Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Με επικοινωνιακό πέπλο οι διευθετήσεις

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ επιμένει πως μόνη εκκρεμότητα είναι η υφαλοκρηπίδα, κρύβοντας ότι ο καθορισμός της σημαίνει συμφωνία επί των συνοριακών διαφορών που προβάλλει η Τουρκία

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διευθετήσεις στο Αιγαίο, με διακηρυγμένη την τουρκική θέση περί ύπαρξης ζωνών αμφισβητούμενης κυριαρχίας, επανέλαβε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μετά την επιστροφή του από την Τουρκία, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Ο Δημήτρης Δρούτσας ισχυρίστηκε ότι θέση της κυβέρνησης παραμένει πως η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση, κρύβουν με επιμέλεια ότι για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας πρέπει να προηγηθεί συμφωνία για την κυριαρχία επί νησιών, βράχων και βραχονησίδων, που η Τουρκία αμφισβητεί. Γι' αυτήν ακριβώς τη συμφωνία άλλωστε, αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη του Δ. Δρούτσα στην Τουρκία η διεύρυνση σε θεματολογία και ένταση του διαλόγου της ελληνοτουρκικής επιτροπής, η οποία υπάρχει και συνεδριάζει γι' αυτό το ζήτημα από το 2002.

Ο Αναπληρωτής υπουργός στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ παραδέχτηκε ότι στόχος των έντονων ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, είναι η δημιουργία ενός «θετικού κλίματος» το οποίο θα καλύψει την προώθηση των διευθετήσεων στο Αιγαίο. «Εχουμε αναπτύξει μια συνεργασία με την Τουρκία και στο παρελθόν. Εγώ δεν θα παύσω να αναφέρομαι και στην περίοδο '99 - 2004, όπου υπήρξε αυτή η πρώτη ουσιαστική προσέγγιση της χώρας μας με την Τουρκία» είπε.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τη συνέντευξη Δρούτσα, έχει αποφασίσει να επαναλάβει την πρακτική του 1999-2004. Για το λόγο αυτό μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Αγκυρα, ανακοινώθηκε ότι μέχρι τα μέσα Μάη, οπότε θα επισκεφτεί την Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν, θα έχουν οργανωθεί ελληνοτουρκικές συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών οι οποίες αφορούν κάθε οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Τέτοιου είδους συναντήσεις και οι συμφωνίες οι οποίες θα προκύψουν από αυτές, θα αξιοποιηθούν επικοινωνιακά από την κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί το γεγονός ότι παράλληλα εξελίσσονται ελληνοτουρκικές συνομιλίες για ζητήματα που άπτονται εθνικής κυριαρχίας, αφού οι συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας προϋποθέτουν συμφωνία για το τι (νησί, βράχος και βραχονησίδα) ανήκει σε ποιον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ