Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μυκηναϊκή ακρόπολη στην Αργολίδα

Η μηκυναϊκή ακρόπολη Μιδέας
Η μηκυναϊκή ακρόπολη Μιδέας
Νέα σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε συνεργασία με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας, η οποία έχει ήδη αναδειχτεί από τις ανασκαφές της δεκαετίας του '80 σαν ένα από τα μεγαλύτερα μυκηναϊκά κέντρα της Αργολίδας.

Φέτος ανακαλύφθηκαν νέα δωμάτια του οικοδομικού συγκροτήματος στην περιοχή της Δυτικής Πύλης, με τους τοίχους και τα δάπεδα να σώζονται σε καλή κατάσταση. Το οικοδόμημα αποτελείται από δύο πτέρυγες που χωρίζονται από διάδρομο και είναι κτισμένο σε επαφή με το κυκλώπειο τείχος.

Τα ευρήματα στα δωμάτια περιλαμβάνουν κεραμική του δεύτερου μισού του 13ου αιώνα π.Χ. (σκύφους, κρατήρες, κύλικες, πρόχους, μαγειρικά και αποθηκευτικά σκεύη κ.ά.), μολύβδινα αγγεία, λίθινα εργαλεία και κομμάτια από ώχρα, φίλντισι και φθορίτη.

Στα ΝΔ της ακρόπολης αποκαλύφθηκαν τμήματα κατεστραμμένων οικοδομημάτων, προφανώς από σεισμό και πυρκαγιά, στα τέλη του 13ου π.Χ. αιώνα. Στην ίδια περιοχή βρέθηκε ένας παιδικός κιβωτιόσχημος τάφος του 16ου αι. π.Χ. με πλούσια κτερίσματα, όπως ένας ακέραιος αμφορίσκος πολύ καλής ποιότητας, δύο ελεφάντινα εξαρτήματα, ακατέργαστο τεμάχιο ηλέκτρου και χάντρα από κορναλίνη.

Η αφθονία των αργαλειών και κομματιών από φθορίτη, φίλντισι και ώχρα, δείχνει πως υπήρχαν εξειδικευμένα εργαστήρια κατασκευής κοσμημάτων και άλλων ειδών και θεωρούνται πολύ σημαντικά για τη μελέτη και αξιολόγηση της μεγάλης αυτής μυκηναϊκής ακρόπολης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ