Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ενίσχυση των μέτρων καταστολής ενάντια στους μετανάστες

Eurokinissi

Διμερή συμφωνία για την ενίσχυση των μέτρων καταστολής σε βάρος των εξαθλιωμένων μεταναστών, που ζητούν καταφύγιο στις χώρες της ΕΕ, υπέγραψαν χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Πρωτοκόλλου, η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση «μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών». Επίσης, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το συγκεκριμένο λιμάνι θα διατηρήσει τη χρήση αυτή υπό οποιαδήποτε νέα συμφωνία ή πρωτόκολλο υπογραφεί στο μέλλον. Πρόκειται για μια ακόμα ανησυχητική εξέλιξη, με δεδομένο ότι και στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχες αντιμεταναστευτικές δράσεις υπό την ομπρέλα του ΦΡΟΝΤΕΞ έθεταν σε αμφισβήτηση τα σύνορα στο Αιγαίο.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας «σε θέματα αντιμετώπισης μη νόμιμης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και πολιτικής προστασίας», «τσουβαλιάζοντας» τη μετανάστευση με το οργανωμένο έγκλημα. Σε κοινή απόφαση που συνυπέγραψαν, η Τουρκία συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της λεγόμενης μη νόμιμης μετανάστευσης. Αυτό στην πράξη σημαίνει συντονισμένο «κυνήγι» για όσους θελήσουν να πλησιάσουν τις ακτές της Ελλάδας, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την πείνα και τους πολέμους που αντιμετωπίζουν στις πατρίδες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Επίσης, στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται το χρόνο τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής, ενώ πλέον θα ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του ασύλου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την ανταλλαγή ...πρακτικών και εμπειριών. Χτες το μεσημέρι, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συμμετείχαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών Γεωργίου Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ