Παρασκευή 28 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Σχέδια παράδοσής της στα μονοπώλια

Τα σχέδια παράδοσης του σημαντικού τομέα της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας στο κεφάλαιο - γεγονός που σημαίνει την εμπορευματοποίηση, με στόχο το μονοπωλιακό κέρδος, ενός κατά τα άλλα άκρως σημαντικού εκπαιδευτικού και επιστημονικού τεχνολογικού εργαλείου - φαίνεται ότι προχωράνε όπως προκύπτει έμμεσα από την επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνου, στην Ιταλία (26/5) και τη συνάντησή του, με τον Ιταλό ομόλογό του, Σάντρο Μπόντι.

Σύμφωνα με προχτεσινή ανταπόκριση του ΑΠΕ από τη Ρώμη, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό, ο Σ. Μπόντι είπε, μεταξύ άλλων: «Κάναμε επίσης αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η Ιταλία με την Google, για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Ενα σχέδιο που βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον ο Ελληνας συνάδελφός μου».

Λιγότερο συγκεκριμένος, αλλά εξίσου σαφής, ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Εμείς παρακολουθούμε μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ τη δουλειά που γίνεται εδώ για την ψηφιοποίηση των αρχείων με διάφορες μεθόδους. Οπως γνωρίζετε υπάρχει το πρόγραμμα "Europeana" (σ.σ. η ονομασία της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης) στο οποίο συμβάλλει η Ελλάδα και μάλιστα έχει πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα, αλλά εξετάζουμε και κάθε άλλο εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να επιταχύνει τους ρυθμούς» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς το συγκεκριμένο μονοπώλιο (οι οποίες μένει να διευκρινιστούν) να σημειωθεί ότι η εμπορευματοποίηση της ψηφιοποίησης του πολιτισμού αποτελεί διακηρυγμένο, στρατηγικό στόχο της ΕΕ. Η, με διάφορους τρόπους, κερδοσκοπία από την ψηφιακή εκμετάλλευση του πολιτισμού των λαών είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι η ιδεολογική χειραγώγηση με βάση τα «αξιακά» κριτήρια της ΕΕ για το τι και πώς αναδεικνύεται, προστατεύεται κ.λπ. από τον πολιτισμό.

Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο μονοπώλιο του διαδικτύου, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην επικαιρότητα, λόγω της συμφωνίας που «έκλεισε» με εκδότες, συγγραφείς και βιβλιοθήκες των ΗΠΑ, προκαλώντας αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στο πλαίσιο όμως του μονοπωλιακού ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο τομέα, με θύματα δημιουργούς και τη λαϊκή περιουσία (βιβλιοθήκες, πολιτιστική κληρονομιά κ.λπ.).

Επίσης, το Νοέμβρη του 2009 στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ αποφάσισαν τη δημιουργία «επιτροπής σοφών», η οποία «θα καθορίσει τις συνθήκες σύμπραξης των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που θα αναλάβουν τη διαδικασία της ψηφιοποίησης». Ενώ, λοιπόν, το κεφάλαιο της ΕΕ ετοιμάζεται να μετατρέψει το περιεχόμενο της «Europeana» σε «τσιφλίκι» του, σε προπαγανδιστικό επίπεδο, η «Europeana» εμφανίζεται ως ένα είδος «ηθικού αντίβαρου» στην «Google»! Μάλιστα, ο Π. Γερουλάνος, είπε στην παραπάνω σύνοδο στις Βρυξέλλες, πως η «επιθετική πολιτική της "Google" μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την Ευρώπη μόνο αν κατορθώσουμε να ανοίξουμε την "Europeana" στο σύνολο των έργων του δημόσιου τομέα, από ολόκληρο τον κόσμο, με αιχμή πάντα την προβολή του ευρωπαϊκού πολιτισμού»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ