Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπλόκο» από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Δήμαρχοι, που εκλέχτηκαν με τα δύο μεγάλα κόμματα, διαψεύδουν ότι έχουν προσχωρήσει στο υπό κατασκευή κόμμα.

Σε κινήσεις περιχαράκωσης των δυνάμεών τους απέναντι στο υπό κατασκευή κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου επιδίδονται οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Την ίδια στιγμή, όμως, τόσο η κυβέρνηση όσο και ορισμένα ΜΜΕ προκαλούν και εξωθούν το δήμαρχο να προχωρήσει στο εγχείρημά του, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσουν άμεσες και μακροπρόθεσμες σκοπιμότητες.

Η χτεσινή αντεπίθεση της Χ. Τρικούπη και της Ρηγίλλης στοχεύει στο να πλήξει τον δήμαρχο στο θεωρούμενο ως προνομιακό χώρο δράσης του, το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, δήμαρχοι που φέρονταν σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων ως πρωταγωνιστές στο υπό ίδρυση κόμμα, προχώρησαν χτες σε «μαζικές» διαψεύσεις, προφανώς με άνωθεν υποδείξεις. Ετσι, τέσσερις από τους πέντε δημάρχους που εμφανίζονταν σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας (Εθνος), προχώρησαν σε δημόσιες διαψεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαψεύσεις των τριών δημάρχων που εκλέχτηκαν με το ΠΑΣΟΚ μοιράστηκαν προς τις εφημερίδες από τη Χ. Τρικούπη.

Συγκεκριμένα, διέψευσαν το ενδεχόμενο προσχώρησής τους στο κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου, οι δήμαρχοι Ρόδου Γ. Γιαννόπουλος, Καλύμνου Δ. Διακομιχάλης και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη Θ. Λαζαρίδης. Και οι τρεις παραδέχονται ότι έχουν καλές σχέσεις σε φιλικό και θεσμικό επίπεδο με τον δήμαρχο, αλλά δεν προτίθενται να προσχωρήσουν στο κόμμα του.

Σε διάψευση προχώρησε και ο δήμαρχος Αρταίων Κ. Βάγιας, ο οποίος εκλέχτηκε με την υποστήριξη της ΝΔ και της ΠΟΛΑΝ. Ο μόνος που δεν έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, σε διάψευση είναι ο δήμαρχος Πόρου Σπ. Σπυρίδων. Από την πλευρά του Δ.Αβραμόπουλου εμφανίστηκαν να περιμένουν αυτές τις αντιδράσεις και παρέπεμπαν στην προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του δημάρχου, στην οποία χαρακτηρίζονταν ως αναξιόπιστα δημοσιεύματα που αφορούσαν σε κινήσεις, πρόσωπα και τις προθέσεις του δημάρχου, θέλοντας να επισημάνουν ότι περίμεναν τις «προβοκάτσιες». Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι τα σχέδια του δημάρχου δεν αλλάζουν και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος.

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης εξακολουθεί να δείχνει αμηχανία, με τις γνώμες των βουλευτών της ΝΔ για την αντιμετώπιση του δημάρχου να διχάζονται. Ο Γ. Κεφαλογιάννης ειρωνεύτηκε το εγχείρημα του δημάρχου λέγοντας ότι «αφού έλυσε τα προβλήματα της Αθήνας, ήρθε η ώρα να λύσει και τα προβλήματα της Ελλάδας». Στη γραμμή του Κ. Καραμανλή ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι θα ήθελε να παραμείνει ο Δ. Αβραμόπουλος στο δήμο και να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά απέφυγε την επίθεση εναντίον του. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι το υπό ίδρυση κόμμα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τα στελέχη της ΝΔ: «Αλλοι βλέπουν προοπτικά συνεργασία μαζί του, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία όμως θεωρεί ότι δημιουργεί ένα εμπόδιο για την εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ