Τρίτη 1 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Στα 40 χρόνια με σύνταξη 486 ευρώ

Το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης παραδέχτηκε χτες ο υπουργός Εργασίας

Μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα που προωθείται για εφαρμογή μετά και τη σύναψη του μνημονίου θα δίνει συντάξεις πτωχοκομείου, κοντά στα σημερινά επίπεδα των κατώτερων συντάξεων (486 ευρώ) και μάλιστα για εργασία 40 ολόκληρων χρόνων. Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα το άθλιο προπαγανδιστικό παιχνίδι που έστησε η κυβέρνηση στις πλάτες των εργαζομένων, μέσω του υπουργείου Εργασίας, συντάσσοντας ένα προσχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, το οποίο, παρά τα άκρως σκληρά μέτρα που προέβλεπε, θα γινόταν ακόμα χειρότερο και θα αντιστοιχιζόταν μέχρι κεραίας με το μνημόνιο. Γίνεται επίσης σαφές ότι η μοναδική περίπτωση «αναθεώρησης» του μνημονίου είναι για να προστεθούν και νέα επώδυνα μέτρα, κάτι βέβαια που η ίδια η κυβέρνηση το γνωρίζει και το έχει αποδεχτεί από την πρώτη στιγμή.

Ετσι χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α. Λοβέρδος στη διάρκεια της συζήτησης με τους εργοδότες για το εργασιακό τμήμα του μνημονίου, ανέτρεψε άρδην αυτά που υποστήριζε περί «διαπραγμάτευσης», είπε ότι δεν τίθεται θέμα ερμηνειών καθώς όταν υπάρχουν αριθμοί, υπάρχουν αριθμοί... Και σε μια αποστροφή του λόγου του συμπλήρωσε πως «και εμείς λέγαμε για το 2018, αλλά το μνημόνιο λέει το 2015..!».

Ετσι απροκάλυπτα και ωμά ο υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνει πως τόσες ημέρες έπαιζε επικοινωνιακό παιχνίδι και ότι η ημερομηνία έναρξης του νέου ασφαλιστικού συστήματος είναι το έτος 2015. Γεγονός που φέρνει ακόμα πιο κοντά την έναρξη των αντιασφαλιστικών μέτρων, συνθλίβοντας οριστικά και αμετάκλητα όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των σημερινών ασφαλισμένων και πολύ περισσότερο των νέων γενεών.

Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», η οποία παρουσίασε επιστολή της ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Α. Δρέττα προς τον επικεφαλής της ΕΕ στη διαπραγμάτευση με τη χώρα μας Σ. Ντερούζ, προκύπτει ότι όχι μόνο πλέον θα απαιτούνται 40 χρόνια εργασίας για πλήρη σύνταξη, αλλά και πως ο υπολογισμός της σύνταξης με τους νέους συντελεστές θα οδηγεί σε σύνταξη κάτω των 500 ευρώ μαζί και με τη βασική!

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται ότι η ΕΕ θέτει όρο «στο νέο σύστημα το ποσοστό αναπλήρωσης συμπεριλαμβανομένης και της βασικής να μην υπερβαίνει το 45% έως 48%» και πως «το τελικό προϊόν να παράγει για την πλειοψηφία των συνταξιούχων συντάξεις, κοντά στα επίπεδα της κατώτατης, ακόμα και με 40 χρόνια εργασίας». Σημειώνουμε ότι η σημερινή κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ είναι μόλις 486 ευρώ, αλλά για τα 15 χρόνια εργασίας. Εκεί μας οδηγεί το νέο σύστημα που όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση «θα έσωζε τις συντάξεις». Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Εδώ, όμως, στην επιστολή τίθεται άλλο ζήτημα. Εκτός από τα χρόνια εργασίας, τίθεται και ποσοστό συντάξεως επί του μισθού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ