Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΤΚΑ»
Προκλητική κάλυψη στις απολύσεις!

Καλύτερα να γίνονται απολύσεις παρά να μπαίνουν λουκέτα, όποιος απολύεται μπορεί να δουλέψει στο εξωτερικό! Αυτή είναι η εκβιαστική λογική της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση καλεί τους εργάτες της ΜΕΤΚΑ (φωτ.) να διαλέξουν μεταξύ ανεργίας και δουλειάς με όρους σκλαβιάς
Η κυβέρνηση καλεί τους εργάτες της ΜΕΤΚΑ (φωτ.) να διαλέξουν μεταξύ ανεργίας και δουλειάς με όρους σκλαβιάς
Πλήρη κάλυψη στις αντεργατικές κινήσεις (εκβιασμοί, απολύσεις, μετατροπή εργασιακών σχέσεων) στην επιχείρηση ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου, που εδρεύει στη Μαγνησία, έδωσε προχτές από τη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης, Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Απόστολου Νάνου.

Ο Ανδ. Λοβέρδος επικαλέστηκε έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με την οποία στην εταιρεία έγιναν «τρεις απολύσεις οι οποίες ήταν εντός του ορίου ομαδικών απολύσεων. Οι εργαζόμενοι αμείβονται με διμερή συμφωνία, αρκετά πάνω από τα προβλεπόμενα από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας». Πρόσθεσε επίσης ότι «το να έχει μία επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, δουλειά και παραγγελίες στις συνθήκες της ύφεσης και της ανεργίας είναι ευχής έργο. Δε βλέπουμε, λοιπόν, το πράγμα με τους ίδιους όρους». Οσον αφορά την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και τις εκβιαστικές μετατάξεις, ο Ανδ. Λοβέρδος ανέφερε πως «επειδή η επιχείρηση εκτιμά ότι διαθέτει 50 πλεονάζοντες εργαζομένους κάνει προτάσεις: Πρώτον, να εργαστούν σε επιχειρήσεις της εταιρείας στο εξωτερικό. Δεύτερον, αντί απόλυσης να απασχοληθούν με μορφές ελαστικές, με μερική απασχόληση ή με εκ περιτροπής απασχόληση. Αυτό το προβλέπει η νομοθεσία»!

Η METKA «κλιμακώνει τους εκβιασμούς με αντεργατικές ενέργειες, για να ξεμπερδέψει μια και καλή με τους εργαζόμενους που σήκωσαν κεφάλι και τόλμησαν να συγκροτήσουν ταξικό ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια» επισήμανε ανταπαντώντας ο Α. Νάνος, τονίζοντας ότι «απολύθηκαν τρεις συνδικαλιστές, οι οποίοι στήριξαν το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο». Παράλληλα θύμισε ότι 50 εργαζόμενοι που στήριξαν το ταξικό ψηφοδέλτιο πιέζονται να φύγουν «οικειοθελώς» ή να μεταταγούν σε άλλα εργοστάσια του ομίλου Μυτιληναίου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι κερδοφόρα, αφού πέρυσι «είχε 34 εκατομμύρια ευρώ κέρδη και έχει ανεκτέλεστες παραγγελίες 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ», σχολιάζοντας παράλληλα ότι «η πλουτοκρατία όσο και να "μπουκώσει" με κρατικές χρηματικές ενισχύσεις, απευθείας αναθέσεις έργων, παραγγελίες και φοροαπαλλαγές, ποτέ δε χορταίνει». Απευθυνόμενος στο υπουργείο Απασχόλησης, τόνισε ότι πρέπει να «παρέμβετε για να σταματήσουν αυτοί οι εκβιασμοί, να παρθούν πίσω οι συνδικαλιστικές διώξεις και οι απολύσεις των συνδικαλιστών και οι εκβιασμοί των εργαζομένων», υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν γίνει 3 τριμερείς συναντήσεις που έχουν ζητηθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάζει πλάτη στα συμφέροντα της εργοδοσίας(2009-10-31 00:00:00.0)
Να ανακληθούν οι απολύσεις στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ στη Λάρισα(2007-12-28 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν απολύσεις στο Σκαραμαγκά(2007-05-26 00:00:00.0)
Εκβιασμοί και χειραγώγηση(2006-03-24 00:00:00.0)
Να μπει φρένο στην τρομοκρατική επίθεση(2006-01-10 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντεργατική επίθεση(2005-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ