Κυριακή 18 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
49η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ
Πρώτη ήττα του ιμπεριαλισμού στην Αμερική

Ο επαναστατικός στρατός ξεκινάει για το μέτωπο στον Κόλπο των Χοίρων

Raul Corrales

Ο επαναστατικός στρατός ξεκινάει για το μέτωπο στον Κόλπο των Χοίρων
Σαράντα εννιά χρόνια έχουν περάσει από τη μεγάλη ήττα που υπέστη ο ιμπεριαλισμός στην Αμερική με την αποτυχημένη απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων της Κούβας τον Απρίλη του 1961. Η νεαρή ακόμα Κουβανική Επανάσταση κατάφερε ένα γερό χτύπημα στη λυσσαλέα επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού καθώς οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να δεχθούν ότι στην «πίσω αυλή τους» δημιουργήθηκε το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος του δυτικού ημισφαιρίου.

Οπως τότε έτσι και σήμερα συνεχίζεται η απροκάλυπτη επίθεση κατά της σοσιαλιστικής Κούβας από τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ παραμένει σε ισχύ ο απάνθρωπος οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Σήμερα η Κούβα αντιμετωπίζει συνεχείς προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας, με τις ΗΠΑ να χρηματοδοτούν και να καθοδηγούν ενέργειες που έχουν στόχο την ανατροπή του σοσιαλισμού. Μόλις πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ (USAID) θα διαθέσουν 20 εκατομμύρια δολάρια για την προώθηση και ενίσχυση αντεπαναστατικών ενεργειών.

Τις τελευταίες μέρες κλιμακώνεται μια σφοδρή εκστρατεία παραπληροφόρησης με πρόσχημα το θάνατο από απεργία πείνας ενός ποινικού κρατούμενου (που φυλακίστηκε το 1995 όταν προκάλεσε τραύματα σε υπάλληλο σε Κέντρο Υγείας και το 2002 όταν χτύπησε με μπαστούνι έναν ηλικιωμένο που απέτρεψε επιθετική ενέργεια). Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τον ονόμασαν «πολιτικό κρατούμενο» και ξεκίνησαν εκστρατεία δυσφήμισης κλιμακώνοντας την επίθεση εξαπάτησης περί «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επιπλέον, αύριο, 19 του Απρίλη, επέτειο συντριβής των μισθοφόρων στον Κόλπο των Χοίρων, έχει σχεδιαστεί η διεξαγωγή συνάντησης «ακτιβιστών της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρηστών του διαδικτύου» με στόχο το συντονισμό τους στον επικοινωνιακό πόλεμο που έχουν κηρύξει κατά της Κούβας. Η συνάντηση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στο Ντάλας των ΗΠΑ, χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Τζορτζ Μπους και τον «Οίκο Ελευθερίας» (Freedom House), μια αμερικανική οργάνωση για τη δήθεν «υπεράσπιση της δημοκρατίας».

Η ήττα του ιμπεριαλισμού στον Κόλπο των Χοίρων

Στις 16 του Απρίλη 1961, ο Φιντέλ στην κατάμεστη πλατεία Επανάστασης διακηρύσσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης

Fernando Garcia - Oscar Sola

Στις 16 του Απρίλη 1961, ο Φιντέλ στην κατάμεστη πλατεία Επανάστασης διακηρύσσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης
Ηδη από το 1960 είχε συγκροτηθεί στο Μαϊάμι κέντρο επιχειρήσεων ενάντια στην Κούβα, επί Προεδρίας Αϊζενχάουερ, ο οποίος ανέθεσε στον τότε διευθυντή της CIA, Αλαν Ντάλες, τη δημιουργία στρατιωτικής δύναμης από αντεπαναστάτες Κουβανούς που είχαν φύγει από το νησί μετά την ανατροπή του δικτάτορα Φ. Μπατίστα. Στις 15 του Απρίλη του 1961 αμερικανικά βομβαρδιστικά «Β-26» με διακριτικά της κουβανικής αεροπορίας, προερχόμενα από τη Γουατεμάλα, βομβάρδισαν διάφορα αεροδρόμια στο νησί καταστρέφοντας το 27% των μαχητικών αεροσκαφών της Κούβας. Νωρίτερα είχαν σημειωθεί σειρά επιθέσεων σε εμπορικά κέντρα στην Αβάνα, όπου βρήκαν το θάνατο δεκάδες άνθρωποι, υπάλληλοι και πελάτες. Στη μεγάλη διαδήλωση της 16ης του Απρίλη του 1961, στις κηδείες των θυμάτων από τις αεροπορικές επιδρομές, ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, διακήρυξε για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.

Στις 17 του Απρίλη, μια μέρα μετά, στη χερσόνησο Ζαπάτα και συγκεκριμένα στον Κόλπο των Χοίρων, στην παραλία Χιρόν μια δύναμη 1.500 στρατιωτών, εκπαιδευμένων, εξοπλισμένων και πληρωμένων από τη CIA σε στρατόπεδο στη Γουατεμάλα, όπου ο Πρόεδρος Μιγκέλ Ιντιγκόρας Φουέντες τους παραχώρησε μια φυτεία καφέ, εισέβαλαν με σκοπό να οργανώσουν εξέγερση για την ανατροπή της λαϊκής εξουσίας.

Η επέμβαση αυτή αντιμετωπίστηκε από το λαϊκό στρατό και την πολιτοφυλακή που, παρά τον αιφνιδιασμό, κατάφεραν, μέσα σε 72 ώρες, στις 20 του Απρίλη, να αποδεκατίσουν τους εισβολείς. Τέσσερις Αμερικανοί πιλότοι και 200 αντεπαναστάτες σκοτώθηκαν στη μάχη και άλλοι 1.200 αιχμαλωτίσθηκαν, ενώ η κουβανική αεροπορία βύθισε όσα μεταγωγικά πλοία αποπειράθηκαν να μεταφέρουν ενισχύσεις. Η νίκη της Κούβας ενάντια στους εισβολείς αποτέλεσε την πρώτη νίκη των λαών του κόσμου ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ανατρέποντας το μύθο περί ανίκητου.

Η ήττα αυτή των ΗΠΑ τους έκλεισε το δρόμο για μια ανοιχτή επέμβαση κατά του Νησιού της Επανάστασης. Παρά την ταπείνωση, όμως, στον Κόλπο των Χοίρων, οι ΗΠΑ συνέχισαν τις προσπάθειες να σπάσουν το ηθικό του ανυπότακτου νησιού. Το Φλεβάρη του 1962, ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος, Τζον Φ. Κένεντι, διέταξε τον ολικό οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, έναν αποκλεισμό που σήμερα όχι μόνο παραμένει, αλλά έχει ενισχυθεί.

Σήμερα, ο κουβανικός λαός είναι υπερήφανος γι' αυτή τη νίκη, που έγινε φάρος και πηγή έμπνευσης για τη συνέχιση του δύσκολου αγώνα που δίνει και σήμερα, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στους λαούς όλου του κόσμου. Οι Κουβανοί συνεχίζουν να υπερασπίζονται την επανάστασή τους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος την πρώτη μέρα από τον τόπο της μάχης στον Κόλπο των Χοίρων υπογράμμισε:

«Υπερασπιζόμαστε την πατρίδα και την επανάσταση ενάντια στους μισθοφόρους των ΗΠΑ. Οι δυνάμεις μας ήδη απαντάνε στον αντίπαλο, σίγουρες για τη νίκη. Μπροστά Κουβανοί! Με φωτιά και σίδερο απαντάμε στους βάρβαρους. Αυτοί έρχονται να μας πάρουν τη γη και τους συνεταιρισμούς που έδωσε η επανάσταση στους αγρότες. Εμείς τα υπερασπιζόμαστε. Αυτοί έρχονται να μας ξαναπάρουν τα εργοστάσια, τα ορυχεία του λαού. Εμείς παλεύουμε να τα υπερασπιστούμε. Αυτοί έρχονται να πάρουν από τα παιδιά μας τα σχολεία. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα σχολεία για όλα τα παιδιά, στην πόλη και στην ύπαιθρο. Αυτοί έρχονται να πάρουν την αξιοπρέπεια που έδωσε στους μαύρους η επανάσταση. Εμείς παλεύουμε να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. Ερχονται να κλέψουν τις δουλειές από τους εργάτες. Εμείς υπερασπιζόμαστε μια Κούβα χωρίς πείνα, με δουλειά για όλους». Και κατέληξε καλώντας τους Κουβανούς σε «θέσεις μάχης και στις θέσεις εργασίας. Η επανάστασή μας είναι ανίκητη και όποιος εχθρός θελήσει να τη χτυπήσει, όπως και τον ηρωικό λαό μας που την υπερασπίζεται, να ξέρει ότι θα συντριβεί. Πέφτουμε στη μάχη με μεγαλύτερο πείσμα και δύναμη. Ζήτω η ελεύθερη Κούβα! Πατρίδα ή θάνατος! Θα νικήσουμε!».

Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς το ΚΚ Κούβας

Στο μήνυμα προς το ΚΚ Κούβας η ΚΕ του ΚΚΕ για την επέτειο συντριβής της ιμπεριαλιστικής εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η απόβαση των μισθοφόρων του ιμπεριαλισμού αποτέλεσε την κορύφωση των σαμποτάζ, των εγκληματικών επιθέσεων, εκρήξεων και άλλων υπονομευτικών ενεργειών, με τις οποίες οι ΗΠΑ αποσκοπούσαν να αποσταθεροποιήσουν και να ανατρέψουν την Κουβανική Επανάσταση. Ο λαός και οι επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κούβας, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες και με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του συντρόφου Φιντέλ, έδωσαν αποφασιστική απάντηση συντρίβοντας τα σχέδιά τους.

Η ήττα αυτή των ΗΠΑ αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για τον ιμπεριαλισμό συνολικά. Εβαλε εμπόδια σε ανοιχτή αντεπαναστατική επέμβαση κατά της Κούβας. Γκρέμισε, σε μια κρίσιμη περίοδο, το μύθο της παντοδυναμίας του ιμπεριαλισμού. Παράλληλα, η διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης έδωσε νέα δύναμη στον αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού της Κούβας, αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εδραίωση της ανεξάρτητης σοσιαλιστικής ανάπτυξης και την επίτευξη πρωτόγνωρων κοινωνικών κατακτήσεων.

Ο λαός της Κούβας είναι δίκαια υπερήφανος γι' αυτή τη νίκη, που έγινε πηγή έμπνευσης για όλους τους λαούς που αγωνίζονται.

Η επέτειος και τα διδάγματα της μεγάλης αυτής νίκης αποκτούν ξεχωριστή σημασία σήμερα, που βρίσκεται σε εξέλιξη μια καλά οργανωμένη και συντονισμένη καμπάνια ψεύδους και συκοφαντιών κατά της Κούβας. Μια καμπάνια που αποσκοπεί να δυσφημίσει την επανάσταση, να ασκήσει πολιτική και ιδεολογική πίεση και να υπονομεύσει την προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού, να αποδυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης, να προετοιμάσει το έδαφος για ακόμα πιο επιθετικές ενέργειες που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση.

Στην καμπάνια αυτή συντονίζονται οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, τα μονοπωλιακά ΜΜΕ, οι πολιτικές δυνάμεις - συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές - που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η υπεράσπιση της Κούβας και του σοσιαλισμού, η πάλη ενάντια στον αποκλεισμό, ο αγώνας για την κατάργηση της κοινής θέσης της ΕΕ, η δράση για την απελευθέρωση των 5 πατριωτών, η αποφασιστική απάντηση στην καμπάνια του ιμπεριαλισμού αποτελούν κορυφαία καθήκοντα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης για κάθε εργαζόμενο, νέο, γυναίκα, για κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

Κάθε νέα απόπειρα ενάντια στη Σοσιαλιστική Κούβα θα έχει ως απάντηση ένα νέο Κόλπο των Χοίρων!

Μέχρι τη νίκη - για πάντα!»


Κλ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ