Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Απολύσεις και μη καταβολή δεδουλευμένων

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο δημοτικό ραδιοσταθμό του Πειραιά «Κανάλι 1», με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), ενώ χτες 24ωρη απεργία πραγματοποιήθηκε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκης», με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Η σημερινή απεργία στο «Κανάλι 1» του Πειραιά, που ξεκινά στις 6 το πρωί, γίνεται με αιτήματα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων για τους μήνες Μάρτη και Απρίλη στους εργαζόμενους ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς, καθώς και την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στο «Ράδιο Θεσσαλονίκης» η απεργιακή κινητοποίηση έγινε με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων των δύο δημοσιογράφων, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία, αλλά και για τον περιορισμό του ενημερωτικού χαρακτήρα του. Να σημειωθεί ότι άλλες τρεις απολύσεις δημοσιογράφων έγιναν στο ραδιοσταθμό τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή που οι υπογεγραμμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν εφαρμόζονται και ενώ σωματεία στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέων, η Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών (ΕΙΙΡΑ), με ανακοίνωσή της «ζητάει και τα ρέστα» από τους εργαζόμενους ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς που τόλμησαν να προκηρύξουν την περασμένη Τρίτη 48ωρη απεργία με αίτημα την υπογραφή νέας ΣΣΕ και την ανάκληση απόλυσης εργαζομένου.

Ετσι, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ραδιοσταθμών από τη μία κατά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕΡ προτείνουν πάγωμα μισθών και μηδενικές αυξήσεις, από την άλλη «σέρνουν» τους τεχνικούς στα δικαστήρια επειδή τόλμησαν να ...απεργήσουν για τις συμβάσεις και συγχρόνως φτάνει στο έσχατο σημείο να χαρακτηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις ως «κατάχρηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος». Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες με μία κατάπτυστη ανακοίνωση, χτυπώντας το δικαίωμα στην απεργία, ισχυρίζονται ότι «η απόφαση της εργατικής πλευράς να προσφύγει σε απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη σύναψη ΣΣΕ και εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης», που πλήττει «βάναυσα τις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις και οι οποίες δίνουν καθημερινά μάχη βιωσιμότητας, πέραν του παράνομου χαρακτήρα της, δείχνει σαφή πρόθεση του συνδικαλιστικού δικαιώματος».

Στο μεταξύ, στην απόλυση μιας εργαζόμενης από τη διόρθωση προχώρησε την περασμένη Παρασκευή η εκδότρια από τη «Δέσμη Εκδοτική» (κυκλοφορεί το εβδομαδιαίο περιοδικό «Αθηνόραμα») Α. Ηλιοπούλου. Η εργοδοσία ήδη την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε την αναστολή του μηνιαίου περιοδικού «Ευ ζην», το οποίο κυκλοφορούσε ένθετο με το «Αθηνόραμα». Παράλληλα, την περασμένη Πέμπτη σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην απόλυση 15 εργαζομένων σε σύνολο 93 από τη «Δέσμη Εκδοτική». Την ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης ζητά με ψήφισμα η γενική συνέλευση των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι «κανένας δεν περισσεύει» και ότι δε θα επιτρέψουν να γίνει καμία απόλυση στη «Δέσμη Εκδοτική».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ