Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Πλημμύρες ξανά στη Φαρκαδόνα

«Βούλιαξαν» εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Φαρκαδόνας Τρικάλων, των οποίων οι καλλιέργειες πλημμύρισαν για μία ακόμα φορά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, από τα νερά των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Από τις πλημμύρες επλήγησαν εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων με σιτηρά, βαμβάκι, τριφύλλια κυρίως στα δημοτικά διαμερίσματα Φαρκαδόνας, Πηνειάδας, Ζάρκου, Κεραμιδίου. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχεται το εισόδημα των παραγωγών σιτηρών, δεδομένου ότι βρίσκονται λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή του προϊόντος, το οποίο έχει υποστεί μεγάλη ποιοτική υποβάθμιση.

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή της Φαρκαδόνας πλημμυρίζει. Οπως δηλώνει στον «Ρ» ο Σπ. Τσιοτινός, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», «οι καταστροφές από πλημμύρες στην περιοχή μας, που λειτουργεί σαν λεκάνη συγκέντρωσης και απορροής των επιφανειακών νερών από πολλά σημεία της Θεσσαλίας, αποτελούν, δυστυχώς, συχνό φαινόμενο. Εδώ και πολλά χρόνια ζητάμε την κατασκευή των απαραίτητων έργων, μεταξύ των οποίων την εκτροπή του Αχελώου, καθώς και άλλα αντιπλημμυρικά έργα, όπως φράγματα και να κηρυχτεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη. Την κύρια ευθύνη για αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που μειώνει τις δημόσιες επενδύσεις για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα, στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, η οποία στοχεύει στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το πέρασμα της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών. Γι' αυτό και έργα όπως αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά κλπ. κρίνονται μη απαραίτητα».

Και προσθέτει ότι «σοβαρές όμως ευθύνες έχουν και οι Νομαρχιακές και Δημοτικές αρχές του νομού μας, που όχι μόνο δε συγκρούονται με αυτήν την αντιαγροτική πολιτική, αλλά τη στηρίζουν.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και διεκδικήσουν αγωνιστικά:

  • Να κηρυχτεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη ώστε να ισχύει ειδικό καθεστώς στο θέμα των αποζημιώσεων και να αποζημιώνονται έγκαιρα οι πληγέντες παραγωγοί για όλη την καλλιεργητική περίοδο και για οποιοδήποτε ποσοστό ζημιάς, από 0% έως 100%.
  • Το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ