Τετάρτη 12 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Εκβιάζει για συναίνεση στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα

Με ταξικούς αγώνες να περάσουμε στην αντεπίθεση, σημειώνουν ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις

Παλλαϊκός ξεσηκωμός: η μόνη λύση!
Παλλαϊκός ξεσηκωμός: η μόνη λύση!
Να κρύψει τον εκτρωματικό και βαθιά ταξικό χαρακτήρα των σχεδίων με τα οποία μπαίνει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση προσπαθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιστρατεύοντας κάθε είδους μηχανισμούς για τον αποπροσανατολισμό και τη συναίνεση της εργατικής τάξης. Ετσι, με τη συνδρομή αστικών επιτελείων, ΜΜΕ και αναλυτών εντείνεται ακόμα πιο προκλητικά η επιχείρηση εμπαιγμού εργαζομένων και συνταξιούχων, για να πειστούν πως οι νέες ανατροπές επιβάλλουν δικαιοσύνη και βάζουν τάξη για το «καλό όλων», αλλά και - πάνω απ' όλα - ώστε να παραιτηθεί ο εργαζόμενος λαός από τη διεκδίκηση της διεύρυνσης των δικαιωμάτων του, όπως άλλωστε επιτρέπει και ο άφθονος κοινωνικός πλούτος που ο ίδιος παράγει.

Το «νέο μοντέλο» ασφάλισης της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν αυξάνει τις συντάξεις για την πλειοψηφία των εργαζομένων (αντίληψη που καλλιεργεί η κυβέρνηση) αλλά τις μειώνει δραματικά, αφαιρεί το δικαίωμα πρωτίστως στη νέα γενιά να ελπίζει σε κάποια σύνταξη στο μέλλον. Ταυτόχρονα, χτυπάει τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων που σήμερα είναι στην παραγωγή και ήδη έχουν στην πλάτη τους 15, 20 και 25 χρόνια δουλειάς. Η ένταση της επίθεσης αποτυπώνεται καταρχήν στο γεγονός ότι παύει η εγγύηση του κράτους για το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξης («αναλογική»), ενώ ακόμα και η λεγόμενη «βασική» θα εξαρτάται κάθε φορά από την δημοσιο-οικονομική κατάσταση.

Αλλωστε, το έγκλημα δεν περιορίζεται στο πετσόκομμα των συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας που υποχρεωτικά καθορίζονται τα 40 χρόνια. Εγκλημα γίνεται και στο θεσμό των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων η λίστα των οποίων μειώνεται μέχρι το 10%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι σημερινοί εργαζόμενοι που τυπικά δεν τους «πιάνει» ο νόμος, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία σε όσους κλάδους αποχαρακτηρισθούν, αφού οι εργοδότες προκειμένου να κερδίσουν το επασφάλιστρο θα απολύουν τους «παλιούς» για να προσλαμβάνουν «νέους» που δε θα υπάγονται πλέον στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Σε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει το νέο αντιασφαλιστικό έγκλημα, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος επισημαίνει ότι «σαρώνεται ό,τι είχε απομείνει από τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι αυτά τα μέτρα είναι προαποφασισμένα στην ΕΕ από τους κεφαλαιοκράτες και τα κόμματά τους. Λένε ψέμματα για άλλη μια φορά, ότι δε θίγονται τα ώριμα δικαιώματα. Θίγονται οι πάντες, ακόμα και οι συνταξιούχοι». Καταλήγει σημειώνοντας ότι «οι εργαζόμενοι θα αποκρούσουν την τρομοκρατία της κυβέρνησης και των μηχανισμών του κράτους. Εχουμε τη δύναμη να ματαιώσουμε τα βάρβαρα μέτρα. Με ταξικούς αγώνες να περάσουμε στην αντεπίθεση».

Ενώ η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ τονίζει «στόχο έχουν να στείλουν την εργατική τάξη από τη δουλειά στον τάφο και να απαλλαγεί από το λεγόμενο "κόστος γήρανσης". Τα νέα μέτρα καταργούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ενταφιάζουν συντάξεις και υγεία για λογαριασμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου» και υπογραμμίζει, «δε μας μένει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα μας με το ταξικό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ