Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Η υποθήκη των κλασικών του μαρξισμού

Αγαπητοί σύντροφοι,

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τη ζωή και τη δράση του Κόμματος, μ' όλο που δεν μπορώ να είμαι ενεργό μέλος.

Και με χαροποιεί το γεγονός ότι παρ' όλη την αναστάτωση μετά την ανατροπή των σοσιαλ. καθεστώτων, μπόρεσε να σταθεί στο σωστό δρόμο στον οποίο, κατά τη γνώμη μου, βαδίζει με τις Θέσεις για το Συνέδριο. Γι' αυτό, να είστε βέβαιοι, μας ακούνε και μας προσέχουν τι λέμε και τι κάνουμε όχι μονάχα εδώ αλλά και παραέξω. Και θα μας ακούνε και θα μας προσέχουν περισσότερο, κάμποσοι βέβαια όχι για καλό, γιατί τα προβλήματα κάθε μέρα και περισσότερο θα οξύνονται. Και όλο και περισσότερο θα πείθονται ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει λύση στα σημερινά προβλήματα. Ο οποίος αφού απαλλάχτηκε από τα σοσιαλιστικά καθεστώτα της Αν. Ευρώπης, πέταξε το χαλινό, απέβαλε κάθε πρόσχημα. Εδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Και φέρεται στους εργαζόμενους, στους λαούς όλου του κόσμου με απίστευτη βαναυσότητα και περιφρόνηση. Συμφωνώ και εγώ με πολλούς συντρόφους που ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στην ΚΕ γι' αυτούς που έφυγαν, που ενώ είχε σοβαρά σημάδια, τους ανέδειχνε και τους προωθούσε. Αυτούς που έφυγαν «εν τυμπάνοις και αλαλαγμούς» μπας και φεύγοντας μπορέσουν να κάμουν και καμιά ζημιά. Και επειδή καλούν εμάς τους παλιούς να ανατρέψουμε την ΚΕ με πραξικόπημα - μόδα βλέπετε τα μεταπολεμικά χρόνια - έχουμε να τους πούμε ότι εμείς το μαρξισμό το μάθαμε στη ράχη μας. Ξέρουμε γιατί ο κόσμος εδώ στην Ελλάδα μεταπολεμικά μπήκε ανάποδα. Γιατί οι συνεργάτες των κατακτητών έγιναν καθεστώς. Γιατί εμείς μπήκαμε στη φυλακή πριν τελειώσει ο πόλεμος για να βγούμε - όσοι επέζησαν - ύστερα από δυο δεκαετίες, πολίτες δεύτερης κατηγορίας που να μας δίνει ο Χριστόδουλος «εν τη μακροθυμία του» συγχώρεση.

Ξέρουν αυτοί που πέρασαν από το Μακρονήσι γιατί δεν προσβάλλονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Σέρβων, των Κούρδων, των Παλαιστινίων, των Ιρακινών κλπ., κλπ., και προσβάλλονται τα ανθρώπινα δικαιώματα του Γλύξμπουργκ. Ε, όλοι αυτοί ξέρουν με απόλυτη βεβαιότητα και λένε σ' αυτούς που έφυγαν ότι δεν έχουν δίκιο. Οτι το 'ριξαν στην παλαβή.

Τέλος, μερικές σκέψεις για το ζήτημα που δε βγαίνει από το νου όλων μας. Αυτό της ανατροπής των σοσ. καθεστώτων της Αν. Ευρώπης. Οι χώρες αυτές έπαθαν τις μεγαλύτερες καταστροφές από τον πόλεμο. Χρειάστηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσουν να χτίσουν τα ερείπια. Για να σταθούν στα πόδια τους. Και μέσα σ' αυτές τις φοβερές συνθήκες να αναπτύξουν την πολεμική τους μηχανή και ν' αποφύγουν τον αφανισμό που τους απειλούσε. Κι αυτά χωρίς καμιά βοήθεια. Μεγάλη η ευθύνη του ΚΚΣΕ και των άλλων ΚΚ των χωρών αυτών για το δρόμο που πήραν μετά τον Στάλιν.

Ομως μεγάλη και η ευθύνη και πολλών ΚΚ των άλλων χωρών που τους έκαναν ανελέητη πολεμική, όχι γιατί μπήκαν σε λάθος δρόμο αλλά γιατί δεν τράβαγαν αυτό το δρόμο ή άλλο ακόμα χειρότερο. Τότε εφευρέθηκε ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ - Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΕΣΑ. Οχι δικτατορία του προλεταριάτου αλλά ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Ο Μπερλίγκουερ πήγαινε στη Μόσχα - όπως έλεγε στους αντιπροσώπους του Τύπου - ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΨΑΛΛΕΙ.

Η ΕΣΣΔ και η Κίνα έφτασαν στο χείλος του πολέμου.

Οταν ήρθε εδώ ο Τίτο μάζεψαν κάπου 2.000 για τα ξερονήσια για να μην ενοχληθεί ο υψηλός ξένος. «Επιφανής παράγων του διεθνούς κομμ. κινήματος, πρόεδρος των Αδεσμεύτων» και δε συμμαζεύεται. Αδέσμευτος και Κομμουνιστής!!! Αν ζούσε σήμερα θα τον δίκαζαν και θα τον καταδίκαζαν, όπως τόσους άλλους, αν δεν είχε την τύχη του Τσαουσέσκου. Αυτά πληρώνουν σήμερα οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας.

Ετσι το κάθε κόμμα τράβαγε το δικό του χαβά. Θυμίζει αυτό τη λαϊκή θυμοσοφία για τους Γιολδασαίους που ο καθένας είχε το δικό του νταϊφά και δεν είχαν καμιά συνεννόηση «Δώδεκα Γιολδασαίοι δεκατρείς ταμπράδες». Υστερα από σαράντα χρόνια γκρίνιας, φαγωμάρας, παραβιάσεων της μαρξιστικής θεωρίας φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

«ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ». Αυτή είναι η υποθήκη που μας άφησαν οι κλασικοί του Μαρξισμού. ΟΧΙ «ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ... ΦΑΓΩΘΕΙΤΕ».

Πρέπει τα ΚΚ, όλα τα ΚΚ να ψάξουν να βρουν, να μελετήσουν, ν' αναγνωρίσουν τα λάθη τους. Είναι μια θεμελιακή υποχρέωση που έχει κάθε ΚΚ που θεωρεί ότι είναι μαρξιστικό.

Και στην κοσμοθεωρία μας και μονάχα σ' αυτή θα μπορέσουν να στηρίξουν σε γερά θεμέλια τη μεταξύ τους συμφωνία και το συντονισμό της δράσης τους στον αιώνα που μπαίνουμε.

Πρέπει νομίζω ν' ανοίξει αυτό το κεφάλαιο και ν' ακουστεί πάνω σ' αυτά η φωνή του 16ου Συνεδρίου, στο οποίο σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Συντροφικούς χαιρετισμούς

ΧΑΡ. ΓΙΑΛΙΑΣ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ