Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νίκησε τα ναρκωτικά, αλλά ... τον έκλεισαν φυλακή

Καταγγελία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων

Πάλεψε με όλο του το «είναι» για να βγει από τον κόσμο των ναρκωτικών και εδώ και τέσσερα χρόνια ζει μια «καθαρή» και δημιουργική ζωή. Κι ενώ άρχισε να ξαναβρίσκει τα βήματά του, πριν δέκα μέρες ρίχτηκε στη φυλακή από τη ...«Δικαιοσύνη», που έκρινε ότι έπρεπε να τον καταδικάσει για παραβάσεις που είχε κάνει όταν ήταν χρήστης ουσιών. H φυλάκιση αυτού του νέου ανθρώπου έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, καθώς μπορεί να οδηγήσουν τον ίδιο ακόμη και στην υποτροπή, ενώ παράλληλα υπονομεύεται η δύσκολη και μακροχρόνια προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων και οι οικογένειές τους για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Η θέση τους είναι στην κοινωνία, όχι στη φυλακή. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), όπου αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Ο Κωνσταντίνος Κατσάνος, που ακολούθησε μακροχρόνια διαδικασία απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ "ΙΘΑΚΗ", από το οποίο αποφοίτησε τον περασμένο Ιανουάριο, συνελήφθη στις 11-4-10, ύστερα από τυχαίο έλεγχο εξακρίβωσης στοιχείων, δυνάμει δύο ανεκτέλεστων ερήμην καταδικαστικών αποφάσεων του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, οι οποίες δεν του είχαν γίνει γνωστές. Οι παραπάνω καταδίκες (2 ετών και 8 μηνών αντίστοιχα) αφορούσαν παραβάσεις τις οποίες είχε διαπράξει ο Κωνσταντίνος το διάστημα που ήταν χρήστης ουσιών και πριν από την ένταξή του στο θεραπευτικό πρόγραμμα. Μετά τη σύλληψή του ο Κωνσταντίνος παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας, ο οποίος έδωσε εντολή φυλάκισής του στις φυλακές Ναυπλίου. Σημειώνεται ότι και οι δύο ποινές είναι εξαγοράσιμες, ωστόσο τόσο ο ίδιος, παρόλο που εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος, όσο και η οικογένειά του αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά. Οπως γίνεται κατανοητό, οι εξελίξεις αυτές έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογική κατάσταση του Κωνσταντίνου και, σε συνδυασμό με το παθολογικό περιβάλλον της φυλακής, περικλείουν ακόμα και τον κίνδυνο υποτροπής. Επιπλέον στέλνουν ένα άκρως αποθαρρυντικό μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης και υπονομεύουν τις προσπάθειες των θεραπευτικών προγραμμάτων.

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου έχει κινήσει την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία αναστολής εκτέλεσης των ποινών, ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμα δικάσιμος. Η θέση του Κωνσταντίνου είναι στην κοινωνία και όχι στη φυλακή. Στην παρούσα φάση είναι σημαντικό να προσδιοριστεί το συντομότερο δυνατό η δικάσιμος, ώστε να περιοριστεί η παραμονή του Κωνσταντίνου στη φυλακή. Οσο παραμένει φυλακισμένος, είναι απαραίτητο να μεταχθεί στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου, αντίθετα με τις Φυλακές Ναυπλίου, υπάρχει θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ και ο Κωνσταντίνος θα μπορεί να υποστηριχθεί ψυχολογικά κατά το δύσκολο αυτό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι πρόσφατες πρωτοβουλίες από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ενίσχυσαν περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των εξαρτημένων, στην πράξη αρκετοί νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να οδηγούνται στη φυλακή και πολύ συχνά οι αγκυλώσεις, οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία ακυρώνουν το πνεύμα του νόμου».

Σχετικές ανακοινώσεις με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση του Κ. Κατσάνου εξέδωσαν η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε ένας απεξαρτημένος ξανά στη φυλακή(2010-07-01 00:00:00.0)
«Στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης σε κάθε φυλακή(2010-05-18 00:00:00.0)
Τους τιμωρούν γιατί νίκησαν τα ναρκωτικά;(2010-04-30 00:00:00.0)
«Ναυάγιο» η χορήγηση στις φυλακές(2009-01-27 00:00:00.0)
Δικαίωμα στην απεξάρτηση, δικαίωμα στη ζωή(1999-07-21 00:00:00.0)
Η συμφόρηση εμποδίζει την απεξάρτηση(1998-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ