Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ενισχύεται η τοκογλυφία

Τη ληστρική πολιτική τιμολόγησης της πραμάτειας τους συνεχίζουν οι τράπεζες, επιβάλλοντας και νέες ανατιμήσεις σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανοίξει διάπλατα τους κρουνούς σχεδόν τζάμπα χρηματοδότησης για το τραπεζικό κεφάλαιο, ενώ και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην εκ νέου ενεργοποίηση του κρατικού πακέτου με τα 28 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας για τον Απρίλη του 2010 εμφανίζουν το μέσο επιτόκιο στα καταναλωτικά δάνεια σε 13,94%, σχεδόν 14 φορές πάνω από το βασικό επιτόκιο (1%) που τους προσφέρει η κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος. Αυξητικά κινούνται και τα νέα στεγαστικά δάνεια για τα οποία το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται σε 4,84% (από 4,60% το Δεκέμβρη του 2009).

Από την πλευρά της η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας συνιστά στις τράπεζες να επιδείξουν προσοχή στο μεταξύ τους «ανταγωνισμό» και να μην προχωρούν σε αυξήσεις των επιτοκίων για τις καταθέσεις, κάτι που στη συνέχεια θα οδηγήσει και σε νέες ανατιμήσεις τα επιτόκια χορηγήσεων. Να σημειωθεί ότι στο προσεχές διάστημα ενεργοποιείται και το πακέτο με τα περίπου 16 δισ. ευρώ, τα οποία ΕΕ και ΔΝΤ προσφέρουν απευθείας για την κεφαλαιακή ενίσχυση του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ