Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Παιχνίδια με τις τιμές των φαρμάκων

Σε αναδίπλωση σε ό,τι αφορά το ...σίριαλ της πολυδιαφημισμένης μείωσης των τιμών στα φάρμακα προχωράει η κυβέρνηση, αναζητώντας «χρυσή τομή» μπροστά στις αντιδράσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου. Την ίδια στιγμή, οι τελευταίοι φαίνεται να αντιδρούν και στην κολοβή απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χτες, απειλώντας για επικείμενες ελλείψεις σε φάρμακα, σωρεία απολύσεων και λουκέτα σε επιχειρήσεις.

Χτες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου ανακοίνωσε ότι με αγορανομική διάταξη, που αναμένεται ότι θα υπογραφεί σήμερα και θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη εβδομάδα, προβλέπονται οριζόντιες μειώσεις, κλιμακωτά, με βάση την τιμή του φαρμάκου. Η συγκεκριμένη διάταξη, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε μεσοσταθμική μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 21,72%, αντί για 31% που υπολογίστηκε η μεσοσταθμική μείωση στην περίπτωση της τιμολόγησης με βάση τις τρεις φθηνότερες χώρες της ΕΕ.

Ειδικότερα, στα πρωτότυπα φάρμακα, περίπου 2.500 σε σύνολο 6.500 κυκλοφορούντων σκευασμάτων, που πωλούνται μέχρι 1 ευρώ και αποτελούν το 1% του τζίρου από πωλήσεις φαρμάκων, δε θα μειωθούν καθόλου οι τιμές, στα φάρμακα που πωλούνται 1-5 ευρώ (8% του τζίρου) οι τιμές θα μειωθούν κατά 3%, στα πωλούμενα 5-20 ευρώ (25% του τζίρου) η μείωση θα είναι 20%, στα πωλούμενα 20-50 ευρώ (29% του τζίρου) θα μειωθούν 23%, αυτά που έχουν τιμή 50-100 ευρώ (9% του τζίρου) θα μειωθούν κατά 25% και αυτά που πωλούνται από 100 ευρώ και πάνω (28% του τζίρου) θα μειωθούν κατά 27%. Οι τιμές των αντιγράφων θα είναι κατά 10% φθηνότερα με βάση τη διάταξη που διέπει την τιμολόγηση των αντιγράφων.

Αυτό, όπως επισήμως υποστηρίζει η κυβέρνηση, γίνεται ως ένα ενδιάμεσο στάδιο για περίπου δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η ανατιμολόγηση με βάση τις τρεις φθηνότερες χώρες και αναγωγή στην τιμή μονάδας του φαρμάκου αντί για την τιμή της συσκευασίας και προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις εξαιτίας ενστάσεων από τους φαρμακοβιομήχανους και τους εισαγωγείς. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι επιχειρεί να κερδίσει τις εντυπώσεις περί μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, κερδίζοντας χρόνο για νέα παζάρια με τα συμφέροντα του κυκλώματος παραγωγής και διακίνησης των φαρμάκων που απαιτούν με κάθε τρόπο να μη χάσουν δεκάρα από την κερδοφορία που τους εξασφαλίζει δεκαετίες τώρα η ασκούμενη πολιτική γύρω από την τιμολόγηση του φαρμάκου σε βάρος των εργαζομένων, των ασφαλιστικών ταμείων και όλων όσοι έχουν ανάγκη από φθηνό και ποιοτικό φάρμακο.

Αντιδρώντας στις ρυθμίσεις ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας με επιστολή του στον πρωθυπουργό εκβιάζει απροκάλυπτα με «τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων», με παράλληλες εξαγωγές και «κύμα απολύσεων» στον κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ