Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Κατατέθηκε στη Βουλή το τελικό σχέδιο νόμου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πια η αντιδραστική διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» αφού κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο στην τελική του μορφή. Η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου ο «Καλλικράτης» ορίζεται ως «μια μεταρρύθμιση που εναρμονίζεται με τη Συνθήκη της Λισαβόνας», ενώ κατά τη συζήτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, τον είχε χαρακτηρίσει «αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα δημιουργηθούν τελικά 325 νέοι δήμοι (από τη συνένωση των σημερινών 1.034 δήμων και κοινοτήτων), αριθμός κατά τι μικρότερος από τον αρχικό, αφού το προσχέδιο νόμου προέβλεπε τη δημιουργία 333 ή το πολύ 343 νέων δήμων. Ενα δεύτερο, καινούριο, στοιχείο αφορά στο χρόνο διεξαγωγής των προσεχών δημοτικών εκλογών, οι οποίες, όπως ανέφερε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, θα γίνουν στις 7 και 14 του Νοέμβρη 2010 (α' και β' Κυριακή) και όχι αργότερα (14 και 21 του Νοέμβρη) για να μη συμπέσουν με τις μέρες γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, χτες στους δημοσιογράφους, ο υπουργός υποστήριξε ότι αυτό συμπεριλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, ενώ υπάρχουν κάποιες επιπλέον αλλαγές - τις οποίες δεν προσδιόρισε - η υιοθέτηση των οποίων θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δ. Δράκος, σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε «αιφνιδιαστικά το νομοσχέδιο». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, σε δική του δήλωση αναφέρει: «Η ΚΕΔΚΕ θα μελετήσει το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, θα εκτιμήσει τις όποιες τροποποιήσεις του, σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια θα λάβει τις τελικές αποφάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ