Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ
Εντείνεται η τραπεζική λεηλασία

Και μετά τη  μείωση των επιτοκίων (0,10 ως 0,25 μονάδες) της  Εθνικής, παραμένουν υπερτριπλάσια του πληθωρισμού τα επιτόκια καταναλωτικών δανείων και αρνητικό  το  πραγματικό επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου

Αύξηση των υπερκερδών τους, με την ένταση της τοκογλυφίας σε βάρος των πλατιών στρωμάτων και γενικά των οικονομικά ασθενέστερων, αποφάσισαν οι τραπεζίτες, αξιοποιώντας τη «σύγκλιση» των επιτοκίων δραχμής/ ευρώ και την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Αξιοποιώντας την προχτεσινή μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της Τράπεζας Ελλάδας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) ανακοίνωσε χτες ότι μειώνει τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων κατά 1/4 (0,25) της μονάδας, δίνοντας έτσι το σήμα και στις άλλες εμπορικές τράπεζες να προχωρήσουν σε ανάλογες μειώσεις. Να σημειωθεί, πάντως, ότι μετά και τη χτεσινή μείωση των επιτοκίων που προανήγγειλε η ΕΤΕ, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο η «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια, χορηγήσεων και καταθέσεων, χορηγήσεων και πληθωρισμού και πληθωρισμού και καταθέσεων, που σημαίνει ένταση της τοκογλυφίας από τις εμπορικές τράπεζες.

Ειδικότερα, η ΕΤΕ ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη, μειώνει:

  • Κατά 0,25 μονάδες τα επιτόκια καταθέσεων. Συγκεκριμένα, μειώνει στο 4% (από 4,25%) το ονομαστικό επιτόκιο για καταθέσεις ταμιευτηρίου (απλό ταμιευτήριο και στεγαστικό) και στο 2,50% (από 2,75%) το επιτόκιο καταθέσεων τρεχούμενου λογαριασμού. Μετά την αφαίρεση των τόκων καταθέσεων με συντελεστή 15%, το καθαρό - δηλαδή το πραγματικό επιτόκιο που πληρώνουν οι τράπεζες και εισπράττουν οι καταθέτες - είναι μόλις 3,4% (καταθέσεις ταμιευτηρίου) και 2,125% (τρεχούμενος λογαριασμός). Δηλαδή, οι τραπεζίτες επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, επανέφεραν το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων, που ίσχυε πριν 20 χρόνια (αρχές της δεκαετίας του ' 80).
  • Κατά 0,25 μονάδες, τα επιτόκια μιας σειράς καταναλωτικών δανείων (κυρίως με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ τα σταθερού επιτοκίου παραμένουν αμετάβλητα). Ομως και μετά τη μείωση αυτή, το... «φτηνότερο» καταναλωτικό δάνειο παραμένει σε ποσοστό πάνω από 10% (είναι το δάνειο «εθνογιορτές» που μειώθηκε από 14% στο 10,25%) και το ακριβότερο πάνω από 16% (είναι τα δάνεια με πιστωτικές κάρτες που το επιτόκιό τους είναι 16,25%). Αυτό σημαίνει, ότι οι τραπεζίτες, επιμένουν τοκογλυφικά και στα καταναλωτικά δάνεια, τα επιτόκια των οποίων παραμένουν από υπερδιπλάσια μέχρι και υπερτετραπλάσια του πληθωρισμού.
  • Κατά 0,10 ως 0,25 μονάδες τα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα, μειώνει στο 8% (από 8,25%), το κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικών δανείων, στο 7,25% (από 7,50%) το σταθερό (για τα 3 πρώτα έτη) επιτόκιο για παραδοσιακά και διατηρητέα κτίρια και διατηρεί αμετάβλητο στο 7,50% το επιτόκιο δανείων στεγαστικού ταμιευτηρίου. Επίσης, μειώνει κατά μόλις 0,10 μονάδες τα στεγαστικά δάνεια «Εθνοστέγη» σταθερού επιτοκίου 3 ετών, 5, 10 και 15 ετών που - μετά τη μείωση - κυμαίνονται από 6,75 ως 7%. Δηλαδή, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, είναι από 1,7 μέχρι 2 φορές μεγαλύτερα του πληθωρισμού.
  • Από 0,10 ως 0,25 μονάδες τα επιτόκια επιχειρηματικής πίστης. Συγκεκριμένα, μειώνει το βασικό επιτόκιο δανείων σε επιχειρήσεις, για κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις σε 8,25% (από 8,50%) και τα επιτόκια «εθνοαναπτυξιακών δανείων» (σταθερό για 3,5, και 7 χρόνια) σε 7,15% (από 7,25%).

Τέλος, να σημειωθεί, ότι η Εθνική, αυτή τη φορά, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων σε ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ