Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σκέψεις και προτάσεις

Αγαπητοί σύντροφοι,

Με την ευκαιρία του προσυνεδριακού διαλόγου, σας στέλνω κι εγώ κάποιες σκέψεις και προτάσεις.

Για το ΑΑΔΜ

Από τη στιγμή που μιλάμε για λαϊκή οικονομία, λαϊκή εξουσία, λαϊκό κίνημα κλπ., βρίσκω πιο λογικό - ως σύνθημα - το «Λαϊκό Μέτωπο». Τα συνθήματά μας πρέπει να είναι προσιτά, «ζουμερά», για να πιάσουν. Μην μπερδεύουμε το σύνθημα με την επιστημονική ανάλυση. Ας μιλάμε για «Λαϊκό Μέτωπο» και όταν θα χρειάζεται να το αναλύουμε, θα εξηγούμε πώς το βλέπουμε, εμείς, οι κομμουνιστές, αυτό το Μέτωπο: αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό.

Για την πολιτική στελεχών

Πρόταση για το καταστατικό και σε συνθήκες νόμιμης δράσης του Κόμματος.

1. Προϋπόθεση για τη θητεία σε κάποιο καθοδηγητικό όργανο, η προηγούμενη θητεία στο κατώτερο όργανο.

Εξηγώ, σύντροφος που δεν πέρασε από το γραφείο της ΚΟΒ του, να μην μπορεί να βρεθεί «αλεξιπτωτιστής» στο Γραφείο Περιοχής ή στην ΚΕ. Με λίγα λόγια, η ανάδειξη των στελεχών μας να γίνεται σκαλοπάτι σκαλοπάτι (ΚΟΒ-Νομός-Περιοχή-ΚΕ). Ζήτημα σωστής διαπαιδαγώγησης και «ατσαλώματος» του στελεχικού μας δυναμικού.

2. Από την ΚΟΒ μέχρι την ΚΕ, ο γραμματέας να μπορεί να εκλέγεται πολλές φορές, όχι όμως συνεχόμενες.

Π.χ., 13ο Συνέδριο ναι, 14ο όχι, 15ο ναι, κλπ. για την ΚΕ - 1996 ναι, 1997 όχι, 1998 ναι, κλπ. για την ΚΟΒ.

Το σκεπτικό είναι να δυναμώσει προς τα έξω η εικόνα της συλλογικής καθοδήγησης στο Κόμμα (από το τοπικό επίπεδο, μέχρι την ΚΕ). Εχουμε την τάση, μόλις βρούμε «ταλαντούχο» σύντροφο να τον φορτώνουμε, κι όσο πάει. Η εικόνα που πρέπει να δίνουμε προς τα έξω πρέπει να είναι αυτή ενός συλλογικού κόμματος, με συλλογική καθοδήγηση. Και η ανάδειξη διαφορετικών καθοδηγητών μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Χώρια που μας ενισχύει από τα χτυπήματα του ταξικού εχθρού. Να μη φτάνει, δηλαδή, ένα χτύπημα στο «κεφάλι» για να παραλύσει το Κόμμα.

Για την ιδεολογική κατάρτιση

Να συνεχιστεί και ενισχυθεί η δουλιά που γίνεται στο «Ριζοσπάστη» και στην ΚΟΜΕΠ, σχετικά με τη μελέτη της Ιστορίας μας (Αντίσταση, Εμφύλιος, Χούντα κλπ.) και των κειμένων των θεωρητικών (Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Στάλιν κλπ.). Ο αντίπαλος με το όπλο της παραπληροφόρησης προσπαθεί να φέρει τα πάνω κάτω. Ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής.

Να ανέβει ο ρόλος του ΚΜΕ, η βοήθειά του είναι πολύτιμη. Η ιδεολογική αντιπαράθεση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο έχει φτάσει στα ύψη (Ιστορία των σοσιαλιστικών χωρών, μαρξισμός, τρόπος λειτουργίας ενός κομμουνιστικού κόμματος, σύμβολα κλπ.). Θέλει μεγάλη προσοχή.

Θα μπορούσε η «Σύγχρονη Εποχή» να εκδώσει σειρά μικρών βιβλίων, προσιτών, με τη μορφή Ερωτήσεων/Απαντήσεων, τα επιχειρήματα της αντίδρασης από τη μια, οι απαντήσεις μας από την άλλη.

Για τη διεθνή δραστηριότητα

Ο ρόλος που παίζει το Κόμμα μας σε διεθνές επίπεδο, όλο και μεγαλώνει. Συγχαρητήρια στους συντρόφους που εδώ και χρόνια δουλεύουν ακούραστα σε αυτό τον τομέα. Νομίζω πως πρέπει να επωφεληθούμε από τη διεθνή αναγνώριση που κατέκτησε το ΚΚΕ, για να προωθήσουμε τη δημιουργία ενός τακτικού διεθνούς συντονιστικού οργάνου των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Πρέπει να ξαναστήσουμε στα πόδια της τη Διεθνή, τη δική μας Διεθνή. Είναι επιταγή των καιρών.

Κλείνοντας, σύντροφοι, θα ήθελα να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Και όσο κι αν το κύριο βάρος πέφτει στην πλάτη των συντρόφων που αγωνίζονται στην Ελλάδα, ξέρετε ότι εμείς οι Ελληνες κομμουνιστές που ζούμε στο εξωτερικό αποτελούμε αναπόσπαστο τμήμα του λαϊκού μας κινήματος.

Σας χαιρετώ συντροφικά

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΓΚΑΛΗΣ

Βέλγιο


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ