Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη λιτότητα

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινά το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης ενάντια στα μέτρα αυστηρής λιτότητας, μέτρα που θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και τα φτωχότερα στρώματα, στη χώρα όπου τα τρία τέταρτα είναι επισήμως φτωχοί καθώς διαβιούν με λιγότερα από 3 δολάρια την ημέρα.

Χτες ήταν η πρεμιέρα των κινητοποιήσεων με διαδηλώσεις που ξεκίνησαν το πρωί στην Τεγκουσιγκάλπα από πάρκο Λα Μερσέντ μπροστά από το Κοινοβούλιο, ενώ ακολούθησε πορεία που διέσχισε όλο το κέντρο της πόλης, αλλά και πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Το Μέτωπο καταγγέλλει ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας αποτελεί ενέργεια όπου το κόστος του πραξικοπήματος θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι με τις απάνθρωπες προβλέψεις του νομοσχεδίου, ενώ ο «πρόεδρος» Πορφίριο Λόμπο Σόσα, που αποτελεί τη συνέχεια του πραξικοπήματος, προωθεί αντιλαϊκά μέτρα και επιχειρεί στο όνομα «της κατάρρευσης της οικονομίας» να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και των υπόλοιπων δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά και του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της χώρας.

Παράλληλα με χτεσινές του δηλώσεις ο ΓΓ της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Ονδούρας (CUTH), Ντανιέλ Ντουρόν, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι ζητούν αύξηση των αποδοχών κατά 30% εξαιτίας της αύξησης του κόστους διαβίωσης και του γεγονότος ότι η επιπλέον φορολόγηση θα μετακυλιστεί και στα είδη πρώτης ανάγκης, στα τρόφιμα, στα ενοίκια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «paquetazo» δηλαδή το «μεγάλο πακέτο», όπως ονομάστηκε ο νόμος, προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 10% για τα εταιρικά μερίσματα, αλλά ...επιπλέον φόρο 15% στις τηλεπικοινωνίες, 12% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, 20% φόρο στα οχήματα κλπ.

Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη είναι οι «μαύρες» παραστρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ονδούρα, καθώς, σύμφωνα με τις συνεχώς αυξανόμενες καταγγελίες, ο Μπίλι Χόγια, ο διαβόητος βασανιστής και επικεφαλής των ταγμάτων θανάτου της δεκαετίας του '80, που κλήθηκε ως σύμβουλος του επικεφαλής του πραξικοπήματος Ρομπέρτο Μιτσελέτι, όχι μόνο παραμένει στη θέση του υπό τον «νέο πρόεδρο», αλλά και σχεδιάζει τη συντριβή του κινήματος των αγροτών (MUCA) στο Αγκουαν μέσω ενός σχεδίου όπου θα παρουσιάσει τους αγρότες ως «ένοπλο κίνημα» που απειλεί την ασφάλεια της χώρας. Επίσης έγινε γνωστή η δολοφονία πριν λίγες μέρες ενός ακόμη στελέχους των αγροτών του 22χρονου Μιγκέλ Αλόνσο Ολίβα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζεται η νομιμοποίηση του πραξικοπήματος(2011-05-04 00:00:00.0)
Επαναλειτουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος(2011-04-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-12-07 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των δολοφονιών(2010-06-18 00:00:00.0)
Το αίμα κυλάει(2010-01-12 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της λαϊκής κινητοποίησης(2009-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ