Κυριακή 25 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΜΕ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Σκύλιασαν για την παλικαρίσια απεργία

Χολή για τους εργαζόμενους, τους αγώνες τους και το ΚΚΕ ξέρασαν ΛΑ.Ο.Σ. - ΝΔ και ο σταθμός του εφοπλιστή Αλαφούζου, ΣΚΑΪ

Η 48ωρη απεργία, που κήρυξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, ενεργοποίησε τα ταξικά αντανακλαστικά του κεφαλαίου, των μηχανισμών και των ΜΜΕ που ελέγχει. Εβγαλε στον «αφρό» το ταξικό τους μίσος για τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά κυρίως το φόβο τους για τη δυναμική των αγώνων τους οποίους διοργανώνει το ταξικό κίνημα, με πρωτοπόρα τη δράση χιλιάδων κομμουνιστών.

Συνδρομητές στην προσπάθεια συκοφάντησης της απεργίας, έσπευσαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Ιδιαίτερο ρόλο απ' το στρατόπεδο της άρχουσας τάξης και των εφοπλιστών ανέλαβε το συγκρότημα του εφοπλιστή Αλαφούζου. Απ' την πρώτη σελίδα της εφημερίδας του, «Καθημερινή», αλλά και απ' τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού, εκλύθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη μια επεξεργασμένη εμετική προπαγάνδα κατά των απεργών γενικά, των ναυτεργατών ιδιαίτερα και των συνδικάτων τους.

Το τυφλό μίσος για τους εργάτες και τα δικαιώματά τους δε θα μπορούσε παρά να τους οδηγήσει στο χυδαίο αντικομμουνισμό, τον οποίο εξέφρασαν σε κάθε εκπομπή και λέξη τους τα παπαγαλάκια του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.

Σε καλά «αναδευτήρια» της λάσπης αναδείχτηκαν τα στελέχη των Μέσων ιδιοκτησίας Αλαφούζου (Παπαδημητρίου, Λυριτζής - Οικονόμου, Πορτοσάλτε, Ακριβοπούλου), με τον πρώτο μάλιστα να παραληρεί πως δεν πρόκειται να «ασχοληθεί ξανά με το ΚΚΕ», καθώς όπως είπε «δεν πρέπει να δίνουμε το λόγο σε ανθρώπους οι οποίοι δεν πιστεύουν στη δημοκρατία».

Ο «ΣΚΑΪ» βέβαια δε διακρίθηκε ποτέ για το γεγονός ότι δίνει βήμα να ακουστούν οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ. Απεναντίας διακρίθηκε για τη φιλοξενία όσων θέλουν να διακηρύξουν σαν ιερό και απαραβίαστο το «δικαίωμα» μιας χούφτας κηφήνων να βάζουν στο χέρι όσα παράγουν οι εργάτες.

Ψέματα, διαστρεβλώσεις και συκοφαντία

Τα όσα ακούστηκαν απ' τη συχνότητα του ΣΚΑΪ την περασμένη Πέμπτη επιβεβαιώνουν τον εντεταλμένο ρόλο των ΜΜΕ που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της άρχουσας τάξης. Ρόλος προάσπισης των συμφερόντων της, συκοφάντησης των λαϊκών αγώνων για τα λαϊκά δικαιώματα και όσων τους στηρίζουν, αποπροσανατολισμού του λαού που επιδιώκουν να τον κάνουν να ταυτιστεί με συμφέροντα ξένα και εχθρικά προς τα δικά του.

Ο «οχετός» περιελάμβανε «απορίες», όπως «γιατί οι ναυτεργάτες δε συμμορφώνονται με τη δικαστική απόφαση» έως και ατόφια αντίδραση, με συστάσεις προς την κυβέρνηση να επέμβει και να μην επιτρέψει «σε οικτρές μειοψηφίες να εμποδίζουν τους πελάτες ξενοδοχείων να μπουν σ' αυτά».

Αυτόκλητοι συνήγοροι των «κατοίκων των νησιών» ωρύονταν, δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας, καθώς είναι γνωστό ότι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών που μένουν ανικανοποίητες, γιατί έτσι ορίζουν τα «συμφέροντα» των εφοπλιστών.

Ανακάλυπταν «αγανακτισμένους ταξιδιώτες» εκεί όπου δεν υπήρχε ούτε «ψυχή». Προσέφευγαν προς ενίσχυση της προπαγάνδας τους σε εκπροσώπους εφοπλιστών. Και έσταζαν δηλητήριο συκοφαντώντας αγωνιστές σαν «υπολοχαγούς του κομματικού στρατού» και «μέρος ενός συστήματος που βουλιάζει και απειλεί να μας πνίξει όλους».

Βέβαια, τα εφοπλιστικά «σαπάκια» της ενημέρωσης δεν κατάφεραν να πνίξουν την παλικαρίσια μάχη των απεργών. Αυτό σημειωνόταν με έμφαση και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του σταθμού το πρωί της Παρασκευής, σχολιάζοντας από μικροφώνου την προσφυγή στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ και τα μέτρα που τον συνοδεύουν. Ο εφοπλιστής είπε για το ΚΚΕ:

«Βεβαίως διαμαρτύρεται το ΚΚΕ, διότι καταρχήν το ΚΚΕ δεν πιστεύει στις ίδιες αρχές της δημοκρατίας που πιστεύετε εσείς και εγώ, που πιστεύει το 80% του ελληνικού λαού. Δεν έχει την ίδια αντίληψη. Πιστεύει ότι μέσα από την επανάσταση, μέσα από συγκρούσεις, μέσα από θανάτους, σκοτωμούς κ.λπ., θα επικρατήσει. Αυτή ήταν πάντα η λογική του και γι' αυτό θρέφει την επανάσταση και όλη αυτή την ιστορία. Ποιο πρόβλημα έχει λύσει; Επειδή οι συνδικαλιστές κλείσανε την επισκευαστική ζώνη και δεν επισκευάζεται κανένα πλοίο;».

Στο ίδιο πνεύμα, προσπάθησε να συκοφαντήσει το ΚΚΕ, ανασκευάζοντας και ερμηνεύοντας όπως τον βολεύει δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος σχετικά με τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και τη ναυτιλία. Αμεση και σ' αυτή την περίπτωση ήταν η απάντηση του ΚΚΕ, που απάντησε σημείο προς σημείο στις αθλιότητες Αλαφούζου.

Με συνέταιρο τον ΛΑ.Ο.Σ.

Το «νήμα» που συνδέει άρρηκτα την άρχουσα τάξη με τους πολιτικούς της εκπροσώπους έγινε ολοφάνερο σ' αυτήν την περίπτωση. Το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» με φωτογραφία απ' τη «Μ. Βρεττάνια» και την εμετική λεζάντα: «Πρόκειται για φωτογραφία που μάλλον θα περάσει στην ιστορία. Το ξενοδοχείο δεν είχε κλείσει ούτε το 1944. Χθες συνέβη κι αυτό (...). Οι ολιγάριθμοι απεργοί κατάφεραν να αποκλείσουν το λιμάνι (...)», αναπαράχθηκε απ' τον ΛΑ.Ο.Σ., ο πρόεδρος του οποίου έσπευσε να δώσει τα εύσημα στην εφημερίδα του Αλαφούζου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., εκφράζοντας τη μαυρίλα της αντίδρασης, θέλοντας να προκαλέσει άθλιους συνειρμούς, να τρομοκρατήσει το λαό και να ενεργοποιήσει επιθετικά αντανακλαστικά κατά των απεργών, δήλωσε: «Οι κομμουνιστές ούτε το '44 δεν μπόρεσαν να κλείσουν το ξενοδοχείο της "Μ. Βρεττανίας" επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου. Το κατάφεραν τώρα επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου του νεότερου. Να δούμε πού θα καταλήξει αυτός ο τρίτος γύρος».

Την ίδια ώρα, βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. έκαναν λόγο στη Βουλή για «εθνική προδοσία» και κατήγγειλαν σαν «προδότες» όσους έδιναν μάχη για το δικαίωμά τους στη δουλειά και στη ζωή, αποδεικνύοντας περίτρανα με ποιους είναι. Ο Γ. Καρατζαφέρης, εκφωνώντας το «ανακοινωθέν» της πλουτοκρατίας, έκανε λόγο για «απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας και της νομιμότητας», η οποία «προκαλεί τους αδέσμευτους, ελεύθερους και ασυμβίβαστους πολίτες. Ευτυχώς και λειτουργούς του Τύπου».

Απ' το αντιαπεργιακό μέτωπο δε θα μπορούσε να απουσιάζει η ΝΔ. Ο Π. Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε μια προβοκατόρικη έκκληση «προς τους συνδικαλιστικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τα πολιτικά κόμματα» να «αποφευχθεί το κλείσιμο των ξενοδοχείων, το κλείσιμο των μαγαζιών», δηλαδή να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι από το δικαίωμα να περιφρουρούν την απεργία τους.

Οπως είπε, «η εικόνα αυτή είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί από κύκλους του εξωτερικού, ανταγωνιστικούς με τον ελληνικό τουρισμό, για να σπρώξουν το τουριστικό ρεύμα προς άλλες χώρες». Πρόκειται για συκοφαντική αθλιότητα πρώτου βαθμού. Οι αγώνες των εργαζομένων, λέει η ΝΔ, δυσφημούν τη χώρα. Αρα, η λογική του «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω» τη διαφημίζει και ενισχύει την οικονομία. Προς επιβεβαίωση των πραγματικών προθέσεων της ΝΔ, η αρμόδια τομεάρχης Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη κάλεσε την κυβέρνηση «να στηρίξει τον ξενοδοχειακό κλάδο της Αθήνας», που τάχα υποφέρει επειδή «χθες και σήμερα είναι αποκλεισμένα τα κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας από συνδικαλιστές».

Θα τους γυρίσει μπούμερανγκ

Απαντώντας στην αθλιότητα και στη συντονισμένη επίθεση, με ανακοίνωσή του την περασμένη Παρασκευή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τόνιζε:

«Η επίθεση της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και σειράς ΜΜΕ και εντύπων, κατά της 48ωρης απεργίας που κήρυξε το ΠΑΜΕ και της περιφρούρησής της στους τόπους δουλειάς, καθώς και η χυδαία επίθεση κατά του ΚΚΕ, επιβεβαιώνει τον ταξικό χαρακτήρα και ρόλο τους υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και τη στήριξη που παρέχουν στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δείχνει ότι ανησυχούν για την επιτυχία της απεργίας και για τις μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Ανησυχούν, επειδή όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δε σκύβουν το κεφάλι.

Η ηγεσία της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και τα εκδοτικά συμφέροντα, όχι μόνο αδιαφορούν, αλλά και υποστηρίζουν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, την τρομοκρατία της εργοδοσίας εναντίον των εργαζομένων, τους εκβιασμούς και τις απειλές, τις συνθήκες γαλέρας που δουλεύουν οι σύγχρονοι σκλάβοι. Και ενοχλούνται, επειδή πολλές δυνάμεις αντιδρούν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Η ιδεολογική τρομοκρατία που επιχειρούν, είναι βέβαιο ότι θα τους γίνει μπούμερανγκ. Η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και οι αυτοαπασχολούμενοι θα δυναμώσουν την πάλη τους, θα προωθήσουν τη συμμαχία τους σε πείσμα θεών και δαιμόνων. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για αυτό. Ας μην αμφιβάλλουν η κυβέρνηση και τα στηρίγματά της, οι κεφαλαιοκράτες και οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Είναι τώρα η ώρα που πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να διαχωρίσουν τις ευθύνες τους από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και κάθε άλλο κόμμα που η πολιτική του εξυπηρετεί τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ