Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Χαράτσια, περικοπές και αναμονές

Η πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία γεμίζει την καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών στερήσεις και βάσανα

Πρόβα τζενεράλε, για την επέκταση των πληρωμών σε κάθε βήμα παροχής υπηρεσιών απ' τα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί η απόφαση της Διοίκησης του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία», να επιβάλει αμοιβή 3 ευρώ και στα επείγοντα περιστατικά, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η ανεκδιήγητη αυτή απόφαση στην ώρα της ανάγκης έλκει την αφετηρία της στο γνωστό «χιλιάρικο», που θέσπισε η ΝΔ το 1991 (ΦΕΚ 514/11.7.1991 Τεύχος Β΄) με την κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Π. Δελημήτσου, της υπουργού Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Γιαννάκου, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Γ. Σούρλα. Εκείνη η απόφαση προέβλεπε τα εξής: «Οι προσερχόμενοι εις τα εξωτερικά ιατρεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ασθενείς για εξέταση, καταβάλλουν 1.000 δραχμές ως αμοιβή εξέταστρων, η οποία προκειμένου για ασφαλισμένους βαρύνει τον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Εξαιρούνται οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί ανασφάλιστοι δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης ασθενείς, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, καθώς και οι προσερχόμενοι για επείγοντα περιστατικά ασθενείς».

Το 2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με απόφαση που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Οικονομίας Γ. Φλωρίδης, Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, Υγείας Εκτ. Νασιώκας και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης (ΦΕΚ Β' 53/23.1.2003) αναπροσάρμοσαν το «χιλιάρικο» σε 3 ευρώ, περιλαμβάνοντας μόνο ένα εδάφιο που προέβλεπε την καταβολή τους ως αμοιβή εξέταστρων σε όσους προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία και χωρίς να επαναλαμβάνει τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στην αρχική υπουργική απόφαση.

Με εφόδιο, λοιπόν, την απόφαση του 2003 ο Διοικητής του «Αγία Σοφία» Μανώλης Παπασσάβας έδωσε εντολή και από την περασμένη Τετάρτη (12.5.2010) πληρώνουν τα επείγοντα περιστατικά 3 ευρώ στην εφημερία - που δεν ισχύει στα άλλα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για μια απόφαση που δείχνει πως μπορεί να εκφραστεί το λεγόμενο «διευθυντικό δικαίωμα» όταν τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν σαν αυτόνομες μονάδες.

Οι συνέπειες της πολιτικής υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας είναι ορατές και στις μονάδες του ΙΚΑ. Ετσι, χτες, στην υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ στη Γλυφάδα, παρουσιάστηκε έλλειψη αντιδραστηρίων για εξετάσεις γενικής αίματος και τις τρανσαμινάσες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των ασφαλισμένων που πρέπει να κλείσουν νέα ραντεβού.

Σε επικοινωνία που είχε ο «Ρ» με το μικροβιολογικό τμήμα της υγειονομικής μονάδας του ΙΚΑ δόθηκε η διαβεβαίωση ότι από τη Δευτέρα θα υπάρχουν αντιδραστήρια και οι εξετάσεις θα συνεχιστούν προγραμματισμένα.

Στο έλεος των πολυεθνικών

Την ίδια στιγμή, η παράδοση του φαρμάκου στις πολυεθνικές τούς δίνει το δικαίωμα και να εκβιάζουν ασθενείς και νοσοκομεία. Ετσι, η εταιρεία Sanofi Aventis δεν προμηθεύει το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με το σκεύασμα Clexane (enoxararin) που χρησιμοποείται στην αντιμετώπιση οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Μάλιστα για το θέμα αυτό ενημερώθηκαν εγγράφως Διευθυντικά στελέχη του νοσοκομείου και κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν συνάντηση με τον Διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος είπε ότι τη Δευτέρα θα καλέσει την εταιρεία για διευθέτηση του θέματος. Περιστατικό που κι αυτό με τη σειρά του αποδεικνύει πόσο αναγκαίος και επιτακτικός είναι σήμερα για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών ο Ενιαίος και αποκλειστικά Δημόσιος Φορέας παραγωγής, εισαγωγής και διανομής φαρμάκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ