Κυριακή 2 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ - ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Καρφί στο μάτι τους οι ταξικοί αγώνες

Με στόχο το λαό κλιμακώνεται η τρομοκρατική ιδεολογική επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Αιχμή της η απεργία των ναυτεργατών ενάντια στην άρση του καμποτάζ.

Ενορχηστρωτής της εμετικής επίθεσης ήταν ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου. Απ' το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη εκτόξευσε συκοφαντίες και απειλές σε βάρος του ταξικού κινήματος και κάθε φωνής που αντιπαλεύει την αντιδραστική πολιτική τους όταν ισχυρίστηκε: «Νομίζουν αυτοί, οι σε εισαγωγικά "επαναστάτες", ότι με τις πράξεις τους θα φύγουμε από την κηδεμονία, θα φύγουμε από την επιτήρηση; Μα θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στο να είναι πιο σκληρή η επιτήρηση, αν δεν έχουμε ανάπτυξη. Να το κατανοήσουν επιτέλους, πρέπει να βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας».

Στην ίδια αντιδραστική γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος: «Κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στον τόπο, κάνουν ζημιά σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την οικονομία». Ομοίως, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, είπε με θράσος ότι «δεν πρέπει (...) να λέμε υπεύθυνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι υπεύθυνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν είναι υπεύθυνο το ΠΑΜΕ που τόσα χρόνια δεν αφήνει να αναπτυχθεί μια οικονομική δραστηριότητα (...) Αναζητούμε δηλαδή τις ευθύνες εκτός Ελλάδος και δεν αναζητούμε τις ευθύνες εντός Ελλάδος»!

Συντονισμένος, πλήρως, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος παραπονιόταν με νόημα την Τετάρτη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ΣΕΒ ότι «στο υπουργείο Εργασίας προσπαθούμε (...) όμως, μας βάζουν τρικλοποδιές. Τρικλοποδιές που βάζουν, και γενικότερα, στη χώρα κάποιοι που κλείνουν τα λιμάνια, διώχνουν τουρίστες».

Αντίλαλος από ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο αντιδραστικό ξέσπασμα σε βάρος εργαζομένων και απεργών. Ο Α. Σαμαράς φέρεται να διαβεβαίωσε την τρόικα (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ) ότι «δεν πρόκειται να ενισχύσει κανένα μέτωπο κοινωνικών αντιδράσεων», ενώ βουλευτές της ΝΔ υπερακοντίζουν στη χρήση αστυνομικής βίας εναντίον του κινήματος.

Ο Γ. Παπαθανασίου, με ερώτησή του, προέτρεψε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να πάρει αστυνομικά μέτρα για να αντιμετωπίσει «τα φαινόμενα παραβίασης του νόμου», όπως αποκαλεί την περιφρούρηση των απεργιακών κινητοποιήσεων από το ΠΑΜΕ.

Ομοίως, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Γεωργιάδης, επιστρατεύοντας το πιο μαύρο λεξιλόγιο της δεκαετίας του '50, έκανε λόγο στη Βουλή για «προδοσία» επειδή η Αλ. Παπαρήγα υπερηφανεύτηκε για τους αγώνες των εργαζομένων και κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι θέλει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα γιατί έτσι θα πέσει η αστική δημοκρατία και θα πάρει τη ρεβάνς από το 1949.

Συμβολή στην άθλια συκοφαντική επιχείρηση είχε και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής του, Α. Τσίπρας, στο δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ, τη Δευτέρα, χαρακτήριζε «εξαλλοσύνες» τις κινητοποιήσεις και την περιφρούρηση των απεργιών, όταν ο ίδιος το σπάσιμο της βιτρίνας το Δεκέμβρη του 2008 το αποκαλούσε εξέγερση.

Απ' αυτήν την αντιδραστική συγχορδία δεν έλειψε και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ Στ. Μάνος, ο οποίος ξεστομίζει διάφορα φαιδρά, σε δελτίο Τύπου με τον τίτλο «Η Δράση για την παράνομη δραστηριότητα του ΠΑΜΕ» (!)

Ιδια λόγια από εργοδότες και εργατοπατέρες

Απ' την προσπάθεια συκοφάντησης και εκφοβισμού του εργατικού λαϊκού κινήματος, δε θα μπορούσε να απουσιάζει ο εργατοπατέρας πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Απ' το βήμα του ραδιοφωνικού ΣΚΑΪ κατήγγειλε το ΠΑΜΕ ότι αγωνίζεται «κατ' επάγγελμα, νομίζει ότι είναι ο εργολάβος των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Ε, δεν είναι. Και να σας πω κάτι; Κατά τη γνώμη μας βάζει στίγμα σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα γιατί δε θέλουμε να καταστρέψουμε την εγχώρια παραγωγή, δε θέλουμε να καταστρέψουμε τον τουρισμό μας. Θέλουμε απλά να εγγράψουμε και εμείς και στο δημόσιο διάλογο και στη δημόσια προσπάθεια να μη γίνουν αποδεκτές κάποιες εξόχως επιβαρυντικές για τους εργαζόμενους πολιτικές, να εγγράψουμε τη δική μας άποψη»! Λίγο νωρίτερα, είχε αναφωνήσει και αυτός ότι η περιφρούρηση της απεργίας - και επομένως οι εργατικοί αγώνες - ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας, είναι πλήγμα για την οικονομία και τον τουρισμό. Η τοποθέτηση Παναγόπουλου είναι πλήρως συντονισμένη με την ενιαία γραμμή της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της.

Προς επαλήθευση των παραπάνω, την επομένη της απεργίας ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), καταλόγιζε στις κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων «την απώλεια 400 θέσεων εργασίας και εσόδων 10 εκατ. ευρώ», λόγω, όπως λένε, της «αφαίρεσης του Πειραιά από το πρόγραμμα του κρουαζιερόπλοιου "Zenith", το οποίο χθες αποκλείστηκε από στελέχη του ΠΑΜΕ». Ισχυρίζονταν μάλιστα ότι «τα γεγονότα έγιναν με την αδικαιολόγητη ανοχή της κυβέρνησης», αξιώνοντας καταστολή.

Στο ίδιο πνεύμα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής στο ότι «το νέο απεργιακό προσκλητήριο για το επόμενο Σάββατο, το οποίο συμπίπτει με την έξοδο της Πρωτομαγιάς, περιλαμβάνει νέο αποκλεισμό της λειτουργίας όλων των πλοίων. Παράλληλα, η ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων ότι αυτό αποτελεί "εφαλτήριο νέων κινητοποιήσεων", δίνει το στίγμα των προθέσεών τους σε σχέση με την λειτουργία της ακτοπλοΐας». Τα ίδια επαναλάμβανε σε δική του ανακοίνωση και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).

Από την εκστρατεία των ιθυνόντων της δικτατορίας του κεφαλαίου δεν έλλειψε και ο γνωστός δημοσιολόγος Τέλογλου, με περγαμηνές των αστικών επιτελείων εντός και εκτός Ελλάδας που ζητά «μια κυβέρνηση που πρέπει να έχει έκτακτες εξουσίες, για να το πω πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα άρθρα του συντάγματος πρέπει να βγουν "εκτός" ή να ερμηνευτούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου». Δηλαδή ζητά να ρίξει τις μάσκες η αστική δημοκρατία και να δείξει το αληθινό πρόσωπο της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Τη σκυτάλη πήρε ο Κυρ. Μητσοτάκης με άρθρο στην «Καθημερινή» όπου από τις στήλες της συνέχισε αυτό που έκραζε από τηλεοράσεως ότι πρέπει να τελειώνει η «ανοχή» του αστικού πολιτικού συστήματος στο ΚΚΕ, το οποίο, όπως εκτίμησε, περνάει με τη δράση του τα όρια της νομιμότητας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης βάζει ανοιχτά το ζήτημα ότι οι αγώνες των εργαζόμενων είναι εκτός Συντάγματος και ζητάει να αντιμετωπιστούν ανάλογα.

Από το συρφετό δεν έλειψε και ο Κων. Μητσοτάκης στο ΜΕΓΚΑ, Πέμπτη στο κεντρικό του δελτίο, όπου δε δίστασε να κινηθεί σε εμφυλιοπολεμικούς τόνους, υποστηρίζοντας ότι η ανυπακοή του ΚΚΕ «σημαίνει εμφύλιο πόλεμο και επανάσταση», καλώντας την κυβέρνηση να επιβάλει το σεβασμό στο νόμο «γιατί αλλιώς δεν υπάρχει δημοκρατία, αλλά φασισμός». Επιστράτευσε ακόμα το σαθρό επιχείρημα περί κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας λέγοντας ότι «δεν μπορεί το 8% να επιβάλλεται στην πλειοψηφία».

Φοβούνται τη δύναμη των εργαζομένων

Την απάντηση την έδωσαν και τη δίνουν οι ίδιοι οι εργάτες, τα ταξικά σωματεία τους και το ΠΑΜΕ. Ολοι αυτοί, που σε ενιαίο μέτωπο επιτίθενται στις εργατικές κινητοποιήσεις, φοβούνται την ταξική πάλη, φοβούνται τη δύναμη των χιλιάδων εργατών και εργατριών. Γι' αυτό αντιμετωπίζουν εχθρικά τον αγώνα του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, αλλά και του ΚΚΕ που είναι στην πρωτοπορία οργάνωσης και ανάπτυξης αυτών των αγώνων, γι' αυτό μισούν τον αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών δυνάμεων. Ο,τι και να κάνουν, όσο και αν λυσσομανούν, «θα σπάσουν τα μούτρα τους».


Β-Σ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ