Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι ΗΠΑ «ενδιαφέρονται» για το προτεκτοράτο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ολοκλήρωσε χτες την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ, πραγματοποιώντας κύκλο επαφών και συναντήσεων στο Κοσσυφοπέδιο με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, αλλά και εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας στη Γκρατσάνιτσα.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανάπτυξη του Κοσσόβου», είπε ο Στάινμπεργκ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι και τον πρόεδρό τους Φατμίρ Σεϊντίου. Οπως πρόσθεσε, η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει την περιοχή σαν «φίλη χώρα», έχοντας «ιδιαίτερους δεσμούς» με τον κοσσοβάρικο λαό, ενώ υποστηρίζει σταθερά την επίτευξη προόδου της Πρίστινας όσον αφορά στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και στην απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους Κοσσοβάρους.

Νωρίτερα, ο Στάινμπεργκ συναντήθηκε με Σέρβους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου και ειδικότερα με εκπροσώπους των νεοσυγκροτηθέντων δήμων της Γκρατσάνιτσα, της Ράνιλουνγκ και του Κλόκοτ. Προσποιήθηκε πως ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίλυση τοπικών «οικονομικών και κοινωνικών» προβλημάτων γιατί τάχα το ενδιαφέρον Βελιγραδίου - Πρίστινας είναι εστιασμένο σε «πολιτικά ζητήματα». Ζήτησε πάντως οι όποιες αλλαγές γίνουν στην περιοχή να γίνουν «με διάλογο και συναίνεση»... Απέφυγε, έτσι, να θίξει άμεσα τη νέα πολιτική τακτική ενσωμάτωσης των Σέρβων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου στις διοικητικές δομές των Κοσσοβάρων Αλβανών και της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο προτεκτοράτο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος φρόντισε επίσης να επισκεφθεί ορθόδοξο σερβικό μοναστήρι στην περιοχή, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της ιεραρχίας.

Το ίδιο 24ωρο βρέθηκε στο Κοσσυφοπέδιο ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ, που σημείωσε στον Κοσσοβάρο «ομόλογό» του Σκεντέρ Χισένι πως σε καμία περίπτωση η Σλοβακία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το προτεκτοράτο... Ο Χισένι, απ' την πλευρά του, έκανε πως δεν κατάλαβε, δηλώνοντας πως η Πρίστινα είναι έτοιμη να συνάψει σχέσεις με τη Σερβία στο πλαίσιο «δύο ανεξάρτητων κρατών»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ