Τρίτη 11 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παζάρια για «κυβέρνηση συνασπισμού»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σκληρό παζάρι ξεκίνησε την επόμενη των βουλευτικών εκλογών στην Βρετανία. Το πρώτο κόμμα, οι Συντηρητικοί (Τόρις) υπολείπονται 20 εδρών για να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση και γι' αυτό αναζητούν συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ που αναδείχθηκε τρίτο κόμμα. Τα δύο κόμματα έχουν αποσαφηνίσει πλήρως τις προθέσεις τους για άμεση εφαρμογή ευρύτατων περικοπών, μέτρα που κρίνονται ως ελάχιστη προϋπόθεση για την προώθηση μέτρων λιτότητας στα οποία όμως είναι αντίθετος ο βρετανικός λαός. Βέβαια, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, παζαρεύουν και με τους Εργατικούς του Γκ. Μπράουν, με την προϋπόθεση ότι αυτός θα παραιτηθεί (χτες ο τελευταίος εμφανίζεται να δηλώνει ότι προτίθεται να το κάνει ως τον Οκτώβρη).

Πάντως, καθ' όλη τη διάρκεια και του Σαββατοκύριακου, Τόρις και Φιλελεύθεροι φέρονται, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, να κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Κατά στελέχη των Φιλελευθέρων, οι συνομιλίες υπήρξαν δύσκολες, μιας και οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων σε βασικά «είναι ένα βουνό». Βεβαίως, το «βουνό» αναφέρεται σε διαχειριστικές διαφορές υπέρ του κεφαλαίου, όπως στην ευρωπαϊκή πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Βρετανία, καθώς οι Συντηρητικοί έχουν σε σταθερή βάση «μία πιο σκληρή, ευρωσκεπτικιστική πολιτική» και, αντίθετα, οι Φιλελεύθεροι να τάσσονται καταρχήν υπέρ του ευρώ. Μία ακόμη «διαφορά» είναι η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος προς το «αναλογικότερο» που οι Τόρις αντιτίθενται καθώς θεωρούν ότι θα θα οδηγούσε στο μέλλον σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα ενώ αντίθετα έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ οι Φιλελεύθεροι.

Η συμφωνία αν όντως επιτεύχθηκε πρέπει να εγκριθεί από τους βουλευτές και των δύο κομμάτων που πάντως συμφωνούν στην επίθεση στα λαϊκά εργατικά δικαιώματα δήθεν στο όνομα του ξεπεράσματος της κρίσης.

Βέβαια, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν το κόστος της κρίσης και συνεχίζουν. Χτες η βρετανική τράπεζα «Royal Bank of Scotland» (RBS), στην οποία το βρετανικό δημόσιο μετά την κρίση κατέχει το 83% του μετοχικού κεφαλαίου, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει από τα βρετανικά της υποκαταστήματα 2.000 εργαζόμενους στον ασφαλιστικό της τομέα κι άλλους περίπου 600 στις «λιανικές» τραπεζικές της εργασίες.

Τέλος, τα πληρώματα της αεροπορικής εταιρείας «British Airways» θα πραγματοποιήσουν 20 ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων, στη μακρόχρονη διαμάχη του για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας, όπως ανακοίνωσε χτες το συνδικάτο Unite.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ