Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
«Ισορροπίες» παρά τα οξυνόμενα προβλήματα

Με «ήπιο», παρά τις περιστάσεις, «προφίλ» εμφανίστηκε η διοίκηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Αν και τα προβλήματα τέθηκαν για πολλοστή φορά, αυτό που προκύπτει είναι μια «μοιρολατρική» αποδοχή της κατάστασης και υποβίβαση των διεκδικήσεων στα «άμεσα», παρότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την αγοραία «πολιτιστική» πολιτικής της.

Η διοίκηση του ΣΕΑ ικανοποιήθηκε με την προφορική «διαβεβαίωση» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ-Τ ότι οι αρχαιολόγοι, οι μηχανικοί και οι συντηρητές θα εξαιρεθούν από το 24μηνο του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου (σ.σ. πέραν αυτού ο εργαζόμενος απολύεται, χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης στην υπηρεσία του). Στο ζήτημα των συμβασιούχων, ο ΣΕΑ άσκησε «κριτική» μόνο επειδή άργησαν να γίνουν οι εποχικές προσλήψεις, παρότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η εργασιακή ομηρία στο ΥΠΠΟ.

Ο ΣΕΑ είναι ικανοποιημένος με το ΥΠΠΟ-Τ και για το ΕΣΠΑ, που «τρέχει» εκατοντάδες μελέτες έργων. Το μόνο που ζητά είναι επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ακόμη και για το σχέδιο «Καλλικράτης», ο ΣΕΑ θεωρεί πως δεν αγγίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, παρά μόνο ότι δεν πρέπει να ασχολούνται μη εξειδικευμένοι με την πολιτιστική κληρονομιά. Κι όμως, στην παράγραφο 30 του σχεδίου «Καλλικράτης» προβλέπεται ότι στις «περιφερειακές αυτοδιοικήσεις «μεταφέρονται» μια σειρά αρμοδιοτήτων από την «κεντρική» διοίκηση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Και μάλιστα με τον αγοραίο προσανατολισμό που έχει όλο το σχέδιο.

Τα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα που έθεσε ο ΣΕΑ (άθλιοι μισθοί που περικόπηκαν περισσότερο, δυσλειτουργία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, απλήρωτα οδοιπορικά, κίνδυνος να παγώσουν τα πάντα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία επειδή οι ώρες των οδοιπορικών στο δημόσιο έπεσαν στο μισό ετήσιο επιτρεπτό όριο, μισθολογική ανισοτιμία στο εσωτερικό της υπηρεσίας κ.ά.) θα οξύνονται συνεχώς. Γιατί είναι «παρελκόμενα» της αντιδραστικής και επικίνδυνης πολιτικής του αστικού κράτους και στον πολιτισμό. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Απτεται του γενικότερου προσανατολισμού του κεφαλαίου στον πολιτισμό, που τον θεωρεί, επισήμως, εμπόρευμα σε επίπεδο ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ