Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποχαιρετισμός στον Μάνο Ξυδούς

Καλό ταξίδι, Μάνο. Με βουβό πόνο και λόγια αγάπης, εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας πλημμύρισαν χτες το απόγευμα το νεκροταφείο Αγ. Αναργύρων, για ν' αποχαιρετήσουν τον φίλο, τον συνταξιδιώτη στη ζωή και στο όνειρο, Μάνο Ξυδούς, που πρόωρα και αναπάντεχα «έφυγε» από τη ζωή στα 57 του χρόνια. Ηταν πολλοί, πάρα πολλοί αυτοί που συνόδεψαν, μαζί με την οικογένειά του, τον καλλιτέχνη στην τελευταία του κατοικία: Στη γη της «δυτικής όχθης», που αγάπησε και τραγούδησε και στην οποία από χτες αναπαύεται. Ανάμεσά τους άνθρωποι που μοιράζονταν χρόνια τώρα μαζί του συγκινήσεις μέσα από τα διαλεχτά τραγούδια του. Καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε και πολλοί νεότεροι, που με γνώση και ανιδιοτέλεια αγκάλιασε, συμβούλεψε, στήριξε όσο μπορούσε. Σύντροφοί του στη μουσική, στη γειτονιά, στους καθημερινούς αγώνες... Τα λίγα, από καρδιάς, λόγια ενός από τους συνοδοιπόρους του, ο στερνός αποχαιρετισμός για τον φίλο, τον σεμνό «πρίγκιπα» της δυτικής όχθης. Για τον ευαίσθητο άνθρωπο και ταλαντούχο τραγουδοποιό που κέρδισε την καταξίωση στον αγώνα της ζωής και της τέχνης.

Αυθεντικός τραγουδοποιός, που έβαλε τη «σφραγίδα» του στους «Πυξ Λαξ», των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος, δημιουργός που βρισκόταν πίσω από τους στίχους και τις μουσικές που συγκίνησαν και ταξίδεψαν εκατομμύρια νέους και νέες. Ακριβή παρακαταθήκη του, τα ξεχωριστά τραγούδια του, εκείνα που πρόσφερε τόσο μέσα από το συγκρότημα, όσο και αργότερα στην προσωπική του πορεία, αλλά και μέσα από τις συνεργασίες του με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες. Παρακαταθήκη του, επίσης, το ήθος και η αγάπη του απέναντι στους νέους καλλιτέχνες, στα παιδιά που έκαναν τα πρώτα βήματά τους στον όμορφο μα ανηφορικό δρόμο της μουσικής. Γι' αυτούς ο Μάνος της καρδιάς τους θα είναι πάντα εδώ. Οπως και για όλους εμάς, που μαζί με τη μουσική του, συμπορευτήκαμε με έναν καλλιτέχνη, κοινωνικά ανήσυχο και ευαίσθητο για τα προβλήματα της εποχής μας, ο οποίος με σεμνότητα και συνέπεια έδινε το «παρών» σε πολλά Φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Νεολαίας, σε εκδηλώσεις διεκδίκησης και αλληλεγγύης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «902» .

Στην κηδεία, εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στεφάνια μεταξύ άλλων έστειλαν το ΚΣ της ΚΝΕ, η ΚΕ του ΑΚΕΛ, οι εργαζόμενοι και η διεύθυνση του «902», όπου παρουσίαζε την εκπομπή του «Κόκκινα Παράσιτα», η «Πολιτιστική Παρέμβαση» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ