Τρίτη 1 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία

Αφιέρωμα στον σπουδαίο θαλασσινό ποιητή Νίκο Καββαδία μεταδίδει από χτες και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 4 Ιούνη, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7. Κάθε μέρα, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, θα μεταδίδεται το έργο του Νίκου Καββαδία μέσα από το μάτια των ανθρώπων που τον έζησαν, τον μελέτησαν, τον μελοποίησαν και τον τραγούδησαν.

Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή και το 2010 έχει κηρυχθεί «Ετος Νίκου Καββαδία». Ο θαλασσινός ποιητής, ναυτικός, Νίκος Καββαδίας ή «Κόλλιας» γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 σε μια επαρχιακή πόλη του Χαρμπίν στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλλονίτες. Το Νοέμβρη του 1928, έβγαλε το πρώτο του ναυτικό φυλλάδιο ως «ναυτόπαις» και μπαρκάρισε τον επόμενο χρόνο στο φορτηγό «Αγιος Νικόλαος». Από το 1954 μέχρι και το 1974, ταξίδευε διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα.

Η «Βάρδια», το μοναδικό του μυθιστόρημα, πρωτοκυκλοφόρησε το 1954. Το «Μαραμπού» το 1933, το «Πούσι» το 1947, το «Τραβέρσο» το 1975, τα μικρά πεζά του «Λι», «Του πολέμου», «Στο άλογό μου» πρωτοκυκλοφόρησαν το '87. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1933 με τη συλλογή «Μαραμπού», που περιλαμβάνει το ομώνυμο ποίημά του, το πιο αντιπροσωπευτικό του, και άλλα 21 ποιήματα και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Ο Φώτος Πολίτης την επαίνεσε από την πρώτη σελίδα της «Πρωίας». Μ' αυτήν, καθιερώθηκε στα Γράμματα σαν ο ποιητής του «Μαραμπού», «των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων», και «της θολής γραμμής των οριζόντων.

Τα πιο σημαντικά του έργα: «Μαραμπού» (1933), «Πούσι» (1947), «Τραβέρσο» (1975), «Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη»: Αθησαύριστα πεζογραφήματα και ποιήματα, επιμέλεια Guy (Michel) Saunier, «Βάρδια» (1954), «Λι» (1987), «Του πολέμου/Στ' άλογό μου» (1987), έμειναν χαραγμένα στη μνήμη και στην καρδιά των Ελλήνων και μεγαλώνουν γενιές σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Στις εκπομπές που θα μεταδοθούν, στοίχους του ερμηνεύουν οι Γιώργος Ανδρέου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Μαρίζα Κωχ, Θάνος Μικρούτσικος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, και μαθητές των Αρσάκειων Σχολείων.

Στο ακριβώς κάθε ώρας θα διαβάζονται ποιήματα του Ν. Καββαδία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org