Φτωχότεροι ανάμεσα στους φτωχούς αγρότες γίνονται όσοι παραγωγοί, κυρίως γυναίκες, εργάζονταν εποχιακά στα μεταποιητικά εργοστάσια (διαλογητήρια) της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν είναι μόνο που χάνουν - με εγκύκλιο του ΙΚΑ - τα επιδόματα ανεργίας, το δικαίωμα σε εργατική κατοικία, σχετικά καλύτερους όρους συνταξιοδότησης, όπως και ορισμένες άλλες κοινωνικές παροχές, τώρα υποχρεούνται να επιστρέψουν και τα χρήματα που πήραν τον τελευταίο χρόνο από το Ταμείο Ανεργίας.
Ολα αυτά συμβαίνουν μετά την ισχύ της εγκυκλίου - σκανδάλου που απαλλάσσει τις αγροτικές βιομηχανίες από την υποχρέωση να ασφαλίζουν στο ΙΚΑ τους εργαζομένους τους. Η εγκύκλιος αυτή του ΙΚΑ επανέφερε σε ισχύ το νόμο 3518/06 της ΝΔ που αποτελούσε συνέχεια του Νόμου 3050/02 του ΠΑΣΟΚ και η οποία αναφέρει ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, που απασχολούνται μέχρι έξι μήνες το χρόνο σε επιχειρήσεις του κλάδου, εξαιρούνται από την ασφάλιση του ΟΓΑ. Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, όπου διαπιστώνεται ασφάλιση παράλληλα στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ, θα ακυρώνονται οι εισφορές και θα επιστρέφονται τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τους εργοδότες. Με βάση το παραπάνω, ο εργοδότης της μεταποιητικής επιχείρησης Πρ. Παυλίδης ΑΒΕΕ στο Νομό Πέλλας, ζητάει από το ΙΚΑ τα χρήματα των ενσήμων που κατέβαλε για 56 εργαζόμενους, ενώ ο ΟΑΕΔ απαιτεί κι αυτός με τη σειρά του να του επιστρέψουν οι εργαζόμενοι τα χρήματα για τα επιδόματα ανεργίας (2.000 με 3.000 ευρώ από τον κάθε εργαζόμενο).
«Με την εφαρμογή αυτών των νόμων καταδικάζονται οι φτωχοί αγρότες και αγρότισσες που παλεύουν να κάνουν καμιά εκατοστή μεροκάματα προκειμένου να συμπληρώσουν το ήδη πενιχρό τους εισόδημα, δηλώνει ο Φάνης Κουτούφης, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Το ταξικό εργατικό κίνημα από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε για την κατάργηση των νόμων αυτών που φρόντιζαν να εξασφαλίσουν για τους βιομηχάνους εργατικό δυναμικό που το αναγκάζουν να ασφαλίζεται στον ΟΓΑ, ενώ προειδοποιούσε ότι αν ξεκινήσει και νομιμοποιηθεί αυτή η ανασφάλιστη εργασία σε μια κατηγορία επιχειρήσεων ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο για γενικευμένη εφαρμογή».