Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο Ομπάμα πλασάρει ... «φιλειρηνικό προφίλ»

Νέο επεισόδιο βεβήλωσης τεμένους στη Δ. Οχθη

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να εδραιώσει ένα υποτίθεται φιλειρηνικό προφίλ στη Μέση Ανατολή επιχείρησε να προβάλει άλλη μια φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της λεγόμενης «συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια». Δήλωσε ότι «υποτίμησε τις δυσκολίες» και ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν μια λύση όταν οι άμεσα εμπλεκόμενοι δε θέλουν να υπερβούν τα υπάρχοντα ξεπερασμένα μοντέλα ανταγωνισμού». Φυσικά, αυτό που πάντα ενδιέφερε τους Αμερικανούς δεν είναι η ειρήνη για τους λαούς της περιοχής, μια δίκαιη λύση για τους Παλαιστινίους, αλλά τα δικά τους συμφέροντα.

Το σχετικό «εμπόδιο» που αντιμετωπίζει η αμερικανική πολιτική με την ισραηλινή ηγεσία στο ζήτημα των εποικισμών και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προβάλλεται ως πρόσχημα. Πάντως, η κατάσταση στην κατεχόμενη Δ. Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου συνολικά ζουν περίπου 500.000 έποικοι, είναι πλέον εξαιρετικά οξυμένη, μετά και την προχτεσινή απόφαση για δυνατότητα απέλασης όσων Παλαιστινίων δε διαθέτουν τα «απαραίτητα έγγραφα».

Και χτες, σημειώθηκε νέο προκλητικό επεισόδιο με βεβήλωση τεμένους, στο χωριό Χαουάρα, έξω από τη Νάμπλους. Το τέμενος καλύφθηκε με συνθήματα και με αστέρια του Δαυίδ, περισσότερα από 300 ελαιόδεντρα του περιβόλου του ξεριζώθηκαν και πυρπολήθηκαν και δύο αυτοκίνητα. Κύριοι ύποπτοι είναι οι κάτοικοι του γειτονικού εποικισμού Γιτζάρ, που ενεπλάκησαν και σε ανάλογο περιστατικό το Δεκέμβρη στο χωριό Γιασούφ, για το οποίο κρατείται ένας 17χρονος έποικος.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωνε ότι θα «εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σχεδόν κάθε φορά που υπάρχει ανάλογο περιστατικό, πάντα κάποιος προσάγεται στη Δικαιοσύνη αλλά ο στρατός φροντίζει να προσκομίζει τόσο λίγα στοιχεία, που δε στοιχειοθετείται καταδίκη.

Μέτρα στη Γάζα

Το κλείσιμο των υπόγειων σηράγγων από τις οποίες εισέρχονται αγαθά στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο μέχρι νεωτέρας διέταξε η κυβέρνηση της «Χαμάς». Σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους, η απόφαση λήφθηκε μετά από επείγον αιγυπτιακό αίτημα με αφορμή την έκτακτη οδηγία που δόθηκε από τις ισραηλινές αρχές στους Ισραηλινούς υπηκόους που βρίσκονται στη χερσόνησο του Σινά να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή επειδή «υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι επίκειται απαγωγή ή επίθεση κατά Ισραηλινών».

Η ίδια, πάντα, πηγή υποστήριζε ότι η κυβέρνηση της «Χαμάς» έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση επιδιώκοντας να μη δώσει κανένα πρόσχημα στον ισραηλινό στρατό να επικαλεστεί κάποιου είδους απαγωγή ή άλλη ενέργεια, για να προχωρήσει σε επιθέσεις κατά των τούνελ. Γεγονός, όμως, είναι ότι με κλειστές τις σήραγγες είναι απορίας άξιο πώς θα ζήσει το 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίων της Λωρίδας που, εξαιτίας του φονικού εμπάργκο, εξαρτάται άμεσα μόνο από το λαθρεμπόριο των τούνελ, που ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τη «Χαμάς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιματηρή αναζωπύρωση στη Γάζα(2013-11-02 00:00:00.0)
Ηρεμία στη Γάζα, ένταση στη Δ. Οχθη(2008-06-21 00:00:00.0)
Κινήσεις «εντυπωσιασμού» ενόψει Ράις(2007-01-10 00:00:00.0)
Νέοι εποικισμοί παράλληλα με το σχέδιο «αποχώρησης»...(2005-02-26 00:00:00.0)
Φονική αεροπορική επιδρομή στη Γάζα(2004-09-08 00:00:00.0)
Νεκροί, τραυματίες και αντίποινα(2003-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ