Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με επικοινωνιακά τερτίπια η προσφυγή στο «μηχανισμό»

Ο δραματικός τόνος στις χτεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το Καστελόριζο δεν μπορεί να κρύψει τα μέτρα που συνοδεύουν τα δάνεια από ΕΕ και ΔΝΤ

Η μαζική, οργανωμένη απάντηση του λαού θα έρθει πιο γρήγορα απ' όσο περιμένουν η κυβέρνηση και η μαύρη συμμαχία της
Η μαζική, οργανωμένη απάντηση του λαού θα έρθει πιο γρήγορα απ' όσο περιμένουν η κυβέρνηση και η μαύρη συμμαχία της
Την κλιμάκωση του ολομέτωπου πολέμου εναντίον του λαού σηματοδότησε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την προσφυγή στο μηχανισμό δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Το προπαγανδιστικό σκηνικό της ανακοίνωσης στήθηκε στο ακριτικό Καστελόριζο. Ο μηχανισμός θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για την επιβολή των προαποφασισμένων μέτρων, που θα επιφέρουν ανατροπές στο σύνολο της ζωής του εργαζόμενου λαού.

Μετά τη χτεσινή επίσημη ενεργοποίηση του μηχανισμού, την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πράξη εθνικής και επιτακτικής ανάγκης», η μαύρη συμμαχία κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ θέτει σε εφαρμογή την επίσπευση της αντιλαϊκής επέλασης σε βάρος της εργατικής τάξης με νέα άγρια μέτρα.

Στον αντίποδα, η προσφυγή στο μηχανισμό σηματοδοτεί την ισχυροποίηση της εγχώριας πλουτοκρατίας και τη διασφάλιση της κερδοφορίας της μέσα από την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης που θα προέλθει από την εφαρμογή σφοδρών ταξικών μέτρων, ενάντια σε μισθούς και δικαιώματα, αλλά και την εξασφάλιση «ρευστότητας» στο βιομηχανικό και τραπεζικό κεφάλαιο μέσω υψηλότοκων δανείων που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Την ίδια στιγμή, η βαθύτερη εμπλοκή ΕΕ και ΔΝΤ στην Ελλάδα θα βάλει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, στους ανταγωνισμούς των αγορών, αλλά και τον πόλεμο μεταξύ των καπιταλιστικών κυβερνήσεων που οξύνεται τόσο μέσα στους κόλπους της ΕΕ όσο και ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις ισχυρές χώρες του «ευρωοικοδομήματος».

Μαζί με την προσφυγή έρχονται τα μέτρα

Ο πρωθυπουργός έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις με πρόσχημα την αναθεώρηση του μεγέθους του ελλείμματος από τη «Eurostat» στο 13,6% και την υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων από τον οίκο «Moody's».

Η φράση του ότι «οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά» φανερώνει ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το συγκροτημένο «μαύρο μέτωπο» σαν τον πολιορκητικό κριό και το ισχυρό στήριγμα στην εκδήλωση της επόμενης φάσης της επίθεσης.

Το στίγμα φρόντισε να δώσει ήδη από χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ, η οποία, αρχικά με δηλώσεις της και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, ξεκαθάρισε ότι τα «δάνεια» θα δοθούν αφού πρώτα υπάρξει συγκεκριμένο «πρόγραμμα μέτρων».

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος «συμφώνησαν ότι η απόφαση να χορηγηθεί οικονομική στήριξη» θα γίνει, όταν «ολοκληρωθεί η συμφωνία επί ενός προγράμματος», που θα καταλήξουν ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ και όταν «οι φορείς αυτοί επιβεβαιώσουν ότι υφίσταται απειλή στην οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Στην κατεύθυνση αυτή, τα κυβερνητικά στελέχη στις συζητήσεις και τις «διαβουλεύσεις» που έχουν ήδη ξεκινήσει με την τρόικα των τεχνοκρατών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκονται στην Αθήνα προετοιμάζουν το έδαφος για:

-- Μείωση μισθών και συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα.

-- Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.

-- Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με επέκταση της ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και απελευθέρωση των απολύσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι τη στιγμή που ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο ανακοίνωνε την προσφυγή στο μηχανισμό, η «τρόικα» είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδο και συζητούσαν την αύξηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια!

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, δείχνοντας ακριβώς ποια συμφέροντα υπηρετεί η προσφυγή στο μηχανισμό, σημείωναν ότι έγινε για να διασφαλιστεί «η σταθερότητα του τραπεζικού κεφαλαίου» και να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Επικοινωνιακή προπαγάνδα

Χτες η κυβέρνηση έστησε ένα επικοινωνιακό «σόου», προκειμένου να χειραγωγήσει τα λαϊκά στρώματα και να εμφανίσει την προσφυγή στο μηχανισμό σαν «μονόδρομο», διαρρέοντας ταυτόχρονα ότι τη χτεσινή εξαγγελία γνώριζαν μόνο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Νωρίς το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών προκειμένου να υπάρξει ενιαία γραμμή στην παραπλάνηση του λαού.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε στο μήνυμά του να αναφέρει έστω και μια φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ στενοί συνεργάτες του, εντείνοντας το κλίμα κατατρομοκράτησης του λαού, σημείωναν όταν «αν δεν γινόταν προσφυγή και αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει».

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε δημαγωγικά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας για τη ΝΔ ότι «ακατανόητα λάθη, παραλείψεις και εγκληματικές πολιτικές μας οδήγησαν ως εδώ». Η προσφυγή στο μηχανισμό προκάλεσε και αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη του, όμως, να φροντίζουν να κρατήσουν στο «απυρόβλητο» τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τη στρατηγική της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια συγχρόνως να απορροφήσουν και τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος επιτέθηκε στους «ακραία νεοφιλελευθέρους συνεργάτες» του Γ. Παπανδρέου, για τους οποίους ανέφερε ότι «είτε είναι ανίκανοι είτε είναι έμμισθοι υπάλληλοι του κεφαλαίου». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονόμου ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εξήγηση για την προσφυγή» και σημείωσε ότι «αυτή δεν εγγυάται ότι δεν θα επακολουθήσει χρεοκοπία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ