Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρατείνει το πακέτο για τις τράπεζες

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

«Την κρίση να πληρώσουν οι τραπεζίτες» γράφει το πανό του ΠΑΜΕ σε παλιότερη κινητοποίηση
«Την κρίση να πληρώσουν οι τραπεζίτες» γράφει το πανό του ΠΑΜΕ σε παλιότερη κινητοποίηση
«Ομπρέλα» κρατικής προστασίας πάνω από το τραπεζικό κεφάλαιο ανοίγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την παροχή και νέων εγγυήσεων, που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 20 δισ. ευρώ. Ηδη έχει υπογραφεί και η σχετική υπουργική απόφαση, στη βάση της οποίας οι τράπεζες μπορούν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις, για ένα ακόμη εξάμηνο (μέχρι και τις 30 Ιούνη 2010).

Η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση έρχεται να ενισχύσει τόσο τις τράπεζες όσο και τις άλλες μερίδες της κεφαλαιοκρατίας, διασφαλίζοντας πρόσθετες γραμμές φτηνής χρηματοδότησης. Το ζήτημα αυτό και η μοιρασιά της πίτας στις μερίδες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο, όπου κυριάρχησε το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών. Ο υπουργός δήλωσε σχετικά ότι το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ ενεργοποιείται εκ νέου και «προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια».

Σύμφωνα με πληροφορίες και στη βάση της κατανομής της πίτας, που θα διενεργηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες θα πάρουν κρατικές εγγυήσεις ύψους πάνω από 3 δισ. ευρώ καθεμιά. Στη βάση αυτών των κρατικών εγγυήσεων θα αντλήσουν στη συνέχεια τζάμπα ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ενεργοποίηση του πακέτου με τα 28 δισ. ευρώ έρχεται να στηρίξει τις τράπεζες μετά και τις σημαντικές εκροές καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, καθώς πολλοί μεγαλοκαταθέτες διοχετεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Η προκλητική ρύθμιση της κυβέρνησης για τον λεγόμενο «επαναπατρισμό» κεφαλαίων, που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, είναι μια ακόμη στάση στήριξης στις τράπεζες και συνολικά στην πλουτοκρατία.

  • Την αγορά του Κατάρ επισκέπτεται τις μέρες αυτές η διοίκηση του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να παρουσιάσει σε ενδιαφερόμενους «επενδυτές» τις προοπτικές της τράπεζας. Να σημειωθεί ότι οι αναταράξεις στα κρατικά ομόλογα έχουν συμπιέσει το χρηματιστήριο και ειδικότερα τις τραπεζικές μετοχές.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ