Τρίτη 1 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
31η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Παλλαϊκό μέτωπο στον ιμπεριαλισμό

Μαζικά πορεύτηκαν και φέτος οι ειρηνοδρόμοι από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Σύνταγμα

Στιγμιότυπο από την 31η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Στιγμιότυπο από την 31η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Χιλιάδες ήταν και φέτος όσοι πορεύτηκαν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, στα 43 χιλιόμετρα της 31ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης που διοργάνωσε την Κυριακή η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Σύνταγμα. Το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα της Μαραθώνιας Πορείας δέθηκε φέτος με την πολύμορφη καμπάνια της ΕΕΔΥΕ για να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες από τα κατοχικά μέτωπα σε όλη τη Γη.

Σ' αυτό το ιδιαίτερο περιεχόμενο της λαϊκής κινητοποίησης αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό της η Αγγελική Σαμούρη, πρόεδρος της ΠΕΕΔΥΕ, στη λιτή εναρκτήρια εκδήλωση στον Τύμβο του Μαραθώνα. Παρόντες, τα παιδιά και τα εγγόνια του Γρηγόρη Λαμπράκη, που κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του, ο Ουίλι Χοφμάιστερ από το Κίνημα Ειρήνης Γερμανίας, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, καθώς και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ, Γ. Μαρίνο και Δ. Αρβανιτάκη.

Ακολουθώντας τη γνωστή διαδρομή, με στάσεις και εκδηλώσεις στο δρόμο της, με συνθήματα και τραγούδια, η πορεία έφτασε νωρίς το απόγευμα στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, όπου την υποδέχτηκαν κάτοικοι και διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί από πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος της πόλης, η Ελσα Παπαγγελή, εκ μέρους του ΠΑΜΕ και ο Τριαντάφυλλος Μπαλωμένος, πρόεδρος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Αγίας Παρασκευής.

Στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη
Μετά το σύντομο διάλειμμα οι διαδηλωτές με νέες δυνάμεις και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μ' αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας, είναι ζωντανοί στη μνήμη του λαού μας», βγήκαν στη Μεσογείων. Κόσμος συγκεντρωμένος στις δυο άκρες του δρόμου, πύκνωνε διαρκώς την πορεία. Στην Εθνική Αμυνα, εκατοντάδες νεολαίοι διαδηλωτές ενώθηκαν με τους φιλειρηνιστές και περνώντας έξω από το υπουργείο φώναξαν όλοι μαζί: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Αντίσταση στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ

Εξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, ακούστηκε στεντόρειο το σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη». Μεγάλη ανταπόκριση συνάντησε η κινητοποίηση και από τους διερχόμενους, οι οποίοι κόρναραν, χαιρετούσαν την πορεία. Κάτοικοι της Αθήνας βγήκαν στα μπαλκόνια για να δουν το πλήθος.

Οταν οι πρώτοι διαδηλωτές έφτασαν στο Σύνταγμα, οι συγκεντρωμένοι τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Η ορχήστρα του Στέφανου Ψαραδάκου έχει πάρει ήδη θέση, παίζοντας τραγούδια βγαλμένα από τους λαϊκούς αγώνες.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης στο Σύνταγμα ήταν ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και βουλευτής του ΚΚΕ. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, αντιιμπεριαλιστικός, φιλειρηνικός αγώνας σημαίνει συστράτευση όλων των αγωνιστών της Ειρήνης με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Μαζί στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης».

Εξέφρασε την ανησυχία του ΠΣΕ και κάλεσε το λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς «η καπιταλιστική οικονομική κρίση οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, μεγαλώνει ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των αγορών». Κάλεσε τέλος τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας να παλέψουν κατά του ΝΑΤΟ «αυτού του δολοφονικού και επιθετικού κατά των λαών οργανισμού. Το Νοέμβρη αυτού του χρόνου το ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία εγκρίνει τη νέα φρικαλέα στρατηγική του. Η πάλη κατά του ΝΑΤΟ είναι πάλη κατά του πολέμου, πάλη για το μεροκάματο, την ειρήνη, τη ζωή», κατέληξε.

Μαζικά και στη Θεσσαλονίκη

Μαζικά πορεύτηκαν και στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι, νέοι και φίλοι της ειρήνης, ανταποκρινόμενοι την Κυριακή στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ. Η πορεία ξεκίνησε από το πρώην Γ' Σώμα Στρατού και, μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης, κατέληξε στο Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στην οδό Βενιζέλου και Ερμού. Με τα συνθήματά τους, οι διαδηλωτές ζήτησαν ανάμεσα σε άλλα να φύγει από την πόλη τους το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο που στεγάζεται στο Γ' Σώμα και το οποίο προορίζεται να φιλοξενήσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Κεντρικός ομιλητής μπροστά στο Γ' Σώμα Στρατού ήταν ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Η εκδήλωση έκλεισε με καταθέσεις στεφανιών στο Μνημείο του Γ. Λαμπράκη και το τραγούδι της Ειρήνης από γυναίκες της ΟΓΕ. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκαν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, κλιμάκιο της ΚΟΘ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Οργάνωσης Ζήση Λυμπερίδη, ο βουλευτής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ