Ετσι, ο Ζενάουι υποστήριξε πως απαιτείται «μία διεθνής υποστήριξη για την αποκατάσταση της έννομης τάξης στη Σομαλία».

Την επόμενη μέρα, 8/6, ο Κενυάτης Πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι, εκμεταλλευόμενος την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ναϊρόμπι, ζήτησε κι αυτός από τη μεριά του από την Ουάσιγκτον να ηγηθεί μίας «διεθνούς συνδυασμένης προσπάθειας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Σομαλία». Και, βέβαια, ο Μπάιντεν δέχθηκε με προθυμία το «αίτημα» των Κενυατών, ομολογώντας ότι οι ΗΠΑ «δεσμεύονται να βοηθήσουν την Κένυα στη δημιουργία περιφερειακής σταθερότητας και στην εξασφάλιση των συνόρων τους (με τη Σομαλία) ενόψει των πολύ πραγματικών απειλών από εκείνους που επιθυμούν να διασπείρουν το χάος μέσω της απελπισίας και της βίας», είπε κατά λέξη ο Μπάιντεν.

Κοντολογίς οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν ήδη βρει το νέο άλλοθι, με την πρόσκληση μάλιστα Αφρικανών ηγετών, προκειμένου να ξεδιπλώσουν μία ακόμη φονική επέμβαση στη Σομαλία, έπειτα από την τελευταία αποτυχημένη απόπειρα που εξαπέλυσαν οι Αμερικανοί στα τέλη του 2006 έως το 2009 σε αγαστή συνεργασία με την Αιθιοπία....

Παράλληλες «δυσκολίες»

Την ίδια ώρα, ξένες (αμερικανικές, ακόμη και γερμανικές...) εταιρείες μισθοφόρων αλωνίζουν στο «ξέφραγο αμπέλι» της Σομαλίας, διεισδύοντας στους κόλπους ντόπιων και ξένων ισλαμιστών, ακόμη και στους ιδιωτικούς στρατούς διάφορων Σομαλών πολεμάρχων, προσφέροντας με το αζημίωτο τις «υπηρεσίες τους».

Εξίσου ενεργές είναι και οι μυστικές υπηρεσίες Αμερικανών και Ευρωπαίων, που φροντίζουν να «ενημερώνουν» - με τη μορφή εμπιστευτικής πληροφόρησης - το διεθνή Τύπο για την παρουσία και τη δράση στη Σομαλία «πολλών εκατοντάδων ξένων ισλαμιστών μαχητών (μουτζαχεντίν) από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τις Αραβικές χώρες, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη». Κατηγορούν, μάλιστα, τους ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» πως είναι «παιδιά» της «Αλ Κάιντα» που εκπαιδεύτηκαν σε μυστικά στρατόπεδα της Σομαλίας, της Κένυας και του Αφγανιστάν.

Οι ισλαμιστές, τώρα, της «Αλ Σαμπάμπ» έχουν καταφέρει το τελευταίο διάστημα να ελέγξουν όχι μόνο τη νότια και την κεντρική Σομαλία, αλλά και το βόρειο (και πιο στρατηγικό) τμήμα της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ελέγχοντας πλήρως τις κινήσεις στο λιμάνι, το οποίο ανεφοδιάζει με καύσιμα, τρόφιμα και όπλα την αντίπαλη πλευρά (μεταβατική κυβέρνηση, στρατό και αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης). Από τις 26 του περασμένου Μάη, οι ένοπλοι της «Αλ Σαμπάμπ» μπορούν να βομβαρδίσουν το λιμάνι του Μογκαντίσου ανά πάσα στιγμή διακόπτοντας τη γραμμή ανεφοδιασμού των κυβερνητικών δυνάμεων. Ωστόσο, διστάζουν να το κάνουν κυρίως επειδή ξέρουν πως θα προκαλέσουν το αυξημένο «ενδιαφέρον» ΗΠΑ - ΕΕ, ιδιαίτερα εφόσον εξακολουθούν να αποτυγχάνουν σε έναν ακόμη βασικό στόχο: Να πάρουν με το μέρος τους το μετριοπαθή και καθόλου θρησκόληπτο σομαλικό λαό, που δυσφορεί έντονα στις αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές απαιτήσεις τους, στις δημόσιες εκτελέσεις και τους απαγχονισμούς και σε καταπιέσεις, όπως η απαγόρευση της μετάδοσης μουσικής ή ποδοσφαιρικών αγώνων...

Από την άλλη πλευρά, προβλήματα υπάρχουν και στο μέτωπο της κυβερνητικής παράταξης.

Η εαρινή συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στη μεταβατική κυβέρνηση του Προέδρου Σ. Αχμέντ με τους υποστηρικτές του ισλαμικού ασκητικού κινήματος «Σούφι Αχλού Σούννα Ουάλ Τζαμά'α» (SASWJ) δεν περπατά, καθώς σαμποτάρεται απροκάλυπτα από υπουργούς της κυβέρνησης, που δε θέλουν επ' ουδενί να θυσιάσουν τον υπουργικό τους θώκο.

Ωστόσο, ακόμη και έτσι, δε λείπουν και οι παραιτήσεις υπουργών (όπως αυτή του υπουργού Αμυνας την περασμένη Τετάρτη) . Παράλληλα, διορισμένοι βουλευτές, όπως ο Νταχίρ Αμπντουλκαντίρ Μουζ, απαίτησαν μεσοβδόμαδα την άμεση αποχώρηση των περίπου 5.300 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης, ζητώντας τα λεφτά που ξοδεύτηκαν για τη συγκεκριμένη αποστολή να αναδιανεμηθούν στο σομαλικό λαό. Μάλιστα, ο Μουζ κατηγόρησε την AΜISOM πως το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει μια χούφτα υπουργούς και τους εαυτούς τους από τις συνεχείς επιθέσεις των ισλαμιστών.

Στο μέσον όλων αυτών βρίσκεται, βεβαίως, ο σομαλικός λαός, που πληρώνει καθημερινά με το αίμα του το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για μία από τις πιο στρατηγικές (γεωπολιτικά) περιοχές του πλανήτη, που σχετίζεται μεταξύ άλλων με νευραλγικές οδούς της Ναυτιλίας και της Ενέργειας.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελίες για εκτελέσεις αμάχων(2012-03-31 00:00:00.0)
Νέες αιματηρές επιθέσεις(2011-11-26 00:00:00.0)
Εισέβαλε και η Αιθιοπία μετά την Κένυα...(2011-11-22 00:00:00.0)
Αμαχοι τα θύματα αεροπορικής επιδρομής(2011-11-01 00:00:00.0)
«Αντιτρομοκρατική» σύλληψη(2011-10-27 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κρίση με πολλούς πρωταγωνιστές...(2006-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ