Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΜΠΟΤΑΖ
Ανάχωμα στην εργασιακή ζούγκλα «ευκαιρίας»

Αρση του καμποτάζ («προστατευτισμός») για την κρουαζιέρα σημαίνει επέκταση της «μαύρης», ανασφάλιστης εργασίας των ναυτεργατών στα κρουαζιερόπλοια, χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μείωση των Ελλήνων ναυτεργατών στις οργανικές συνθέσεις και καθοριστικό χτύπημα στο ΝΑΤ που βρίσκεται ήδη σε δεινή θέση. Πρόκειται για πισωγύρισμα που ταιριάζει με τα αντιλαϊκά μέτρα ΕΕ και ΔΝΤ. Ταυτόχρονα αποτελεί προάγγελο για επέκταση των ρυθμίσεων στην ακτοπλοΐα.

Στη βάση του κοινοτικού κανονισμού 3577/92 που ορίζει την άρση κάθε προστατευτισμού στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, προωθήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από τη ΝΔ η άρση του καμποτάζ στις ελληνικές θάλασσες, με εξαίρεση ορισμένες ρυθμίσεις για τις συνθέσεις των πληρωμάτων και το καθεστώς εργασίας, μετά από σκληρούς αγώνες των ναυτεργατών.

Αποτέλεσμα της εξαίρεσης είναι να μην μπορούν οι εταιρείες κρουαζιέρας με μη κοινοτικές σημαίες να κάνουν κυκλικές κρουαζιέρες στην Ελλάδα με ορισμένη λιμενική βάση απ' όπου θα γίνεται αποβίβαση και επιβίβαση επιβατών, οι οποίοι έρχονται και φεύγουν από τη χώρα με άλλο μέσο, κυρίως αεροπορικώς. Και δεν μπορούν να το κάνουν, επειδή στα πλοία τους με «σημαίες ευκαιρίας» απασχολούν ένα βασικό πυρήνα πληρώματος που τον συμπληρώνουν με εκατοντάδες ανασφάλιστους εργαζόμενους, οι οποίοι πληρώνονται «ψίχουλα», σύμφωνα με τις συμβάσεις εργασίας των χωρών από τις οποίες προέρχονται! Αυτό το καθεστώς θέλουν να επεκτείνουν με αμφίβολα οφέλη για τις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς οι επιβάτες αυτοί δεν «καθυστερούν» στα λιμάνια.

Σήμερα, μετά από απαίτηση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, συνεδριάζει η ΕΕ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με θέμα το καμποτάζ και την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην επιχείρηση άρσης του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ