Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου

Εγκαινιάστηκε χτες το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου. Το κτίριο κατασκευάστηκε μεταξύ 2003-2005 και το εκθεσιακό μέρος ολοκληρώθηκε το 2009. Εχει εμβαδό 2.500 τ.μ. (από αυτά τα 1.500 τ.μ. εκθεσιακοί χώροι) και φιλοξενεί 3.000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.), που προέρχονται από σωστικές και συστηματικές ανασκαφές της ΚΑ' Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων στο χώρο της αρχαίας πόλης της Σάμου και στην ύπαιθρο χώρα.

Με τα αντικείμενα παρουσιάζεται η ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της υπαίθρου από την 5/4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ. και καταδεικνύεται η σπουδαία θέση του νησιού στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα. Εξάλλου με τα εκθέματα και τα προγραμματιζόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα θα παρουσιασθούν στους μαθητές οι σπουδαίες πτυχές της ιστορίας του τόπου και του μοναδικού πολιτισμού, που αναπτύχθηκε σ' αυτή τη γωνιά της Ιωνίας.

Πλεονέκτημα του μουσείου είναι η χωροθέτησή του πλάι σε έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σάμου, αλλά και της σύγχρονης πόλης του Πυθαγορείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ