Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πολυτέλεια» οι σχολικές εκδρομές

76.106 λιγότεροι μαθητές, σε σχέση με πέρσι, συμμετείχαν στις φετινές σχολικές εκδρομές

Κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι μαθητές συμμετέχουν στις σχολικές εκδρομές, λόγω του αυξημένου κόστους, σε συνδυασμό με τη μείωση του λαϊκού εισοδήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος στις σχολικές εκδρομές συμμετείχαν 76.106 λιγότεροι μαθητές και 1.537 λιγότερα σχολεία, σε σχέση με πέρσι. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν τις διήμερες, τις τριήμερες και τις πολυήμερες εκδρομές των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα από 22 Φλεβάρη μέχρι 31 Μάρτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, φέτος 27.935 μαθητές μετακινήθηκαν με αεροπλάνο, 131.623 με λεωφορείο, 27.721 με πλοίο και 6.159 με τρένο, δηλαδή συνολικά 193.438 μαθητές. Πέρσι, στις σχολικές εκδρομές συμμετείχαν 269.544 μαθητές. Τα σχολεία που πήγαν σχολική εκδρομή φέτος ήταν 4.168 (από 5.705 πέρσι).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εκδρομές της Γ' Λυκείου πραγματοποιήθηκαν κατά 52% σε προορισμούς του εσωτερικού (με δημοφιλέστερους τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και την Κέρκυρα) και κατά 48% σε προορισμούς του εξωτερικού (με δημοφιλέστερους την Ιταλία, την Ισπανία και την Τσεχία).

Τα τουριστικά γραφεία και οι ξενοδόχοι, κάθε χρόνο, τρίβουν τα χέρια τους απ' τον τζίρο των εκδρομών, οι οποίες καταχωρούνται στα ...είδη τουρισμού, ενώ μόνο τυπικά θεωρούνται κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας! Τις εκδρομές, τελικά, τις χρυσοπληρώνουν οι γονείς των μαθητών, αντί να προσφέρονται - ως δικαίωμα - απ' το κράτος. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων διεκδικεί, μεταξύ άλλων, δωρεάν εκδρομές, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν, με χρήματα του υπουργείου, με έλεγχο στις εταιρείες μεταφοράς, τα ξενοδοχεία κ.α.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org