Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Η φτωχολογιά βρέθηκε στη δίνη ισχυρών ανταγωνισμών

Μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη συγκέντρωση που οργάνωσε χτες στη Θεσσαλονίκη η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας

Πόντιοι πρόσφυγες, θύματα των διωγμών που σημάδεψαν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στην αστική τάξη των υπό διαμόρφωση τότε εθνικών κρατών
Πόντιοι πρόσφυγες, θύματα των διωγμών που σημάδεψαν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στην αστική τάξη των υπό διαμόρφωση τότε εθνικών κρατών
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων πραγματοποιήθηκαν χτες βράδυ στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, στο πλαίσιο των δράσεών της για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, καθώς και αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με την βουλευτή του Κόμματος Σοφία Καλαντίδου.

Στην εκδήλωση διαβάστηκαν τα μηνύματα που απέστειλαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Στο χαιρετισμό που απέστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνεται:

«Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας χαιρετίζω τη σημερινή σας συγκέντρωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Είναι αξιόλογη η δραστηριότητά σας σε ό,τι αφορά τη δημιουργική διατήρηση των ηθών και εθίμων, των πολιτιστικών παραδόσεων, αυτών που μπολιάζουν με τις καλύτερες λαϊκές αξίες και ιδανικά τους νεότερους. Αντικειμενικά σήμερα αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς αντίστασης στη σύγχρονη μαζική ισοπέδωση της ανθρώπινης προσωπικότητας προκειμένου να πολτοποιηθεί, πλήρως υποταγμένη στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, της καπιταλιστικής διεθνοποίησης.

Θεωρούμε ότι η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών πρέπει να αναδειχθεί και να στηριχθεί. Αφορά βεβαίως και την κρατική πολιτιστική πολιτική, αλλά και το σύστημα Παιδείας, τον πολιτισμό. Γνωρίζουμε καλά ότι με πρόσχημα την οικονομική καπιταλιστική κρίση περικόπτονται σημαντικά ποσά σε βάρος των αναγκών του λαού, αλλά και για τη στήριξη πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων. Επομένως στηρίζουμε κάθε διεκδίκησή σας, όπως και τις διεκδικήσεις του λαού σε αντίθεση με τις επιλογές της κυβέρνησης, της ΕΕ. Δεν παρασυρόμαστε από λόγια συμπαράστασης και υποσχέσεις, που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην προώθηση και ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού.

Ο ποντιακός ελληνισμός γνώρισε τις συνέπειες της διαμόρφωσης της ανάπτυξης των εθνικών αστικών κρατών των νότιων Σλάβων, των Αρμενίων, των Αράβων, των Τούρκων, στις συνθήκες ιστορικής αποσύνθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που γινόταν βεβαίως κάτω από την άμεση παρέμβαση των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης. Οι συνέπειες δεν ήταν ίδιες για όλους και για όλες. Τα πλήγματα, τους διωγμούς τους σήκωσαν οι άνθρωποι του λαού, οι εργάτες, η φτωχολογιά, καθώς χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς, ερήμην τους.

Σήμερα αν και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, παραμένει ανάμεσα στα άλλα βασικός κίνδυνος για τους λαούς η πολιτική των διακρατικών ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Με την ευκαιρία θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις μας για τις συνέπειες της ελληνοτουρκικής συνεργασίας ύστερα από το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, αξιοποιώντας τα κοινά της συμφέροντα με τις ΗΠΑ στην περιοχή και το Αιγαίο, αξιοποιώντας τις αντιθέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ για θέματα οικονομικής και πολιτικοστρατιωτικής ηγεμονίας, επιδιώκει το δρόμο της συναίνεσης με την ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίζοντας υποχωρήσεις σε κυριαρχικά δικαιώματα με αντάλλαγμα κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης δε μας καθησυχάζουν. Τα προβλήματα δεν ξεπερνιόνται με τις συνεργασίες ανάμεσα στους επιχειρηματίες, που άλλωστε ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος τους, ούτε με ευχές και αφορισμούς.

Ανησυχούμε για τη ΝΑΤΟποίηση και διχοτόμηση του Αιγαίου, την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής Ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, που έχει ορισθεί ως όριο των τουρκικών διεκδικήσεων οδηγώντας στην κατάργηση του δικαιώματος της αμυντικής προστασίας των ελληνικών νησιών. Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ότι τα θέματα εδαφικής κυριαρχίας είναι κατασκευασμένα από διπλωμάτες και στρατιωτικούς, επιβεβαιώνουν και επαυξάνουν τις ανησυχίες μας.

Οι Ελληνες και Ελληνίδες του Πόντου δεν είχαν απέναντί τους γενικά και αφηρημένα τους Τούρκους, αλλά πριν απ' όλα την τούρκικη αστική τάξη, που με αιματοκύλισμα ήθελε να βγάλει από τη μέση το ανταγωνιστικό γι' αυτήν ελληνικό κεφάλαιο. Απέναντί τους είχαν και την ελληνική αστική τάξη που χρησιμοποίησε τους πληθυσμούς του Πόντου ως αντιπερισπασμό και χαρτί πίεσης για να διασώσει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, εγκαταλείποντάς τους την κρίσιμη στιγμή.

Οι εγχώριες αστικές τάξεις είχαν και έχουν κάθε συμφέρον να καλύπτουν τα αντιδραστικά τους σχέδια με το διαχωρισμό των λαών και των μειονοτήτων με βάση τη θρησκεία και την εθνική καταγωγή, ώστε στη βάση του διαίρει και βασίλευε να κυριαρχούν, να αποκομίζουν κέρδη, αδιαφορώντας αν αυτές οι διαιρέσεις οδηγούν σε σφαγές χιλιάδων αμάχων και απάνθρωπες αλληλοσφαγές λαών.

Σήμερα που γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία με περισσότερο ψέμα, με περισσότερη υπερβολή και περισσότερο αντικομμουνισμό, πάλι η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου αλλοιώνεται. Νομίζουμε ότι θα βρεθούν τελικά νέοι ιστορικοί επιστήμονες που θα ενδιαφερθούν να αναπτύξουν πιο συστηματική έρευνα με βάση πραγματικά στοιχεία και αντικειμενική επιστημονική μεθοδολογία.

Από αυτό το βήμα δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό σας, θα παλέψουμε πιο αποφασιστικά για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που σας απασχολούν, στηρίζοντας τις προσπάθειες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, όπως κάναμε μέχρι σήμερα τόσο στο Εθνικό Κοινοβούλιο, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα σταθούμε στο πλευρό των νεοπροσφύγων που, ύστερα από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την καπιταλιστική παλινόρθωση στις Δημοκρατίες της, εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας και αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα ουσιαστικής αποκατάστασης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το δικαίωμα στη Μνήμη(2023-05-19 00:00:00.0)
«Στόματα πασσέα φαΐα αχαράτσοτα»(2019-05-17 00:00:00.0)
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΔΙΣΥΠΕ(2018-11-13 00:00:00.0)
Στο πλευρό του ποντιακού κινήματος και των δίκαιων διεκδικήσεων(2018-05-18 00:00:00.0)
Τον ποντιακό ελληνισμό μάτωσαν οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων(2016-05-20 00:00:00.0)
Τιμή στον Ερμή Μουρατίδη(2004-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ