Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Επίμονα, αποφασιστικά, κομμουνιστικά!

Η πορεία προς το 16ο Συνέδριο γίνεται μέσα σε συνθήκες σφοδρής επίθεσης ενάντια στο Κόμμα. Η εκτίμηση των Θέσεων, ότι «Επιδιώκεται να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στο Κόμμα, ώστε να αλλάξει πολιτική στο όνομα του ρεαλισμού», δείχνει την ορθότητά της στην πράξη! Οι διαφωνούντες - ομάδα τεσσάρων στελεχών - παίζουν το παιχνίδι του ταξικού αντίπαλου, ό,τι και αν λένε στα λόγια. Η παραπέρα κατρακύλα τους είναι κάτι που εξαρτάται από τους ίδιους. Το δυνάμωμα της δράσης του Κόμματος, η καθολική ουσιαστικά αποδοχή των Θέσεων της ΚΕ, η συσπείρωση γύρω από την καθοδήγηση, είναι η μια πρώτη και ηχηρή απάντηση στους αποχωρήσαντες και τους «αναδόχους» τους. Ξέχασαν - για μια ακόμη φορά - πως το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε ακόμα μακρύτερα, προς το φωτεινό μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και της ανθρωπότητας, που ονομάζεται ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ και παραπέρα ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ!

Βαδίζουμε προς το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας, μέσα στο μαύρο φόντο της αχαλίνωτης επίθεσης, κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης - κυβέρνησης. Αχτίδες φωτός, που όλο και πληθαίνουν, οι αγώνες, η συσπείρωση δυνάμεων γύρω από το ΠΑΜΕ, η συσπείρωση για τα δημοκρατικά δικαιώματα, το αντιΝΑΤΟικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα, δηλαδή το ναυάγιο του πλοίου στην Πάρο, οι νεκροί από τις πλημμύρες, ο τραγέλαφος με τα άρρωστα κρέατα και η αχαλίνωτη επίθεση για να γίνει πράξη το «δεύτερο κύμα» του «εκσυγχρονισμού», κάνουν πιο φανερό το πού οδηγεί η κυριαρχία του νόμου του κέρδους, μέσα στο καθεστώς της «οικονομίας της αγοράς»! Η Θέση 18: «Σήμερα είναι περισσότερο ορατοί οι δύο ριζικά διαφορετικοί δρόμοι, που ανοίγονται μπροστά στο λαό και τη χώρα», με την υπογράμμιση πως ο δρόμος των μονοπωλίων δεν είναι μονόδρομος, πως υπάρχει «ο δρόμος της αντίστασης και της ρήξης με αυτήν την πολιτική, ο δρόμος της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης», είναι η δική μας απάντηση. Είναι ο άλλος δρόμος, ο δρόμος της ζωής, ο αντίποδας στη διαρκή θυσία του ανθρώπου στο βωμό των καπιταλιστικών κερδών! Σ' αυτόν το δρόμο, μπορούμε να συσπειρώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού, την εργατική τάξη, τα άλλα καταπιεζόμενα - από τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια - λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, τη νεολαία, τα κινήματα, παλιά και νέα. Σε ό,τι αφορά τη γενική γραμμή κατεύθυνσης για τη λύση προβλημάτων, η «ανάγκη ρήξης με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών επιλογών», δε χωράει δεύτερη κουβέντα! Ιμπεριαλισμός και μονοπώλια στο πεδίο της οικονομίας και της πολιτικής, μας το θυμίζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Σήμερα ούτε βήμα μπρος δεν μπορεί να γίνει για τη λύση λαϊκών προβλημάτων, χωρίς σαφή γραμμή εναντίωσης στα μονοπώλια και τις επιλογές τους. Ο δυσμενής συσχετισμός σε βάρος του διεθνούς κομμουνιστικού και ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος, δεν αναιρεί την ορθότητα της θέσης μας για δράση κόντρα στους σύγχρονες δυνάστες ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η ξεκάθαρη ταξική επιλογή της κυρίαρχης τάξης σε μια σειρά χώρες - «επαίτες» της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δε σημαίνει πως η θέση του Κόμματος για αποδέσμευση δεν το βοηθά στην παρέμβαση και δράση του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει και η άλλη όψη του φεγγαριού: Το κίνημα κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Δανία και με αυτό το δημοψήφισμα, έδειξε πως υπάρχουν αντιστάσεις!!!

Το Μέτωπο είναι αναγκαίο και θα γίνει! Η πρόοδος στην οικοδόμησή του, οι ρυθμοί στην ανάπτυξή του, θα είναι καρπός ανάπτυξης της ταξικής πάλης. Το Μέτωπο θα προχωρήσει σε συνθήκες λυσσαλέας αντίδρασης και παντοειδούς υπονόμευσης από την κυρίαρχη τάξη, τον ξένο παράγοντα και τους ποικιλόμορφους πολιτικούς υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου. Η δουλιά μας για την οικοδόμηση του Μετώπου θα προχωρήσει, αν δώσουμε περισσότερο βάρος στην καλύτερη κατανόηση της πρότασης για το Μέτωπο, τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Δύναμή μας και «κλειδί» για την οικοδόμησή του, το Κόμμα!!! Οι Θέσεις της ΚΕ αποτελούν στέρεη βάση για μελέτη, εξαγωγή συμπερασμάτων και στόχους δράσης για την ισχυροποίηση του Κόμματος, την οικοδόμηση του Μετώπου.

Στον απολογισμό της δράσης του Κόμματος, είναι ανάγκη να βαθύνουμε στις αιτίες των προβλημάτων, των δυσκολιών που εμφανίστηκαν στην προώθηση του άμεσου καθήκοντος, που απορρέει από το Πρόγραμμα που ψηφίστηκε στο 15ο Συνέδριο. Πέρα από τις διαπιστώσεις - σωστές στην ουσία τους - των Θέσεων, πρέπει να πάμε στην καρδιά των προβλημάτων λειτουργίας και δράσης των Κομματικών Οργανώσεων.

Κατά τη γνώμη μου, η ισχυροποίηση του Κόμματος «σκοντάφτει» σε μια σειρά παράγοντες, όπως:

1. Η ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και το «θάμπωμα» του οράματος στη συνείδηση πλατιών λαϊκών μαζών, ακόμα και στις γραμμές μας (με την ευρεία έννοια του όρου). Ο παράγοντας αυτός βάρυνε περισσότερο από τη διακοπή της προσπάθειας που ξεκίνησε με το Κόμμα μας, με την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ του 1995.

2. Το θεωρητικό «έλλειμμα» στην όλη κομματική δραστηριότητα και η αδύναμη - σε σχέση με τους καιρούς και τις ανάγκες - προσπάθειά μας να το καλύψουμε.

3. Η έλλειψη της απαραίτητης επιμονής στην αξιοποίηση των αποφάσεων και όλων των άλλων ντοκουμέντων του Κόμματος.

4. Το αδύνατο σχετικά μέτωπο σε αρνητικά φαινόμενα στη λειτουργία των οργάνων και τη συμμετοχή των κομματικών μελών σε διάφορες δραστηριότητες «μέσα» και «έξω» από το Κόμμα.

5. Η μειωμένη απαιτητικότητα σε όλα τα επίπεδα στην προώθηση των στόχων και της αποκατάστασης της τάξης στις ιεραρχήσεις μας, δηλαδή: Στην πρώτη γραμμή το Κόμμα!

Η ιδεολογική θωράκιση του Κόμματος δεν είναι δυνατή χωρίς την πλήρη αξιοποίηση των δικών μας «όπλων». Να προσέξουμε ιδιαίτερα τη λυσσαλέα επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου σε κάθε τι σοσιαλιστικό! Η αφομοίωση - με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο - της θεωρίας μας, η αποφασιστική άνοδος της κυκλοφορίας του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» είναι από τα απολύτως απαραίτητα. Με αυτή την έννοια, πρέπει να σκύψουμε πάνω στις βαθύτερες αιτίες, οι οποίες φρενάρουν μέχρι τώρα, τόσο την ιδεολογική δουλιά στο Κόμμα, όσο και την αναγκαία - όσο το νερό στην ξερή γη - δουλιά με το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ». Είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από τις περιγραφές για την ισχύ των ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ και την ιδεολογική επίθεση της άρχουσας τάξης. Αυτοί κάνουν τη δουλιά τους, και μάλιστα καλά! Εμείς κάνουμε καλά τη δική μας δουλιά, σύντροφοι; Για παράδειγμα, γιατί να προωθούμε χιλιάδες φύλλα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στις μεγάλες εξορμήσεις (για τις εκλογές, για τις Θέσεις της ΚΕ κλπ.) και στη συνέχεια να περνάμε στη μιζέρια των λίγων χιλιάδων φύλλων σε πανελλαδική κλίμακα; Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μπουν στο δρόμο της υλοποίησης τα μεγάλα καθήκοντα που επωμίζεται το ΚΚΕ. Οι δυνατότητες υπάρχουν, αλλά οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, δε χωράνε σε συνήθεις ρυθμούς δουλιάς.

Μπροστά, σύντροφοι, με όλες μας τις δυνάμεις, επίμονα, αποφασιστικά, κομμουνιστικά, για την ισχυροποίηση του Κόμματος, για αποφασιστικά βήματα στην υπόθεση της οικοδόμησης του Μετώπου!

ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

ΚΟΒ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΤΕ - Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ