Κυριακή 30 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Απόφαση του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ

Σήμερα στο «Ριζοσπάστη σε ειδικό ένθετο δημοσιεύουμε την απόφαση του 10ουΣυνεδρίου της ΚΝΕ καθοδηγητικό ντοκουμέντο ως το επόμενο, 11ο Συνέδριο, καθορίζει τα καθήκοντα για τη δράση και την παραπέρα ισχυροποίηση της Οργάνωσης, στο πλευρό του ΚΚΕ, ως βασικού παράγοντα για την προσέλκυση της νεολαίας από την εργατική τάξη, τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, στην πάλη για το σοσιαλισμό.

Οπως τονίζεται στην απόφαση, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που να απασχολεί τη νεολαία και να μη συνδέεται με το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, με την ατομική καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, με την ανισομετρία και την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής, με την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Η ανεργία ως κοινωνικό φαινόμενο του συστήματος, οι ταξικοί φραγμοί στην Παιδεία, η γενίκευση όλων των μορφών ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της μαύρης ανασφάλιστης δουλειάς, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, φυσικής αγωγής, η μάστιγα των ναρκωτικών, η καταστροφή του περιβάλλοντος, των δασών, των ακτών, η πολιτιστική υποβάθμιση έχουν ευθεία σχέση με τη μεγάλη κερδοφορία της πλουτοκρατίας, με την εμπορευματοποίηση των πάντων, με την ατομική ιδιοποίηση του τεράστιου παραγόμενου κοινωνικού πλούτου.

Ο καπιταλισμός έχει σαπίσει. Η νέα γενιά δεν έχει να περιμένει τίποτε θετικό παρά μόνο επιδείνωση των όρων μόρφωσης, εργασίας, γενικότερα της ζωής της. Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού παίρνει νέες μορφές. Καμία διαφημιζόμενη κρατική παρέμβαση, καμία εναλλακτική διαχειριστική πολιτική δεν μπορεί να τον απαλλάξει από τις κρίσεις υπερπαραγωγής που οδηγούν σε τεράστια καταστροφή, απαξίωση παραγωγικών δυνάμεων, πρώτα απ' όλα του ανθρώπου, που καταδικάζεται πιο μαζικά στην ανεργία. Το ζούμε με τη σημερινή καπιταλιστική κρίση: Απολύσεις, μείωση μισθών, αύξηση των ωρών δουλειάς, εργατικά ατυχήματα με δεκάδες νέους σκοτωμένους και σακατεμένους κάθε χρόνο, νέοι που εγκαταλείπουν το σχολείο και τις σπουδές τους, αύξηση του ποσοστού των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών.

Η αναζωογόνηση του κινήματος, η άνοδος της ταξικής πάλης προϋποθέτει να αποκατασταθεί το όραμα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, να πειστούν οι άνθρωποι του μόχθου και η νεολαία για την πραγματική διέξοδο και τη δύναμή τους. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι ο πιο βασικός παράγοντας, για να έρθει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της πάλης για το σοσιαλισμό.

Η ισχυροποίηση της ΚΝΕ

Εχουμε στις γραμμές μας ένα αξιόμαχο δυναμικό εργατών και υπαλλήλων, νέων κομμουνιστών και κομμουνιστριών που παλεύουν με αυτοθυσία και γενναιότητα, αψηφούν την εργοδοτική τρομοκρατία, στέκονται παλικαρίσια στις δυσκολίες, αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Είμαστε περήφανοι γι' αυτούς τους νέους και τις νέες που έχουμε στις γραμμές μας. Η στήριξη των εργαζόμενων συντρόφων μας, το ανέβασμα του πολιτικοϊδεολογικού τους επιπέδου, η ανάδειξη στελεχών θαρρετά από αυτούς τους συντρόφους, μπορεί να μεταδώσει αντοχή, να συμβάλει στην ισχυροποίηση της Οργάνωσης συνολικά, να επιδράσει διαπαιδαγωγητικά στις μικρότερες ηλικίες. Αντίστοιχα, ο πολλαπλασιασμός αυτών των δυνάμεών μας, το χτίσιμο δηλαδή γερών Οργανώσεων στην εργατική νεολαία μπορεί να επιδράσει θετικά συνολικά στην ισχυροποίηση του κινήματος, να ασκήσει θετική επίδραση και στο μαθητικό και το σπουδαστικό κίνημα.

Η ισχυροποίηση της ΚΝΕ, η στέρεη αύξηση των οργανωμένων δυνάμεών της και της επιρροής της στη νεολαία και το κίνημά της, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ένα σημαντικό υποκειμενικό παράγοντα, την πλούσια εσωτερική ζωή της Οργάνωσης, στην οποία μετέχουν ενεργά, με προτάσεις και σκέψεις, με παρατηρήσεις, όλα τα μέλη της Οργάνωσης και όλοι μαζί δουλεύουν για την εφαρμογή των αποφάσεων από κοινού με ενεργητική συμμετοχή. Αυτό καθορίζει σε σημαντικό βαθμό, όσο τουλάχιστον εξαρτάται από τον υποκειμενικό παράγοντα, και την αποτελεσματικότητα της δράσης μας ευρύτερα στους νέους και τις νέες. Για να ανταποκρινόμαστε ως πρωτοπόρα επαναστατική πολιτική Οργάνωση της νεολαίας δίπλα στο ΚΚΕ πρέπει να κατακτάμε συνεχώς ένα όσο γίνεται ανώτερο επίπεδο γνώσης της μαρξιστικής-λενινιστικής θεωρίας και της στρατηγικής του Κόμματος, να γνωρίζουμε όσο γίνεται καλύτερα τα προβλήματα και τις ανάγκες της νεολαίας, να κατακτάμε την επαναστατική συνείδηση και αντοχή σε όλες τις συνθήκες και τις φάσεις του αγώνα, την ικανότητα συσπείρωσης δυνάμεων, τη δυνατότητα εύστοχης και κατανοητής προπαγάνδας. Να διαδίδουμε όσο γίνεται πιο πλατιά στη νεολαία την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ και τις πιο εξειδικευμένες θέσεις της ΚΝΕ για τους νέους και τις νέες, που υποφέρουν από τις συνέπειες της εξουσίας των μονοπωλίων, να οργανώνουμε όλο και ευρύτερες δυνάμεις νέων στην πάλη κατά του καπιταλισμού, για την ανατροπή του.

Η πορεία ισχυροποίησης της ΚΝΕ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διαπαιδαγώγηση του δυναμικού μας με τις επαναστατικές αρετές του Κόμματός μας.

Η ετοιμότητα για θυσίες, η αφοβία μπροστά στον ταξικό αντίπαλο, στους μηχανισμούς του κράτους και της εργοδοσίας, η αταλάντευτη πίστη στο σκοπό του σοσιαλισμού - κομμουνισμού είναι παράγοντες που θα συμβάλουν έτσι ώστε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στο μακρόχρονο αγώνα της επαναστατικής πάλης, να μαχόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό του ΚΚΕ.

Θα μας προετοιμάσουν για να μαχόμαστε με αποφασιστικότητα τόσο στις σημερινές μη επαναστατικές συνθήκες, που η καθημερινή πρακτική δράση δε συνοδεύεται από θεαματικά αποτελέσματα, όσο και σε συνθήκες ορμητικής ανόδου του κινήματος, όπου η πορεία και οι καμπές της ταξικής πάλης μπορεί να φέρουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της εξουσίας, της σοσιαλιστικής επανάστασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ιδεολογική δουλειά στις γραμμές της ΚΝΕ(2018-11-24 00:00:00.0)
Στεκόμαστε με ακλόνητη πεποίθηση και σιγουριά στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης!(2016-02-24 00:00:00.0)
Ορισμένες σκέψεις(2013-03-23 00:00:00.0)
Ισχυρή ΚΝΕ, άξια να στέκεται στο πλευρό του ΚΚΕ(2010-05-02 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία(2006-05-07 00:00:00.0)
Αποφασιστικά και αισιόδοξα για το μέλλον(2006-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ