Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απολαυστική φαρσοκωμωδία

Την απολαυστική φάρσα του Ευγένιου Λαμπίς «Υπόθεση της οδού Λουρσίν» ανεβάζει το Σάββατο το θέατρο «Πορεία». Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του Τάσου Μπαντή, ο οποίος πρωτοανέβασε το έργο. Για την ιδιαίτερη σημασία της παράστασης αυτής ο Δημήτρης Τάρλοου σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«"Η υπόθεση της οδού Λουρσίν" υπήρξε μια εξαιρετική παράσταση των "Μορφών". Ο Τάσος Μπαντής υπήρξε για μένα φίλος, συνεργάτης, φωτεινός φάρος. Μου άνοιξε τα μάτια όσον αφορά το επάγγελμα, την αφοσίωση και την ομαδικότητα που προαπαιτεί. Στον Τάσο αφιερώνουμε λοιπόν αυτή την παράσταση, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα πρόσφερε στο ελληνικό θέατρο».

Το «vaudeville» πρωτοεμφανίστηκε ως τραγούδι το 15οαιώνα και εξελίχθηκε σε θεατρικό είδος το 18ο αιώνα στις εμποροπανηγύρεις των Αγίων Λαυρεντίου και Γερμανού του Παρισιού. Οι ηθοποιοί στα πανηγύρια ανέβαζαν ιταλικά έργα με παρένθετα τραγούδια, πάνω σε παραδοσιακούς σκοπούς (vaudevilles). Το είδος κορύφωσε ο Λαμπίς, παρεμβάλλοντας επίσης τραγούδια και στηριζόμενος σε παρεξηγήσεις και απίθανες καταστάσεις που οδηγούν σε «καταστροφή» που αποφεύγεται πάντα την τελευταία στιγμή. Στην «Υπόθεση της οδού Λουρσέν» δύο άνθρωποι φαινομενικά διαφορετικοί ξυπνούν στο ίδιο κρεβάτι και κατηγορούνται για τη δολοφονία μιας καρβουνιάρισσας. Μέχρι το τελευταίο λεπτό του έργου ο θεατής παρακολουθεί την αγωνία των πρωταγωνιστών και την προσπάθειά τους να καλύψουν τα υποτιθέμενα ενοχοποιητικά «στοιχεία». Με το «μηχανισμό» του vaudeville οι παρεξηγήσεις καλπάζουν, οι χαρακτήρες ανθίζουν και η αγωνία χαλαρώνει με τραγούδια, ώσπου να αποκαλυφθεί η παρεξήγηση και οι πρωταγωνιστές ανακουφισμένοι να τραγουδούν την καλή τους μοίρα.

Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα, σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα, σκηνικά - κουστούμια: Αγγελος Μέντης, φωτισμοί: Felice Ross, μουσική: Βασίλης Μαντζούκης. Παίζουν: Δημήτρης Τάρλοου, Eρρίκος Λίτσης, Παναγιώτης Τσεβάς, Mιχάλης Φωτόπουλος, Tαμίλα Κουλίεβα. Ζωντανά μουσική παίζουν οι Παναγιώτης Τσεβάς και Κώστας Νικολόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ