Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Για αρχή η ... σφαγή των αγελαδοτρόφων

Πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις μείωσης της τιμής στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος

Σε πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις μείωσης της τιμής παραγωγού στο αγελαδινό γάλα προχωράει η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», ακολουθώντας τα βήματα των ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών.

Από τη διοίκηση της επιχείρησης γνωστοποιήθηκε ότι το 70% των ποσοτήτων αγελαδινού γάλακτος ανά παραγωγό θα έχει τιμή 0,42 ευρώ και το υπόλοιπο 30% θα έχει τιμή 0,35 λεπτά. Πρόκειται για μεθόδευση πρόκληση και κοροϊδία σε βάρος των αγελαδοτρόφων που παραδίδουν γάλα στη «ΔΩΔΩΝΗ». Πέρυσι η τιμή ήταν 0,45 ευρώ το κιλό και τώρα επιδιώκεται να προκύψει μια μέση τιμή 0,39 λεπτά το κιλό, δηλαδή μείωση 6 λεπτά το κιλό. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε στους παραγωγούς ότι δε θα παραλαμβάνονται περισσότερες ποσότητες αγελαδινού γάλακτος σε σύγκριση με πέρυσι. Η πολιτική της διοίκησης της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στρέφεται σε βάρος των αγελαδοτρόφων της Ηπείρου, καθώς και όλης της Ελλάδας. Οι εξευτελιστικές τιμές που δίνονται στο αγελαδινό γάλα σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής οδηγούν τους αγελαδοτρόφους στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τη δεκαετία 2000 - 2010 ο αριθμός των αγελαδοτρόφων στη χώρα μειώθηκε κατά 63,5%. Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των διοικήσεων της «ΔΩΔΩΝΗΣ», δημιουργούν πρόβλημα στους κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρξουν και να παράγουν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σχετικά, τα τελευταία 6 χρόνια ο αριθμός των κτηνοτρόφων που παραδίνουν γάλα στη ΔΩΔΩΝΗ μειώθηκε από 12.500 σε 6.500.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι μεθοδεύσεις που ετοιμάζεται να κάνει πράξη η διοίκηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» δεν είναι ξεκομμένες από τις εκφρασμένες προθέσεις των «γαλαζοπράσινων» κυβερνήσεων να βγάλουν στο «σφυρί» την τελευταία συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία. Τα όσα συμβαίνουν, αναδεικνύουν για άλλη μια φορά και θέτουν επιτακτικά την ανάγκη οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση και ενίσχυση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Να προχωρήσουν σε κοινή διεκδίκηση και πάλη με τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για μια φιλοαγροτική πολιτική και οικονομία που θα ενισχύει και θα προστατεύει τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, το εισόδημα των παραγωγών, για προϊόντα φθηνά και υγιεινά και προσιτά στους καταναλωτές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ