Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
Χαράτσια από 5% έως 15% στο τετραγωνικό

Και χαράτσια από 5% έως και 15% (επί της τιμής ζώνης για κάθε αυθαίρετο τετραγωνικό) θα υποχρεωθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κλειστών ημιυπαίθριων και υπέργειων ή υπόγειων χώρων που άλλαξαν χρήση και στην «τσιμπίδα» της εφορίας και των δήμων θα τεθούν, αλλά και θα βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι σε μια πολιτική ή δικαστική «ομηρία». Αυτόν τον άθλιο εμπαιγμό επιφυλάσσει σε τουλάχιστον 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες και η νέα ρύθμιση που ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο και παρουσίασε στους δημοσιογράφους η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, που βέβαια δεν έχει τίποτε να ...ζηλέψει από την ανάλογη της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η υπουργός όσο και ο υφυπουργός Θ. Μωραΐτης μίλησαν για ...«πράσινη» λύση, υποστηρίζοντας ότι τα πρόστιμα θα μπουν στο «πράσινο ταμείο» και θα κατευθυνθούν στη βελτίωση του ισοζυγίου των ελεύθερων χώρων, ωστόσο δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν γιατί να τα πληρώσει όλα αυτά με χαράτσια η κάθε λαϊκή οικογένεια που αγόρασε μια στέγη με τόσες στερήσεις και όχι οι μεγαλοκατασκευαστές που θησαύρισαν όλα αυτά τα χρόνια εκμεταλλευόμενοι τα «παράθυρα» του νόμου και την έλλειψη ελέγχων από τις κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση μιλά για ρύθμιση διατήρησης που θα ισχύει για 40 χρόνια, αν και η ίδια η υπουργός δήλωσε απερίφραστα ότι «και αυτή μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή»!

Τα πρόστιμα

Για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης ή εντός ορίων οικισμών ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει:

  • 5% επί της τιμής ζώνης για κάθε τετραγωνικό, αν πρόκειται για πρώτη κατοικία και ο δηλούμενος ημιυπαίθριος είναι μέχρι 25 τετραγωνικά, 6% αν πρόκειται για δεύτερη κατοικία και 7,5% αν πρόκειται για ακίνητο πλην κατοικίας (επαγγελματικός χώρος κ.ά.).
  • 7% για πρώτη κατοικία, αν ο δηλούμενος ημιυπαίθριος είναι μεταξύ 25 και 75 τετραγωνικά, 8,5% αν πρόκειται για δεύτερη κατοικία και 10,5% αν πρόκειται για ακίνητο πλην κατοικίας.
  • 9% για πρώτη κατοικία, αν ο δηλούμενος ημιυπαίθριος είναι μεγαλύτερος των 75 τ.μ., 11% αν πρόκειται για δεύτερη κατοικία και 13,5% αν πρόκειται ακίνητο πλην κατοικίας.

Για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός ορίων οικισμών θα πληρώνει:

  • 6% για πρώτη κατοικία και μέχρι 25 τετραγωνικά δηλούμενου ημιυπαίθριου, 7,2% για δεύτερη κατοικία και 9% για άλλο ακίνητο.
  • 8% για πρώτη κατοικία αν ο δηλούμενος ημιυπαίθριος είναι από 25 έως 75 τ.μ., 9,6% αν είναι δεύτερη κατοικία και 12% για άλλο ακίνητο.
  • 10% για πρώτη κατοικία αν ο δηλούμενος ημιυπαίθριος είναι μεγαλύτερος των 75 τ.μ., 12% αν πρόκειται για δεύτερη κατοικία και 15% αν είναι άλλος χώρος.

Για παράδειγμα ιδιοκτήτης πρώτης κατοικίας με κλειστό ημιυπαίθριο 25 τ.μ σε περιοχή που η τιμή ζώνης είναι 1.500 ευρώ θα πληρώσει 1.875 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δηλώσουν τους κλειστούς ημιυπαίθριους ενός 8 μηνών από τη δημοσίευση της ρύθμισης. Κατά τη δήλωση θα πληρώνουν παράβολο 250 ευρώ, αν πρόκειται για κατοικία και 350 ευρώ αν πρόκειται για άλλους χώρους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org